Revista care te menține sănătos

Stomatologie

Kiturile de albire a dintilor acasa: pro sau contra?

8 octombrie 2012
Share

Consumul de ceai, cafea, de sucuri care contin coloranti, precum si fumatul duc la degradarea danturii, la aparitia petelor, la ingalbenirea dintilor. Foarte multe persoane, manate de reclamele TV si nu numai, isi achizitioneaza kituri special destinate albirii dintilor acasa, insa fara a cunoaste foarte multe detalii despre ele, despre metoda in sine.

Oare aceste kituri pot fi utilizate de toate persoanele? Exista anumite riscuri sau beneficii?

Desi sunt mai ieftine fata de serviciile de albire a dintilor din cabinetele profesionale, rezultatele nu sunt intotdeauna cele dorite si, in plus, pot exista anumite dezavantaje.

Albirea dintilor: cum functioneaza?

Pentru ca dintii sa se albeasca, este nevoie ca primul strat de smalt sa fie curatat si mai cu seama stratul numit dentina, care da culoarea dintilor. Aceste produse actioneaza asupra dentinei, si ar trebui sa stiti ca tehnica prezinta oarecare limite, in sensul ca nuanta dintilor nu va fi radical schimbata, precum in cazul albirii lor cu ajutorul lampilor din cabinetele stomatologice de specialitate. Pur si simplu indeparteaza petele. In plus, un astfel de kit restaureaza culoarea ingalbenita de timp a dintilor, de medicamente, de antibioticele din familia tetraciclinei etc. Deoarece albirea danturii in cabinetele stomatologice este destul de scumpa, foarte multi oameni aleg aceasta varianta care se pare ca este mult mai ieftina si mai accesibila. Dar oare cat este de sanatoasa?

Avantaje si dezavantaje

Un kit de albire a dintilor acasa este compus dintr-un gel si o matrita ce trebuie purtata pe dinti o anumita perioada de timp. Gelul se pune in matrita respectiva si este purtata pe perioada noptii sau a zilei un anumit interval orar, in functie de indicatii. Recomandat este sa nu folositi un astfel de kit mai mult de doua saptamani, deoarece solutia de albire poate provoca anumite neplaceri. Printre dezavantajele unei astfel de metode se numara durerile de gingii sau chiar durerile de dinti, deoarece gelul sensibilizeaza dantura. Prin urmare, dintii pot incepe sa doara la consumul alimentelor reci sau calde. De asemenea, trebuie sa fiti constienti de faptul ca plombele dentare sau coroanele nu se vor albi, ci isi vor pastra culoarea initiala, asa ca asteptarile, daca sunt mari, pot fi foarte usor inselate.

Foarte adevarat este ca aceasta metoda a devenit din ce in ce mai populara mai ales printre tineri, care se lasa convinsi de reclame. Printre avantaje, daca le putem numi asa, se numara costurile mai reduse, precum si timpul scutit pana la cabinetele stomatologice. Cu toate acestea, nu merita sa va riscati dantura chiar si pentru un zambet stralucitor. Important este sa aveti o dantura sanatoasa, ingrijita, iar igiena orala nu trebuie sa lipseasca sub nicio forma.

Ruxandra Raica

Sursa: www.topsante.com

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.