Revista care te menține sănătos

Stomatologie

Zambet fara pata: cum scapati de coloratiile dentare

Dr. Manuela Lupascu, medic coordonator specialist stomatologie generala, implantologie si estetica dentara, Clinica LLL Dental, www.llldental.ro
15 septembrie 2021
Share
Zambet fara pata: cum scapati de coloratiile dentare

Frumusetea unui zambet poate fi pusa in pericol de aparitia coloratiilor dentare. Din fericire, exista proceduri stomatologice pentru indepartarea coloratiilor dentare. Dar pentru a pastra rezultatele, este foarte important sa aveti o igiena orala riguroasa si sa vizitati de doua ori pe an medicul stomatolog.

Elementele care determina aparitia coloratiilor dentare se impart in doua mari categorii: factori extrinseci si intrinseci. Factorii extrinseci sunt cei care afecteaza stratul exterior al dintelui (smaltul) si sunt determinati de cateva obiceiuri, cum ar fi: consumul anumitor alimente si bauturi, ale celor colorate, in mod deosebit (ceai, cafea, vin, cola), fumatul, bruxismul si lipsa igienei dentare corespunzatoare. Aceste tipuri de pete pot fi corectate mai usor, iar tratamentele aplicate au o rata de succes ridicata.

Factori care afecteaza structura dintelui

Factorii intrinseci afecteaza structura interna a dintelui, iar efectele lor sunt mai dificil de inlaturat. Pot aparea din cauza expunerii la o cantitate prea mare de fluor in timpul copilariei, consumului anumitor medicamente (cum ar fi tetraciclina), diverselor tratamente medicale sau in urma efectuarii unor obturatii de canal. De asemenea, inaintarea in varsta, factorii genetici, fisurarea sau fracturarea dintilor reprezinta si ei factori care pot duce la aparitia acestor pete inestetice.

Rezervă online şi ridică din cea mai apropiată farmacie Catena Produsele Foramen pentru îngrijire şi igienă orală, recomandate pentru menţinerea unor dinţi puternici şi a unor gingii sănătoase.

Proceduri recomandate

In functie de situatie, procedeele pentru indepartarea coloratiilor dentare variaza de la diverse pachete de profilaxie, tehnici de albire a dintilor pana la lucrari protetice, fatete din ceramica si coroane dentare. In cazul petelor care actioneaza asupra smaltului dintilor, problema poate fi rezolvata mai usor, cu un detartraj si periaj profesional, realizat in cabinetul stomatologic.

Acesta este completat de air flow, un dispozitiv ce proiecteaza un jet de aer, apa si bicarbonat de sodiu pe suprafetele dentare, asigurandu-se, astfel, o curatare intensa a zonelor mai greu accesibile. In ceea ce priveste corectarea petelor intrinseci, se recurge la alte tehnici pentru cosmetizarea lor.

Sa protejam smaltul dentar: aflati cum!

Albirea dintilor

Dupa efectuarea igienizarii, in estetica dentara, urmatorul pas este albirea dintilor. Procedura albirii cu laser este simpla si confortabila pentru pacient. Se utilizeaza un gel de albire pe baza de peroxid de hidrogen activat de laser. Este o metoda sigura si rapida, iar rezultatele sunt uimitoare. Daca sunt respectate regulile de igiena, efectele vor dura mult timp.

indepartarea coloratiilor dentare

Fatetele dentare

Fatetele dentare sunt considerate un element de actualitate in practica stomatologiei estetice. Ele sunt piese protetice foarte subtiri din ceramica, obtinute in laboratorul de tehnica dentara. Dupa slefuirea superficiala si selectiva a dintilor, se aplica fatetele dentare pe partea vizibila a acestora (pe cei frontali in mod deosebit) pentru a le schimba forma, culoarea sau marimea.

Principalul avantaj al fatetelor ceramice este de ordin estetic: ofera un aspect natural dintilor, rezultatele dau satisfactie maxima, materialul din care sunt confectionate este de cea mai buna calitate si este foarte rezistent in timp la alimentele care pateaza. Constituie o alegere ideala atunci cand exista mici fisuri ale dintilor, malpozitii usoare (inghesuiri sau spatieri), modificari de culoare sau pozitie, fracturi sau ciobituri.

Coroanele din portelan

Pe suport de zirconiu si ceramica integrala (presata), coroanele din portelan combina estetica de varf cu rezistenta in timp. Sunt cele mai biocompatibile materiale disponibile in domeniul stomatologiei si elimina posibilele alergii. Au culoare si transparenta similare dintelui natural. Pacientul poate beneficia, astfel, de o estetica superioara, mai multa acuratete si rezistenta a coroanelor.

Nota pentru articolul «Zambet fara pata: cum scapati de coloratiile dentare»:5.00/ 5 (4 voturi)
Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.