Revista care te mentine sanatos

Stiri

Sforaitul, doar o amintire? 2

7 februarie 2012
Share

Sforaitul ar putea ramane doar o amintire „zgomotoasa”, datorita unui dispozitiv creat de oamenii de stiinta din Australia. Se pare ca, odata implantat sub limba, micul electrod – cunoscut sub numele Hypoglossal Nerve Stimulation System – are capacitatea de a stopa aceasta manifestare ca prin minune.

Cercetatorii arata ca implantul care stimuleaza nervul responsabil de controlul muschilor limbii poate reduce severitatea apneei (oprirea temporara a respiratiei), cauza majora a sforaitului.

Tratamentul presupune implantarea noului dispozitiv alaturi de nervul hipoglos, localizat sub limba. In plus, un generator conectat wireless la electrodul de sub limba va fi implantat in pieptul pacientului printr-o interventie chirurgicala, iar o serie de fire cu senzori fac legatura intre generator si trahee, monitorizand respiratia prin detectarea schimbarilor din presiunea aerului din gat. In cazul in care este detectata o scadere prelungita a presiunii, electrodul stimuleaza muschii limbii, permitandu-i pacientului sa respire in voie.

Dispozitivul, inca in curs de testare, este programat sa porneasca singur atunci cand utilizatorul adoarme, dar poate fi pornit si oprit si cu ajutorul unei telecomenzi.

Cristina Ionescu

Sursa: Daily Mail

Nota pentru articolul «Sforaitul, doar o amintire? 2»:4.00/ 5 (3 voturi)

Lasa un comentariu

Adresa ta de e-mail nu va fi publicata. Campurile marcate sunt obligatorii *Utilizam datele tale in scopul corespondentei si pentru comentarii online. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.

Sunt de acord cu politica de confidentialitate

Mentine-te
sanatos
in fiecare luna

Utilizam datele tale in scopul corespondentei si pentru comunicari comerciale. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.

Sunt de acord cu politica de confidentialitate

Politica de confidentialitate