Revista care te menține sănătos

Știri

Rosul unghiilor, simplu tic nervos sau tulburare obsesiv-compulsiva?

27 noiembrie 2012
Share

Nu este un obicei cu care ne putem mandri, insa trebuie sa recunoastem ca mare parte dintre noi apeleaza la rosul unghiilor atunci cand sunt supusi unei situatii stresante. Totusi, daca acest gest, aparent inofensiv, tinde sa se repete pe o perioada lunga de timp, este posibil sa suferiti de o afectiune mentala, numita tulburare obsesiv-compulsiva.

Potrivit psihologilor, acest gest poate fi considerat un act automutilant cauzat de o afectiune mentala serioasa, lucru care indreptateste cadrele medicale sa schimbe incadrarea acestuia de la un simplu tic nervos la tulburare obsesiv-compulsiva. Expertii asociaza acest comportament cu sindromul ADHD, dar si gesturile de ciupire a pielii sau smulsul firelor de par pot fi incadrate in Manualul de Diagnostic al Bolilor Mintale.

Rosul unghiilor este un obicei extrem de periculos, avand consecinte nefaste asupra sistemului imuntar. Foarte putine sunt persoanele care iau in considerare faptul ca microbii de sub unghii pot ajunge cu usurinta pe buze sau direct in cavitatea bucala, crescand astfel riscul infectiilor si al racelilor.

Paula Rotaru

Sursa: http://todayhealth.today.com

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.