Revista care te menține sănătos

Știri

Partea întunecată a ciocolatei negre

30 decembrie 2022
Share
Partea întunecată a ciocolatei negre

De-a lungul anilor, ciocolata neagră a fost lăudată pentru beneficiile pe care le are asupra sănătății, demonstrate prin diverse studii, care sugerează că aportul bogat de antioxidanți poate ajuta inima și alte funcții ale organismului. Totodată, este apreciată și pentru nivelurile sale relativ scăzute de zahăr. Însă un nou studiu arată că nu este întotdeauna cea mai bună alegere pe care o putem face.

O investigație făcută de cei de la Consumer Reports (CR) – organizație nonprofit de consumatori dedicată testării independente a produselor din SUA – ridică unele îngrijorări cu privire la cantitățile potențial periculoase de metale grele din ciocolata neagră. Mai exact, cercetarea a descoperit că unele batoane de ciocolată neagră ale unor mărci populare peste tot în lume conțin cadmiu și plumb – două metale grele care se leagă de o serie de probleme de sănătate la copii și adulți.

Rezervă online şi ridică din cea mai apropiată farmacie Catena suplimentul alimentar Benesio MaxiTonic; care contribuie la revigorarea şi tonifierea organismului şi la îmbunătăţirea calităţii vieţii. Conţine o combinaţie unică de 24 de ingredient active.

Metale grele descoperite în ciocolată neagră

Din cele 28 de batoane de ciocolată neagră, în care s-a detectat cadmiu și plumb, la 23 dintre ele – consumul unei cantităţi de circa 30 de grame pe zi ar duce la creșterea la un nivel pe care autoritățile de sănătate publică și experții CR l-ar cataloga drept dăunător pentru cel puțin unul dintre acele metale grele. Cinci dintre batoane au înregistrat peste nivelurile din prima categorie atât pentru cadmiu, cât și pentru plumb, potrivit raportului.

„Dar există riscuri pentru oamenii de orice vârstă”, a declarat Tunde Akinleye, cercetător în domeniul siguranței alimentelor CR, într-un comunicat.

„Expunerea frecventă la plumb la adulți, de exemplu, poate duce la probleme ale sistemului nervos, hipertensiune arterială, suprimare a sistemului imunitar, leziuni renale și probleme de reproducere”, a mai explicat expertul CR.

Iar despre plumb și cadmiu, experții mai susțin că pot fi găsite în multe alte alimente, inclusiv în cartofi dulci, spanac și morcovi. Aceste cantități mici din mai multe surse de-a lungul timpului se pot adăuga la niveluri periculoase. De aceea este important să se limiteze o astfel de expunere.

Cu toate acestea, experții CR susțin că rezultatele cercetării nu trebuie să îi determine pe oameni să nu mai consume ciocolată. În timp ce majoritatea batoanelor de ciocolată din studiul CR au avut niveluri îngrijorătoare de plumb, cadmiu sau ambele, 5 dintre ele au prezentat un nivel relativ scăzute al metalelor grele. Iar acest fapt arată că există posibilitatea ca producătorii să ofere consumatorilor produse cu cantități mai mici de metale grele, iar consumatorii să aleagă produse mai sigure.

Diferența dintre ciocolata neagră și ciocolata cu lapte

În general, ciocolata se obține din boabele de cacao și unt de cacao. Reputația ciocolatei negre ca fiind sănătoasă provine în principal datorită substanțelor solide de cacao. Acestea sunt pline de flavonoizi, antioxidanți despre care se știe că ajută la îmbunătățirea funcției vaselor de sânge, la reducerea inflamației și scăderea colesterolului. Ciocolata neagră este, de asemenea, mai săracă în zahăr și mai bogată în fibre decât ciocolata cu lapte și are atât magneziu, cât și potasiu.

Însă, din păcate, chiar conţinutul mare de cacao din ciocolata neagră ar fi problema. Mai exact, ciocolata neagră tinde să aibă un conținut mai mare de metale grele decât ciocolata cu lapte cel mai probabil din cauza conținutului mai mare de cacao.

Însă cum ajunge plumbul și cadmiul în ciocolata neagră? Potrivit unui studiu recent, plantele de cacao iau cadmiul chiar din sol, pe când plumbul se depune pe boabele de cafea din praful din atmosferă, în timp ce sunt lăsate să se usuce la soare după recoltare.

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.