Revista care te mentine sanatos

Stiri

Romania, fruntasa Europei la formele grave de scolioza

13 martie 2012
Share

In ultimii zece ani, Romania a reusit, din pacate, sa dobandeasca statutul de tara cu cele mai numeroase cazuri grave de afectiuni ale coloanei vertebrale, avand in prezent peste 60.000 de copii si adolescenti care sufera de scolioza, cea mai comuna diformitate a coloanei vertebrale.

Scolioza reprezinta o afectiune ce se dezvolta de obicei in copilarie sau adolescenta, si se manifesta prin deviatia coloanei vertebrale, ajungand in cazurile grave sa ia forma literei S, cauzand astfel probleme grave de sanatate, precum: insuficienta respiratorie, asimetria toracelui, afectiuni ale organelor intratoracice, dar si instabilitate emotionala cauzata de aspectul fizic.

Rata de incidenta a cazurilor de scolioza este mult mai mare, in proportie de 80% in cazul fetelor, cauza principala fiind modificarile hormonale aparute in jurul varstei de 9-12 ani, cand nivelul crescut de estrogen determina relaxarea si slabirea ligamentelor, muschilor si articulatiilor aferente coloanei vertebrale.

Pe langa faptul ca detinem primul loc in ce priveste numarul de cazuri de scolioza, ne putem „mandri” si cu cele mai grave forme de scolioza, deoarece este depistata in stadii avansate, cand interventia chirurgicala este singura optiune de tratament.

Desi este o boala care nu doare, scolioza prezinta anumite semne prin care poate fi identificata: pozitia incorecta a capului, umerilor sau omoplatilor, aspectul anormal al taliei, curbarea coloanei vertebrale.

Paula Rotaru

Nota pentru articolul «Romania, fruntasa Europei la formele grave de scolioza»:4.00/ 5 (2 voturi)

Lasa un comentariu

Adresa ta de e-mail nu va fi publicata. Campurile marcate sunt obligatorii *Utilizam datele tale in scopul corespondentei si pentru comentarii online. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.

Sunt de acord cu politica de confidentialitate

Mentine-te
sanatos
in fiecare luna

Utilizam datele tale in scopul corespondentei si pentru comunicari comerciale. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.

Sunt de acord cu politica de confidentialitate

Politica de confidentialitate