Revista care te menține sănătos

Afecțiuni respiratorii

Rinosinuzita, diagnostic si tratament

15 octombrie 2009
Share

Sinuzita este o importanta problema de sanatate publica, ce are o incidenta si prevalenta in continua crestere in tarile dezvoltate. Sinuzita reprezinta o reactie inflamatorie care cuprinde mucoasa din fosele nazale si sinusurile paranazale.

Desi in mod traditional este numita doar sinuzita, acest proces inflamator este de cele mai multe ori precedat de rinita. Se extinde apoi si la mucoasa din sinusurile paranazale, motiv pentru care se recomanda utilizarea termenului de rinosinuzita.

Semne si simptome
Criteriile majore dupa care se stabileste diagnosticul sunt:
Presiune si durere faciala (sugestiv pentru rinosinuzita, doar asociat cu alt criteriu major); Obstructie nazala; Secretie nazala/retronazala purulenta; Tulburari ale mirosului (hiposmie/anosmie); Febra (numai in rinosinuzita acuta). Criteriile minore sunt reprezentate de cefalee, halena fetida, oboseala, tuse si acuze otice (otalgie, autofonie, acufene).

Clasificarea rinosinuzitelor

Clasificare

Durata

Diagnostic pozitiv

Diagnostic posibil

Acuta

≤ 4 saptamani

≥ 2 factori majori, 1 factor major si 2 minori sau secretii purulente la rinoscopie

1 factor major sau ≥ 2 factori minori

Subacuta

4-12 saptamani

Identic forma cronica

Identic forma cronica

Acuta recidivanta

≥ 4 episoade pe an, fiecare episod cu durata 7-10 zile si absenta semnelor din forma cronica

Identic forma acuta

 

Cronica

≥ 12 saptamani

≥ 2 factori majori, 1 factor major si 2 factori minori sau secretii purulente la rinoscopie

1 factor major sau ≥ 2 factori minori

Exacerbari acute ale sinuzitei cronice

Agravare brusca a sinuzitei cronice cu revenire la forma de baza

 

 

In rinosinuzita acuta febra si presiunea faciala izolate nu constituie elemente de diagnostic pozitiv, in absenta altor semne sau simptome nazale. Diagnosticul de rinosinuzita bacteriana acuta este stabilit daca simptomatologia unei infectii virale se agraveaza dupa 5 zile, daca simptomele persista dupa 10 zile de la debut sau in prezenta unor simptome deosebit de pronuntate pentru o infectie tipic virala. Rinosinuzita subacuta prezinta revolutie completa dupa tratament medicamentos eficient. In rinosinuzita cronica durerea faciala nu constituie un simptom sugestiv in absenta altor semne sau simptome nazale. Niciun semn sau simptom nu este specific si sensibil pentru diagnosticul exact al rinosinuzitei.

Cum diagnosticam rinosinuzita?
Metodele non-invazive de diagnostic al rinosinuzitei sunt radiografia clasica, ecografia sinusala, tomografia computerizata si rezonanta magnetica nucleara (RMN). Endoscopia nazala si a sinusurilor paranazale, precum si punctia sinusala (sinus maxilar) reprezinta metode invazive de diagnosticare a rinosinuzitei, dar si metode terapeutice prin drenarea secretiilor sinusale. Spectrul agentilor patogeni cuprinde, pe langa virusuri, bacterii aerobe (Haemofilus influenzae, Streptococcus pneumoniae, Moraxella catarrhalis, streptococi, stafilococi), mai rar bacterii anaerobe si fungi. Spre deosebire de sinuzita acuta unde se izoleaza frecvent o singura bacterie, in sinuzita cronica predomina asociatii polimicrobiene.

Metode de tratament
Tratamentul antibiotic are o durata optima de 10-14 zile. Folosind estimarea tip Marchant, antibioticele au fost ordonate intr-o scara a eficacitatii, estimate predictiv la pacintii adulti cu rinosinuzita acuta bacteriana.
De asemenea, sunt indicate si tratamente complementare:
Irigatii nazale cu solutii saline (ser fiziologic sau solutie hipertonica); Umidificarea aerului inspirat (inhalatii cu vapori fierbinti); Mucolitice; Decongestionante topice (durata optima de tratament este de 5-7 zile pentru a reduce riscul dependentei); Antihistaminice si corticoizi topici. Tratamentul chirurgical. Stabilirea indicatiilor tratamentului chirurgical a fost ingreunata de lipsa unor criterii uniforme de definire a rinosinuzitei cronice, de lipsa unui sistem de stadializare unanim acceptat al rinosinuzitelor. Indicatii absolute ale tratamentului chirurgical: Complicatiile rinosinuzitei; Rinosinuzita cronica cu mucocel/mucopiocel; Rinosinuzita fungica invaziva. Indicatii relative ale tratamentului chirurgical: Rinosinuzita cronica a adultului care a necesitat diverse tratamente medicamentoase pentru controlul simptomatic al suferintei sinusale si care nu au obtinut ameliorare marcata; Episoade recidivante de rinosinuzita acuta. Esecul tratamentului medicamentos reprezinta indicatia de tratament chirurgical. Pot aparea complicatii ale rinosinuzitei. Unele dintre acestea sunt afectarea altor sinusuri (poli/pansinuzita), complicatii conjunctivale, complicatii orbito-oculare, otite catarale/supurate, complicatii endocraniene (meningoencefalite, tromboflebita sinusului longitudinal superior, tromboflebita sinusului cavernos).

Dr. Marian Stamate,
Medic primar ORL,
Clinica ORL, Spitalul Clinic Coltea,
E-mail: [email protected];

Dr. Anca Mosoiu,
Medic rezident ORL,
Asistent cercetare, Clinica ORL,
Spitalul Clinic Coltea

Nota pentru articolul «Rinosinuzita, diagnostic si tratament»:3.33/ 5 (6 voturi)
#tags   \  

6 comentarii pentru articolul “Rinosinuzita, diagnostic si tratament”

 1. D**i**a**08 spune:

  buna ziua am si eu o intrebare cum sa ma debarases de muci am mai tot timpu si in gat ce sa fac sau ai din cauza ca fumez? sant dimineti ca si vomit din cauza lor va rog frumos un raspuns astept

  1. farmaciata spune:

   Buna ziua,
   Simptomatologia pe care o descrieti pare a fi in contextul unei bronsite cauzate de fumat. Tusea matinala insotita de prezenta expectoratiei sunt cateva din simptomele acestei afectiuni. Ulterior, daca nu renuntati la fumat vor aparea si alte probleme ca de exemplu oboseala si probleme cu respiratia la efort (initial la eforturi mari, ulterior la eforturi mai mici) . Boala se poate agrava ajungandu-se la o afectare pulmonara extinsa. Cu alte cuvinte fumatul este responsabil de toate aceste simtome fiind un real pericol pentru plamani. Trebuie sa renuntati la fumat chiar daca acest lucru vi se pare extrem de dificil de realizat. De asemenea cred ca ar fi bine sa va vada un medic de specialitate pentru a face o radiografie pulmonara si pentru a discuta cu dansul posibilele metode ajutatoare in combaterea fumatului.
   Dr. Alin Popescu

 2. F**r**a**e**n spune:

  In urma cu un an am suferit o interventie chirurgicala pe cale endoscopica de pansinuzita fronto-etmoidala faciala,cu disparitia mirosului.Timp de un an a fost totul OK credeam ca am scapat de aceasta suferinta chinuitoare dar boala a reaparut ,nu am din nou miros iar in medici nu mai am increderte,apropo operatia am facut-o la Spitalul Panduri din Bucuresti la dr. Mocanu .Va rog ,daca cunoaste-ti tratament naturist pt, problema mea sau solutii de vindecare.Va multumesc pt. intelegere.Lorena

 3. A**o**o spune:

  De 4 săptămâni vorbesc pe nas ca şi cum aş fi răcit am crezut că am alergie la ceva dar se pare că am o formă de rino sinuzită ce mi recomandaţi ?mulţumesc anticipat  Antonio

  1. farmaciata spune:

   Buna seara,
   Va recomand o vizita la medicul ORL-ist. In urma unui consult amanuntit medicul va putea pune un diagnostic si va putea intocmi o schema de tratament.
   Dr. Alin Popescu

 4. M**i**l**C**e**a** spune:

  de la sinusuri inflamate ti se poate umfla si fata

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Utilizam datele tale in scopul corespondentei si pentru comentarii online. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.

Sunt de acord cu politica de confidentialitate

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.

Sunt de acord cu politica de confidențialitate