Revista care te menține sănătos

Oftalmologie

Retinopatia diabetica poate fi controlata

1 iunie 2007
Share

Diabetul provoaca la nivelul ochilor leziuni ce pot duce la slabirea vederii si chiar la orbire. Printre afectiunile oculare intalnite in cazul persoanelor cu diabet, cea mai cunoscuta este retinopatia diabetica, o boala care, netratata corespunzator, duce la complicatii ce pot cauza pierderea vederii.

Toate persoanele care sufera de diabet prezinta riscul de a face retinopatie diabetica. Pe parcursul evolutiei sale, boala cauzeaza formarea unor noi vase de sange ce imping retina, provocand dezlipirea acesteia, dar si aparitia glaucomului, prin invadarea irisului de catre aceste vase sangvine. Retinopatia diabetica apare mai frecvent in cazul diabetului de tip I, decat in cel de tip II.

Semne clinice ale retinopatiei diabetice

In faza de debut a retinopatiei diabetice este posibil sa nu apara nicio schimbare a vederii pacientului. Insa, pe masura evolutiei bolii, apar numeroase semne ce pot indica prezenta retinopatiei diabetice:

 • incetosarea privirii;
 • aparitia unor puncte negre in campul vizual;
 • vederea dubla din cauza actiunii bolii asupra nervilor ce controleaza muschii ochiului;
 • dificultatea de a citi de aproape;
 • afectarea vederii nocturne;
 • greutate in perceperea culorilor; s
 • caderea severa a vederii.

 

Etape in evolutia bolii

Odata cu aparitia retinopatiei diabetice se pot descrie mai multe stadii ale bolii, printre care:

Retinopatia diabetica neproliferativa reprezinta primul stadiu al bolii, manifestat prin aparitia unor dilatatii vasculare retiniene, edeme sau microhemoragii. Aceasta afectiune este intalnita in special la persoanele care sufera de diabet zaharat de tip II.

Retinopatia diabetica proliferativa se explica prin cresterea tesutului fibros de la nivelul retinei, dar si prin modificari ce atrag aparitia de noi vase sangvine. De obicei, acest tip de retinopatie apare la 7-10 ani dupa diagnosticarea bolii, in cazul diabetului de tip I.

Ca stadiu intermediar al acestei boli, este cunoscuta retinopatia preproliferativa reprezentata prin mici vascularizari retiniene care nu afecteaza vederea la momentul aparitiei lor, ci de-a lungul timpului.

 

Cauze implicite ale retinopatiei diabetice

In cazul bolnavilor de diabet, nivelul ridicat al glicemiei si vechimea diabetului provoaca aparitia acestei boli ce se dezvolta destul de rapid in cazul in care nu este tratata in mod corespunzator. In cele mai multe cazuri, retinopatia diabetica apare dupa aproximativ 10 ani de la declansarea diabetului. Odata descoperit diabetul, este necesar un control oftalmologic periodic pentru a depista retinopatia diabetica din timp. Controlul propriu- zis consta intr-o proba a acuitatii vizuale, urmata de verificarea tensiunii oculare si de un examen al fundului de ochi. Angiografia este indicata a se face imediat dupa aparitia primelor anomalii ale fundului de ochi. S-a observat ca retinopatia diabetica duce in mod frecvent la pierderea vederii in cazul persoanelor cu varste cuprinse intre 20 si 65 de ani ce sufera de diabet de tip I si II.

Factori de risc

Ca in cazul oricarei afectiuni, exista anumiti factori de risc ce pot agrava retinopatia diabetica si pentru care este posibil sa nu mai existe nicio metoda eficienta de tratament:
tipul diabetului;

 • durata diabetului;
 • hipertensiunea arteriala;
 • fumatul; anemia;
 • consumul excesiv de alcool; sarcina.

Mentinerea indicelui glicemic in limitele normale scade riscul aparitiei retinopatiei diabetice.

Complicatii ale retinopatiei diabetice

In cazul nedepistarii la timp si netratarii adecvate a retinopatiei diabetice, pot aparea o serie de complicatii ce pot avea drept rezultat pierderea vederii:

 • edeme maculare (macula reprezinta partea interioara a retinei, responsabila de distingerea detaliilor fine si a culorilor);
 • hemoragii retiniene;
 • cataracta.

Aproximativ o treime din diabetici sufera de complicatii oculare.

Tratamentul retinopatiei diabetice

In tratamentul de prevenire al retinopatiei diabetice se folosesc medicamente pe baza de antioxidanti pentru a intari peretii vasculari. Pe parcursul evolutiei, afectiunea poate fi tratata cu fotocoagulare laser, utilizata in scopul cicatrizarii vaselor sangvine sparte si distrugerii celor nou formate.
Ca metode adiacente, se folosesc diferite mijloace de prevenire si control in evolutia bolii:
mentinerea nivelului glicemic in limitele corespunzatoare stadiului bolii; evitarea fumatului; inlaturarea cauzelor ce pot declansa hipertensiune; respectarea unei diete sanatoase; control periodic de specialitate.

In vederea prevenirii sau ameliorarii retinopatiei diabetice, mentinerea nivelului glicemic este un un lucru esential. S-a dovedit ca riscul aparitiei acestei boli este redus cu aproximativ 70% in cazul unei diete adecvate, ce poate mentine nivelul glicemic in limitele normale. Pe de alta parte, un nivel glicemic echilibrat ajuta la stoparea progresiei bolii cu o medie de pana la 30% in cazul diabetului de tip I si II.

Andreea Clucerescu
Consultant: Badea Nicolae
Medic specialist oftalmolog

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.