Revista care te menține sănătos

Știri

Renuntati la fumat, traiti mai mult

5 noiembrie 2012
Share

Femeile care renunta la fumat inainte de varsta mijlocie traiesc cu aproximativ 10 ani mai mult fata de femeile care continua sa fumeze pe parcursul vietii, indica un studiu realizat de catre expertii de la Universitatea Oxford, din Marea Britanie. Fumatul pana la varsta mijlocie se pare ca reduce durata de viata, femeile din studiu care fumasera pana la 40 de ani prezentau de 1,2 ori mai multe sanse de a suferi un deces in urmatorii 12 ani, comparativ cu cele care nu fumasera niciodata.

Cu alte cuvinte, femeile care au renuntat la tigari pana la varsta de 40 de ani au reusit sa evite cu pana la 90% riscul de a suferi un deces in urma acestei actiuni daunatoare, spun cercetatorii. Iar acelea care au renuntat la fumat pana la varsta de 30 de ani au evitat cu pana la 97% acest risc. La studiu au participat mai mult de un milion de femei nascute in anii 1940. Participantele au fost cooptate sa participe la studiu in jurul varstei de 55 de ani si urmarite din anul 1996 si pana in 2011. Acestea au completat un chestionar despre stilul de viata, despre factorii medicali si sociali. Mortalitatea ridicata in randul fumatorilor este cauzata de bolile produse de acest viciu, precum cancerul la plamani.

Ruxandra Raica

Sursa: www.livescience.com

#tags   \   , , ,
Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.