Medicină generală

Paraziți intestinali: simptome, cauze, remedii

Oana Zaharia; Surse: my.clevelandclinic.org, mountsinai.org, healthline.com, medicalnewstoday.com
27 iunie 2024
Share
Paraziți intestinali: simptome, cauze, remedii

Paraziții intestinali sunt organisme care trăiesc în tractul digestiv al oamenilor și al animalelor, adesea fără ca gazdele lor să știe că se află acolo – până când încep să se manifeste simptomele. Unele dintre acestea se aseamănă cu simptome ale altor afecțiuni intestinale, de aceea, un diagnostic prompt și corect poate preveni complicațiile. Din fericire, cele mai multe cazuri răspund bine la tratament, care implică de obicei medicamente.

Tipuri de paraziți intestinali

Un parazit e un organism care trăiește de pe urma unui alt organism, care îi devine gazdă. Paraziții folosesc corpul gazdei pentru hrană și adăpost. Ei se bazează pe gazdă ca pe un vehicul pentru a se răspândi la următoarea gazdă, unde pot continua să se înmulțească.

Paraziții intestinali nu le oferă niciun beneficiu gazdelor lor, ci pot provoca simptome neplăcute și, în unele cazuri, riscuri grave pentru sănătate.

Există două tipuri de paraziți intestinali care infectează oamenii:

  • Helmintii, organisme pluricelulare: tenia, oxiurii, limbricii.
  • Protozoarele, organisme unicelulare: giardia, blastocystis hominis, microsporidia.

Rezervă online şi ridică din cea mai apropiată farmacie Catena Gelul de mâini antibacterian cu aloe vera Genera, care curăţă pielea instant, fără clătire.

paraziti intestinali, paraziti intestinali simptome, legume murdare,

Factorii de risc pentru contractarea de paraziți intestinali

Un organism poate contracta paraziți intestinali în diferite moduri, în funcție de tipul acestora. Dar există anumiți factori care cresc riscul de a contracta paraziți intestinali:

  • Salubritate și igienă precare. Locuirea în zone cu instalații sanitare inadecvate crește riscul de expunere la apă, sol și alimente contaminate de paraziți intestinali. La fel și igiena personală precară. De aceea, e importantă spălarea pe mâini înainte de masă sau după utilizarea toaletei.
  • Apă și alimente contaminate. Consumul de alimente și apă contaminate cu ouă, larve sau chisturi de paraziți intestinali reprezintă o cale principală de infectare.
  • Călătoriile în zonele endemice. În zonele tropicale și subtropicale, rata de infectare cu paraziți intestinali e foarte mare.
  • Contactul cu persoane infectate. Condițiile de aglomerație, cum ar fi în taberele de refugiați, în centrele de zi sau în instituții, crește probabilitatea transmiterii de paraziți intestinali, precum oxiurii, de la o persoană la alta.
  • Sistem imunitar slăbit. Persoanele cu infecții cronice precum HIV/SIDA, cele care fac chimioterapie sau care iau medicamente imunosupresoare, sunt mai sensibile la paraziți intestinali și pot prezenta simptome mai severe.
  • Activități agricole și în aer liber. Angajarea în agricultură, grădinărit sau alte activități în care se lucrează cu solul pot expune persoanele implicate la paraziți intestinali.
  • Consumul de alimente crude sau insuficient gătite. Consumul de carne crudă sau insuficient gătită, de pește sau de legume nespălate, poate duce la infectarea cu paraziți intestinali precum tenia și giardia.
  • Contactul cu animale. Contactul apropiat cu animale de companie sau animale de fermă care nu sunt deparazitate în mod regulat sau îngrijite corespunzător poate duce la transmiterea de paraziți intestinali precum giardia și toxocara.

Măsurile preventive, inclusiv îmbunătățirea condițiilor sanitare, practicarea unei igiene corecte, asigurarea consumului de alimente și apă sigure și educația în materie de sănătate publică, sunt esențiale pentru reducerea riscului de infecții cu paraziți intestinali.

paraziti intestinali, paraziti intestinali simptome,

Ce simptome are infestarea cu paraziți intestinali?

Simptomele viermilor intestinali pot varia de la o persoană la alta și depind de tipul de paraziți intestinali prezent în organism. Iată câteva dintre cele mai răspândite simptome:

  • pierderea apetitului;
  • oboseală;
  • dureri abdominale;
  • balonare;
  • greață;
  • pierdere în greutate;
  • diaree;
  • dizenterie (scaun moale cu sânge și mucus);
  • mâncărimi în jurul vulvei sau al anusului;
  • viermi în scaun.

Unele tipuri de viermi, inclusiv unele tenii, pot afecta sistemul nervos central, cu consecințe potențial grave. De aceea e bine să consultați un doctor de la primele simptome.

Cum se diagostichează paraziții intestinali?

Dacă prezentați simptome precum cele de mai sus și mai ales dacă ați călătorit recent în afara țării, ar trebui să vă faceți o programare la medic. Acesta vă va cere o probă de scaun. Este posibil să fie nevoie de mai multe probe pentru a confirma prezența parazitului.

Amprenta anală e o altă metodă populară pentru detectarea paraziților intestinali. Se aplică bandă adezivă în jurul anusului ca să capteze potențialele ouă de paraziți. Apoi, medicul analizează banda la microscop ca să verifice dacă există ouăle.

Dacă nu sunt detectați viermi sau ouă, medicul poate efectua un test de sânge ca să caute anticorpi pe care îi produce organismul atunci când e infectat cu paraziți intestinali. Din păcate, doar unii paraziți intestinali pot fi detectați prin analize de sânge.

Cum se tratează infecția cu paraziți intestinali

Medicul va alege tratamentul medicamentos în funcție de tipul de paraziţi intestinali prezenţi în organism și de simptome. Este posibil să fie nevoie de o singură doză sau de un tratament pe mai multe săptămâni. Aceste medicamente acționează prin paralizarea paraziților, oprirea creșterii lor sau uciderea parazitului și a ouălor sale. Medicamentele parazitare cele mai comune includ:

  • Mebendazol sau albendazol pentru viermii intestinali transmiși prin sol
  • Derivați de benzimidazol pentru oxiuri
  • Metronidazol, tinidazol sau trimetoprim/sulfametoxazol pentru infecții cu protozoare
paraziti intestinali, paraziti intestinali simptome,  usturoi,

Paraziți intestinali, remedii naturale

Există și remedii naturale pentru tratarea infecțiilor cu paraziți intestinali. Dar acestea ar trebui folosite în combinație cu tratamentul medicamentos sau după ce discutați cu medicul de familie. Printre cele mai populare se numără:

  • Usturoiul. Cunoscut pentru proprietățile sale antimicrobiene, usturoiul poate ajuta la eliminarea paraziților. Se poate consuma crud sau sub formă de capsule de la plafar.
  • Semințele de dovleac. Bogate în cucurbitacin, care are proprietăți antiparazitare, semințele de dovleac pot ajuta la eliminarea paraziților intestinali. Se consumă crude.
  • Cuișoarele. Cunoscute pentru proprietățile lor antimicrobiene și antiparazitare, cuișoarele pot fi consumate sub formă de ceai sau măcinate sub formă de pulbere și adăugate în alimente.
  • Pelinul. Folosit în mod tradițional pentru tratarea infecțiilor parazitare, pelinul poate fi consumat sub formă de ceai sau sub formă de supliment. Cu toate acestea, trebuie folosit cu prudență, din cauza potențialului său toxic.
  • Uleiul de oregano. Are efecte antimicrobiene și antiparazitare puternice. Câteva picături de ulei de oregano se diluează într-un pahar cu apă și se consumă timp de mai multe zile.
  • Turmericul. Cunoscut pentru proprietățile sale antiinflamatorii și antimicrobiene, turmericul poate ajuta la eliminarea paraziților. Se poate adăuga în mâncare sau poate fi luat ca supliment.
  • Probioticele. Menținerea unei flore intestinale sănătoase cu ajutorul probioticelor poate ajuta la combaterea infecțiilor parazitare. Consumul de iaurt, chefir sau suplimente probiotice susține sănătatea intestinelor.
  • Morcovul. Consumul de morcovi cruzi poate ajuta la eliminarea paraziților din intestine datorită conținutului de fibre.
  • Nuca de cocos. Atât uleiul de nucă de cocos, cât și apa de nucă de cocos, sunt adesea folosite în cazurile de contaminare cu paraziți intestinali. Consumul de nucă de cocos crudă sau administrarea unei linguri de ulei de nucă de cocos pe zi poate fi de ajutor.

Pentru a preveni infestarea cu paraziți intestinali, spălați-vă în mod regulat pe mâini cu apă și săpun înainte de masă și după ce ați folosit toaleta, evitați să mâncați carne crudă sau gătită insuficient, spălați foarte bine fructele și legumele înainte de consum.

Foto: shutterstock.com

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.