Revista care te menține sănătos

Oncologie

Prevenirea cancerului pulmonar

25 aprilie 2014
Share

Prevenirea cancerului reprezinta actiunea de a micsora sansele de a face cancer. Cu ajutorul metodelor de prevenire a cancerului, numarul cazurilor noi intr-un grup sau populatie este mai mic.

Acest lucru va micsora si numarul deceselor prin cancer. Pentru a preveni cancerul de la inceput, oamenii de stiinta iau in considerare factorii de risc si factorii protectori. Orice lucru care creste sansa de a face cancer se numeste factor de risc, iar orice lucru care scade aceasta sansa se numeste factor protector.

Unii factori de risc pentru cancer pot fi evitati, insa multi dintre acestia nu. De exemplu, si fumatul si predispozitia genetica sunt factori de risc pentru anumite forme de cancer, insa doar fumatul poate fi evitat. Exercitiile fizice regulate si o alimentatie sanatoasa pot fi factori protectori pentru unele forme de cancer.

 

Cum putem preveni cancerul pulmonar?

Exista mai multe moduri de a preveni cancerul:

  • Schimbarea stilului de viata sau a obiceiurilor alimentare.
  • Evitarea lucrurilor cunoscute pentru aparitia cancerului.
  • Tratamentul corect pentru o conditie precanceroasa sau a unui cancer in stadiu incipient.

 

1.  Renuntarea la fumat

In cazul cancerului pulmonar, oprirea fumatului reprezinta cea mai eficace metoda de preventie. Daca fumati, renuntati la acest viciu cat mai curand posibil. Indiferent de cati ani fumati, intotdeauna merita sa renuntati la acest obicei. Cu fiecare an in care nu fumati, riscul de a dezvolta o afectiune serioasa, precum cancerul pulmonar, descreste considerabil. Dupa 10 ani fara tigari, sansele de a dezvolta cancer pulmonar scad cu 50% fata de cele ale unei persoane care continua sa fumeze. Puteti cauta oricand ajutor de specialitate la medicul dumneavoastra pentru a va sfatui in legatura cu renuntarea la fumat.

 

2.   Dieta

Cercetatorii sugereaza ca o alimentatie saraca in grasimi si bogata in fibre, incluzand cel putin 5 portii pe zi de fructe proaspete si legume, poate reduce riscul de a face cancer pulmonar, precum si alte tipuri de cancer sau boli de inima. Alegeti alimentele bogate in antioxidanti (fasolea, fructele de padure si prunele), fitoestrogeni (soia, graul, seminte de susan, floarea-soarelui sau dovleac, nuci) si legumele crucifere, precum broccoli, varza, conopida si varza de Bruxelles.

 

3.  Exercitiile fizice

Exista dovezi solide care sugereaza ca exercitiile fizice regulate pot scadea riscul aparitiei cancerului pulmonar si a altor tipuri de cancer. Adultii ar trebui sa faca cel putin 150 de minute (2 ore si jumatate) de aerobic de intensitate moderata in fiecare saptamana.

 

Prevenirea cancerului pulmonarAlte trucuri de prevenire a cancerului pulmonar

Iata care sunt celelalte schimbari pe care le puteti face pentru a preveni cancerul pulmonar:

  • Evitati locurile in care sunteti expusi la azbest, arsenic sau fumat pasiv.
  • Verificati nivelul radonului (gaz radioactiv ce se gaseste in sol, roci si apa) de acasa. Daca nivelul acestuia este crescut, reducerea lui poate scadea riscul de cancer pulmonar.
  • Nu faceti radiografii pulmonare daca nu aveti neaparata nevoie.

Studiile au aratat ca suplimentele cu beta-caroten sau cu vitamina E nu influenteaza riscul de aparitie a cancerului pulmonar in cazul persoanelor care nu fumeaza. Insa in cazul fumatorilor, in special al celor care fumeaza unul sau mai multe pachete de tigari pe zi, suplimentele cu beta-caroten pot creste chiar riscul de cancer pulmonar.

 

Dr. Roxana Mateescu

Medic rezident geriatrie si gerontologie

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.