Revista care te menține sănătos

Medicină de familie

Pericolele sedentarismului pentru sanatate

28 mai 2015
Share

Ati trecut astazi pe la sala de sport? Daca raspunsul este pozitiv, atunci probabil veti considera ca meritati aplauze. Insa eforturile dumneavoastra s-ar putea sa fie inutile daca va petreceti restul zilei pe scaunul de la birou.

Mai multe cercetari in domeniu demonstreaza ca statul pe scaun duce la aparitia bolilor cardiovasculare si a diabetului tip II si mareste riscul decesului din cauze multiple. Iar daca faceti jogging cateva minute pe zi, asta nu va va scuti de efectele statului prelungit pe scaun.

Acest stil de viata, pe care l-am putea numi robotizat si care presupune 30 de minute de jogging pe zi, iar restul de 23 de ore petrecute stand, nu aduce niciun beneficiu, ba din contra. A fi sanatos nu inseamna numai a creste nivelul de activitate fizica, ci si a reduce inactivitatea.

Riscurile unei vieti sedentare

In urma unor studii amanuntite, s-a descoperit ca femeile care petrec mai mult de 6 ore pe zi pe scaunul de la birou prezinta un risc cu 40% mai mare de deces de orice cauza, indiferent cat sunt de in forma doamnele, spre deosebire de cele care petrec mai putin de trei ore stand pe scaun.

 Viata sedentara afecteaza somnul

Cand stati foarte multe ore pe un scaun, circulatia sangvina are de suferit si poate provoca umflarea picioarelor. Insa picioarele umflate nu reprezinta cea mai grava problema. Cand veti merge la culcare, lichidul acumulat in picioare va migra catre muschii si tesuturile din jurul gatului, iar acesta se va umfla. Acest aspect ar putea afecta respiratia pe perioade scurte de timp in timpul noptii, o conditie medicala numita apnee de somn, care nu va va permite sa va odihniti asa cum ar trebui.

Nivelul de zahar din sange

De fiecare data cand luam masa si consumam alimente care contin zahar, timp de patru ore, caloriile sunt depozitate in organism. Studiile arata ca prea mult stat pe canapea poate transforma acest proces intr-unul foarte periculos. Cand oamenii sanatosi injumatatesc numarul de pasi pe care-l fac pe zi, nivelul de zahar din sange creste dupa fiecare masa, indiferent de tipul de alimente consumate, fapt ce poate duce la aparitia diabetului tip II.

Cum afecteaza sedentarismul creierul si plamanii

sedentarism-2Sedentarismul afecteaza creierul fara doar si poate. Hipocampusul se deterioreaza odata cu varsta, insa efectele secundare ale sedentarismului, precum obezitatea si diabetul, pot contribui la acest aspect. De partea cealalta, activitatea fizica poate contribui la marirea dimensiunii hipocampusului, potrivit cercetatorilor de la Universitatea din Pittsburgh, Statele Unite. Chiar si respiratia poate fi afectata de sedentarism. Persoanele sedentare prezinta risc dublu de a suferi de embolie pulmonara. Din cauza statului pe scaun, exista riscul formarii cheagurilor de sange care se pot depune in plamani. Cu cat stati jos mai mult, cu atat mai mare este riscul de embolism pulmonar, iar femeile care iau contraceptive sunt si mai expuse acestui risc.

In urma unui studiu recent, s-a constatat ca, atunci cand stati jos, kilogramele in plus se depun pe posterior. Cand stam foarte mult in fund si ne sprijinim pe celulele de grasime, acestea produc mai multe trigliceride, grasimi care cresc riscul de accident vascular cerebral.

Ruxandra Dumitrescu

Surse: Womenshealthmag.com; Livescience.com

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.