Revista care te menține sănătos

Medicină generală

Fizioterapia, tratarea durerii si recuperarea deficitelor functionale

Dr. Georgiana Tache, medic primar recuperare medicală (Centrokinetic), cadru didactic universitar UMF „Carol Davila”, consilier nutriție metabolic balance (Nutriscence)
17 mai 2024
Share

Succesiunea rapida cu care se desfasoara evenimentele din viata noastra, indiferent de aspectul lor, profesional sau familial, presupune expunerea la diferite pericole, soldate cu incidente sau accidente.

Orice incident, oricat de minor ar fi, sau orice accident va fi urmat inevitabil de diferite grade de disfunctionalitate. Este ceea ce specialistii din domeniu traduc prin notiuni precum incapacitate, infirmitate sau handicap. Acestea vor beneficia de proceduri ale medicinei fizice (fizioterapie) si de recuperare medicala, deoarece disfunctionalitatea trebuie diminuata sau chiar recuperata complet.

Ce este fizioterapia?
Denumirea specialitatii de medicina fizica (fizioterapie) si recuperare medicala a cunoscut de-a lungul timpului mai multe schimbari, numindu-se balneoclimatologie, balneofizioterapie, iar in final, medicina fizica si recuperare medicala. Indiferent de numele purtat, specialistii domeniului sunt asistenti medicali, fiziokineto- si kinetoterapeuti, alaturi de medicii care au specialitatea de medicina fizica si recuperare medicala.

Tehnica de care pot beneficia toate categoriile de varsta
Scopurile urmarite de specialistii in medicina fizica si recuperare medicala sunt:
Tratarea sindromului algic (a durerii); Recuperarea deficitelor functionale (incapacitate de munca, infirmitate si handicap) constatate. De programele de fizioterapie si recuperare medicala vor beneficia copiii, adolescentii si tinerii, adultii, femeile gravide sau dupa ce au nascut, persoanele de varsta a treia, dar si sportivii de performanta.

Rezultate vizibile in scurt timp
Modalitatile terapeutice ale specialitatii de medicina fizica si recuperare medicala sunt reprezentate de laserterapia de joasa putere, de curentii terapeutici (galvanic si galvanoionizarea), curentii diadinamici, Trabert, TENS, interferential, undele scurte, ultrasunetele terapeutice, magnetodiafluxul. Acestora li se adauga atat programele de kinetoterapie sau gimnastica medicala, cat si masajul terapeutic. Efectele aplicarii lor au fost vizibile in timp relativ scurt.

Care sunt afectiunile tratate prin aceasta metoda?
Suferintele care beneficiaza de aceasta specialitate medicala sunt multiple:
Criza de spondiloza cervicala cu nevralgie Arnold si sindrom vertiginos; Durerile de spate care definesc criza de lumbago; Criza de lombosciatica ce tradeaza o discopatie vertebrala de faza III, numita si hernie de disc; Durerile de solduri sau genunchi instalate dupa mult timp de stat in picioare sau deplasari pe distante mai mari; Durerile la nivelul degetelor mainilor sau calcaielor aparute dimineata; Durerile de umeri care tradeaza o periartrita scapulohumerala; Osteoporoza si durerile articulare ale bolii numita artroza; Scoliozele, cifozele si alte atitudini vicioase ale coloanei vertebrale si centurilor; Piciorul plat, hallux valgus.

Gimnastica medicala, folosita pentru prevenirea si tratarea obezitatii
Persoanele in varsta pot prezenta sechele dupa un accident vascular cerebral, altele dupa un infarct miocardic acut, by-pass coronarian sau insuficienta cardio-respiratorie. Toate aceste situatii nedorite beneficiaza de programe de recuperare medicala. Tulburarile de circulatie periferica de la nivelul membrelor, traduse prin edeme ale gambelor, racirea extremitatilor in cazul arteriopatiilor sau varicele beneficiaza, de asemenea, de proceduri de fizioterapie si recuperare medicala adecvate. Exista programe de gimnastica medicala recomandate in vederea prevenirii si tratarii obezitatii, a redresarii hipotoniilor musculare cauzate de sarcina.

Exista proceduri care combat eficient stresul si oboseala
Sunt proceduri de fizioterapie care se adreseaza cu eficienta maxima rinitelor vasomotorii, rinosinuzitelor, otitelor, paraliziei faciale a frigore, nevralgiei trigeminale. Totodata, exista programe complexe care combat starea de oboseala si care pot diminua stresul zilnic.

Dr. Georgiana-Ozana Tache,
Medic primar recuperare medicala,
Doctor in stiinte medicale,
Spitalul Clinic de Urgenta „Floreasca”,
Medical Care – Centrul de Recuperare Medicala,
www.medicalcare.ro,
[email protected]

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.