Revista care te menține sănătos

Endocrinologie

Mastoza fibrochistica, alternativa de tratament naturist

1 mai 2008
Share

Pentru femei, varsta de 40 de ani este o perioada minunata, cand maturitatea psihica si emotionala isi face din plin simtita prezenta. Stim ce suntem, cine suntem si ce dorim de la viata, mai mult ca oricand inainte. Putem da sfaturi intelepte fiicelor noastre ori tinerelor femei, si ne pregatim pentru o noua etapa din viata noastra. Din pacate, pentru unele femei, varsta de 40 de ani este si perioada in care incep sa apara unele probleme legate de dezechilibre ale hormonilor sexuali, dezechilibre aparute de-a lungul vietii si care, netratate la timp si acumulate, duc, printre altele, si la aparitia mastozei fibrochistice.

Mastoza fibrochistica (boala Reclus, displazia mamara) este o afectiune a sanilor caracterizata de aparitia de chisturi, de obicei multiple, intr-unul sau in ambii sani, insotite si de modificari ale tesutului mamar (sub forma de induratie, senzatie de disconfort, durere si tensiune mamara) , manifestari ce apar in legatura cu variatiile hormonale ce caracterizeaza ciclul menstrual al femeii (apar inaintea menstruatiei si pot disparea dupa menstruatie in unele cazuri).

Factori predispozanti
Printre factorii favorizanti legati de aparitia acestui gen de afectiuni se numara:
excesul de hormoni estrogeni (in detrimentul hormonilor de tip progesteron); fumatul si consumul de cafea ori produse care contin cofeina (ceai verde, ceai negru), bauturi tip Cola, ciocolata; dietele foarte bogate in calorii, in care se folosesc multe grasimi animale (lapte si produse lactate, carne, oua); radiatiile ionizante; stresul si anxietatea; traumatismele repetate la nivelul sanilor; administrarea de anticonceptionale fara verificarea profilului hormonal al femeii la momentul inceperii tratamentului.

Boala prezinta trei tipuri de forme clinice, si anume: forma chistica, in care pot predomina formatiunile chistice – pline cu lichid; forma nodulara in care predomina formatiunile de tip fibroadenom, de consistenta solida, fibroasa; mastalgia (durerea mamara) declansata premenstrual. Semne clinice
Simptomele predominante ale mastozei fiborchistice sunt marirea in volum a sanilor in perioada premenstruala si mastalgia premenstruala – sanii devin sensibili si durerosi la palpare. Durerile pot varia de la o usoara senzatie de greutate neplacuta pana la dureri intense declansate spontan sau la atingerea sanilor. De asemenea, poate fi constatata prezenta unor formatiuni nodulare ori chisturi (unice sau multiple, de diferite dimensiuni), depistate prin palparea sanilor, care nu prezinta aderente cu tesutul mamar din jur, sunt mobile la presiunea cu degetele si sunt bine delimitate, ceea ce indica o natura benigna. Lipsa adenopatiei axilare (noduli mici la subrat) arata, de asemenea, o afectare benigna.

Diagnostic
Diagnosticul maladiei fibrochistice trebuie pus intotdeauna de catre un medic specialist, pe baza anamnezei (discutia cu pacienta), a examinarii clinice si a examenelor paraclinice: ecografie mamara, dozajul hormonal cu evidentierea estrogenilor, progesteronului si a prolactinei, mamografie daca medicul decide ca este cazul.
Cel mai adesea, in diagnosticul maladiei fibrochistice, primul pas este autoexaminarea sanilor, care este bine sa se faca lunar, cam in a zecea zi a ciclului menstrual (a zecea zi, numarand de la prima zi de menstruatie), de catre fiecare femeie in parte.

Tratamentele alopate sunt prescrise de medicul specialist ginecolog si acestea constau in tratament hormonal sub forma de creme cu aplicare locala ori pilule. Uneori este recomandata interventia chirurgicala, care implica indepartarea unei parti din tesutul mamar afectat.

Tratament fitoterapeutic
In abordarea unei metode alternative, pacienta poate beneficia de tratament fitoterapeutic, cu rezultate atunci cand acesta este urmat cu multa atentie si sub indrumarea medicului fitoterapeut:
In primul rand, dieta pe perioada tratamentului este foarte importanta: excluderea oricaror excitante gen: tutun, cafea, alcool, reducerea sau excluderea ciocolatei, bauturilor tip cola, sucuri carbogazoase, dulciurilor cu zahar alb, a alimentelor bogate in grasimi saturate (lapte si produse lactate, oua), a carnii, evitarea alimentelor conservate, afumate sau sarate. Introducerea in alimentatie a legumelor, fructelor proaspete, cerealelor integrale, sucurilor naturale preparate in casa. Terapia bazata pe plante cu continut de fitoprogesteron, cum este de exemplu Vitex agnus castus (4-5 g pe zi), a dovedit rezultate certe in folosirea pe o perioada de cel putin 2-3 luni, continuu. De asemenea, frunzele si mladitele de zmeur contin progesteron natural util in tratamentul bolii. Uleiul de luminita, cate 2-3 capsule pe zi, da rezultate foarte bune. Adaugarea in tratament a vitaminelor B6, E, C si a magneziului duce la scaderea simptomatologiei si chiar la vindecare atunci cand acestea sunt asociate cu amestecuri de plante care au efect depurativ si care scad cantitatea de hormoni estrogeni in exces din organismul femeii.

Dr. Violeta Parvu
Medic specialist medicina de familie
Competenta apifitoterapie
Centrul Naturist Raphael Medica
Tel.: 021/233.19.50

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.