Revista care te menține sănătos

Endocrinologie

Mastoza fibrochistica, alternativa de tratament naturist

1 mai 2008
Share

Pentru femei, varsta de 40 de ani este o perioada minunata, cand maturitatea psihica si emotionala isi face din plin simtita prezenta. Stim ce suntem, cine suntem si ce dorim de la viata, mai mult ca oricand inainte. Putem da sfaturi intelepte fiicelor noastre ori tinerelor femei, si ne pregatim pentru o noua etapa din viata noastra. Din pacate, pentru unele femei, varsta de 40 de ani este si perioada in care incep sa apara unele probleme legate de dezechilibre ale hormonilor sexuali, dezechilibre aparute de-a lungul vietii si care, netratate la timp si acumulate, duc, printre altele, si la aparitia mastozei fibrochistice.

Mastoza fibrochistica (boala Reclus, displazia mamara) este o afectiune a sanilor caracterizata de aparitia de chisturi, de obicei multiple, intr-unul sau in ambii sani, insotite si de modificari ale tesutului mamar (sub forma de induratie, senzatie de disconfort, durere si tensiune mamara) , manifestari ce apar in legatura cu variatiile hormonale ce caracterizeaza ciclul menstrual al femeii (apar inaintea menstruatiei si pot disparea dupa menstruatie in unele cazuri).

Factori predispozanti
Printre factorii favorizanti legati de aparitia acestui gen de afectiuni se numara:
excesul de hormoni estrogeni (in detrimentul hormonilor de tip progesteron); fumatul si consumul de cafea ori produse care contin cofeina (ceai verde, ceai negru), bauturi tip Cola, ciocolata; dietele foarte bogate in calorii, in care se folosesc multe grasimi animale (lapte si produse lactate, carne, oua); radiatiile ionizante; stresul si anxietatea; traumatismele repetate la nivelul sanilor; administrarea de anticonceptionale fara verificarea profilului hormonal al femeii la momentul inceperii tratamentului.

Boala prezinta trei tipuri de forme clinice, si anume: forma chistica, in care pot predomina formatiunile chistice – pline cu lichid; forma nodulara in care predomina formatiunile de tip fibroadenom, de consistenta solida, fibroasa; mastalgia (durerea mamara) declansata premenstrual. Semne clinice
Simptomele predominante ale mastozei fiborchistice sunt marirea in volum a sanilor in perioada premenstruala si mastalgia premenstruala – sanii devin sensibili si durerosi la palpare. Durerile pot varia de la o usoara senzatie de greutate neplacuta pana la dureri intense declansate spontan sau la atingerea sanilor. De asemenea, poate fi constatata prezenta unor formatiuni nodulare ori chisturi (unice sau multiple, de diferite dimensiuni), depistate prin palparea sanilor, care nu prezinta aderente cu tesutul mamar din jur, sunt mobile la presiunea cu degetele si sunt bine delimitate, ceea ce indica o natura benigna. Lipsa adenopatiei axilare (noduli mici la subrat) arata, de asemenea, o afectare benigna.

Diagnostic
Diagnosticul maladiei fibrochistice trebuie pus intotdeauna de catre un medic specialist, pe baza anamnezei (discutia cu pacienta), a examinarii clinice si a examenelor paraclinice: ecografie mamara, dozajul hormonal cu evidentierea estrogenilor, progesteronului si a prolactinei, mamografie daca medicul decide ca este cazul.
Cel mai adesea, in diagnosticul maladiei fibrochistice, primul pas este autoexaminarea sanilor, care este bine sa se faca lunar, cam in a zecea zi a ciclului menstrual (a zecea zi, numarand de la prima zi de menstruatie), de catre fiecare femeie in parte.

Tratamentele alopate sunt prescrise de medicul specialist ginecolog si acestea constau in tratament hormonal sub forma de creme cu aplicare locala ori pilule. Uneori este recomandata interventia chirurgicala, care implica indepartarea unei parti din tesutul mamar afectat.

Tratament fitoterapeutic
In abordarea unei metode alternative, pacienta poate beneficia de tratament fitoterapeutic, cu rezultate atunci cand acesta este urmat cu multa atentie si sub indrumarea medicului fitoterapeut:
In primul rand, dieta pe perioada tratamentului este foarte importanta: excluderea oricaror excitante gen: tutun, cafea, alcool, reducerea sau excluderea ciocolatei, bauturilor tip cola, sucuri carbogazoase, dulciurilor cu zahar alb, a alimentelor bogate in grasimi saturate (lapte si produse lactate, oua), a carnii, evitarea alimentelor conservate, afumate sau sarate. Introducerea in alimentatie a legumelor, fructelor proaspete, cerealelor integrale, sucurilor naturale preparate in casa. Terapia bazata pe plante cu continut de fitoprogesteron, cum este de exemplu Vitex agnus castus (4-5 g pe zi), a dovedit rezultate certe in folosirea pe o perioada de cel putin 2-3 luni, continuu. De asemenea, frunzele si mladitele de zmeur contin progesteron natural util in tratamentul bolii. Uleiul de luminita, cate 2-3 capsule pe zi, da rezultate foarte bune. Adaugarea in tratament a vitaminelor B6, E, C si a magneziului duce la scaderea simptomatologiei si chiar la vindecare atunci cand acestea sunt asociate cu amestecuri de plante care au efect depurativ si care scad cantitatea de hormoni estrogeni in exces din organismul femeii.

Dr. Violeta Parvu
Medic specialist medicina de familie
Competenta apifitoterapie
Centrul Naturist Raphael Medica
Tel.: 021/233.19.50

Nota pentru articolul «Mastoza fibrochistica, alternativa de tratament naturist»:3.67/ 5 (6 voturi)

11 comentarii pentru articolul “Mastoza fibrochistica, alternativa de tratament naturist”

  1. R**u**c** spune:

    `buna am 34 ani am la sinul sting 3 noduli durerosi am facut eco si tot ce trebuie dar mi sa rec operatia va intreb daca cineva a facut vreun tratament si a dat rez multumesc adr raluk_cio nu stiu ce sa fac

    1. .** spune:

      diagnosticul de noduli e f generala, eu am fost diagnosticata doi ani consecutiv cu mastoza fibrochistica si mi-a fost recomandat tratament cu mastodion si progestogel. Dupa trei luni de tratament mi-au disparut complet „nodulii durerosi”.Dupa un an in care nu am avut nimic, acum simt din nou…urmeaza un eco foarte curand.(30 ani)

    2. P**a**r spune:

      fa o cura de 3 luni cu gel de aloe si se dizolva nodulii

      1. E**a**t**a** spune:

         poti da mai multe detalii, te rog! Ce fel de gel, cum l-ai folosit si de unde l-ai luat? Astept raspuns aici sau pe mail la adresa [email protected]:disqus .com
        Multumesc Anticipat!

      2. a**i**a spune:

        poti te rog sa ma ajuti cu mai multe detalii legat de acest gel de aloee?
        Multumesc

        1. D**a spune:

          Pentru mastoza fibrochistica mi s-a recomandat iod organic, il iau
          si ma simt mult mai bine. Este un element necesar functionarii normale a glandei tiroide, sanilor si aparatului genital.

  2. E**a**t**a** spune:

    Am facut o ecografie mamara dupa ce am avut dureri ff mari la un san si se umflase , era un nodul format destul de mare. Aveam dureri si la subrat pana in umar. Mi-a spus ca este displazie mamara , mi-a dat mastodynon 3 luni. Sunt la sfarsitul primei luni de tratament , nu ma mai doare si s-a mai tras , dar inca este acolo nodulul (mai mic cei drept). Am intrebat si medicul de familie care sunt cauzele , cum de s-a putut intampla asa ceva dintr-o data . Mi-a zis ca dintr-un exces de estrogen , sa fac dragoste de placere nu din obligatie. Dar ce pot face !!! Asa sunt eu , nu am mereu orgasme ….. Am observat acum ca de cate ori fac sex cu sotul meu si nu termin ma doare sanul si se umfla iar. Chiar nu exista nici un tratament ? Sau la ce medic sa merg , la endocrinologie sau la ginecologie?

    1. farmaciata spune:

      Buna ziua,
      Atat endocrinologul cat si ginecologul sunt in masura sa va recomande variante de tratament in ce priveste mastoza fibrochistica. Restabilirea echilibrului hormonal si implicit diminuarea simptomatologiei poate fi obtinuta cu ajutorul unui tratament anticonceptional (la recomandarea medicului). De asemenea in cazul mastodiniilor extrem de suparatoare este bine sa urmati un tratament antialgic. In alta ordine de idei exista metode suportive pentru ameliorarea simptomatologiei printre care se numara folosirea unui sutien comod dar care tine sanul intr-o pozitie fixa (exista sutiene medicinale in acest sens). In momentul de fata exista o serie de studii care au demonstrat faptul ca dieta saraca in grasimi de origine animala poate reduce seminificativ durerile mamare.
      Dr. Alin Popescu

  3. s**z**n**r**za spune:

    buna, am o problema la urina am doar dureri cand urinezi,alte simntome nu am .puteti sa ma ajutati este ceva grav?

    1. farmaciata spune:

      Buna ziua,
      Va recomand sa mergeti la un laborator de analize pentru a face sumar de urina si urocultura. In functie de rezultate medicul de familie va recomanda un tratament cu antibiotic sau nu.
      Dr. Alin Popescu

  4. s**z**n**r**za spune:

    am varsta de 20 ani

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Utilizam datele tale in scopul corespondentei si pentru comentarii online. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.

Sunt de acord cu politica de confidentialitate

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.

Sunt de acord cu politica de confidențialitate