Revista care te menține sănătos

Medicină generală

Informații complete despre hernia inghinală

16 decembrie 2022
Share
Informații complete despre hernia inghinală

În situația în care are loc o ruptură musculară și o parte din intestin ajunge în canalul inghinal, se declanșează hernia inghinală. Atunci când se întâmplă, în zona respectivă apare o umflătură (tumefacţie) care poate fi însoțită de durere – mai ales atunci când persoană afectată ridică obiecte mai grele, atunci când se apleacă sau atunci când tușește.

Există posibilitatea ca hernia inghinală să apară încă de la naștere din cauza deschiderii de la nivelul peretelui abdominal, dar poate să se dezvolte și la altă vârstă. De cele mai multe ori cazurile de hernie inghinală apar la persoane de sex masculin; în situația acestora existând posibilitatea ca hernia să se extindă în scrot și la nivel abdominal.

În perioada vieții intrauterine, testiculele se află în cavitatea abdominală. Chiar înainte de naștere, testiculele coboară în scrot și se formează canalul inghinal. După aceea ar fi normal să se închidă comunicarea dintre zona inghinală și cavitatea abdominală, însă atunci când nu se întâmplă apare hernia congenitală. În cazul persoanelor adulte, atunci când membrana respectivă se rupe, avem de-a face cu hernie inghinală dobândită.

Rezervă online şi ridică din cea mai apropiată farmacie Catena suplimentul alimentar FibroProtect; recomandat pentru îmbunătăţirea tranzitului intestinal, detoxifiere, reducerea colesterolului, în curele de slăbire etc.

De ce apare și cum se manifestă hernia inghinală?

Sunt conoscute situații în care nu poate fi identificată cauza exactă a apariției herniei inghinale. Dar de cele mai multe ori este vorba despre o zonă slăbită la nivelul peretelui abdominal; despre presiune abdominală mare; încordare la momentul urinării sau al strănutului; precum și despre tuse cronică. Hernia inghinală poate să apară și la persoane care desfășoară activități fizice intense, dar și în situația femeilor însărcinate.

Bărbații sunt de opt ori mai expuși decât femeile în fața acestei probleme de sănătate. Hernia inghinală apare și pe fondul înaintării în vârstă și al slăbirii mușchilor; poate să fie vorba și despre istoricul familial; despre naștere prematură sau despre constipație cronică. La pacienții cu hernie inghinală simplă, simptomele includ apariția unei umflături lângă osul pubian, precum și dureri și senzație de arsură în zona respectivă. În zona inghinală poate să apară presiune sau slăbiciune. Iar dacă proeminenţa coboară către scrot pot să apară umflături și dureri în jurul testiculelor. Printre simptomele herniei inghinale ștrangulate se numără durerile bruște care se intensifică repede; greața; vărsăturile; constipația și schimbarea culorii proeminenței în nuanțe de violet, negru și roșu.

hernie inghinală, hernia inghinală, hernia, hernie, centură pentru hernie inghinală,

Centuri hernie inghinală

Centurile pentru hernie inghinală sunt recomandate de către medici atât pentru reducerea herniei cât și pacienților care se află în perioada de recuperare postoperatorie. De regulă, în situația celor care au trecut printr-o intervenție chirurgicală, medicii recomandă centura din două motive: unul este acela că protejează operația; iar celălat este de a preveni o eventuală reapariție a herniei.

Este important ca, atunci când achiziționați o astfel de centură pentru hernie inghinală, să țineți cont de anumite recomandări ale specialiștilor. De exemplu, trebuie să aveți în vedere centuri cu formă anatomică și care să fie confecționate din materiale de calitate. Centurile pentru hernie asigură pacienților siguranță de care au nevoie și un confort sporit în timpul purtării.

Hernia inghinală – tratament

Atunci când avem de-a face cu o hernie inghinală de mici dimensiuni, care nu deranjează, se poate ca medicul să nu recomande tratament și să observe evoluția în timp a acesteia. În situația copiilor, înainte de a se lua hotărârea că este nevoie de intervenție chirurgicală, medicul poate să aplice o presiune manuală în vederea reducerii proeminentei.

Dacă este vorba despre o hernie inghinală mai mare și care provoacă dureri, medicul va sugera intervenție chirurgicală laparoscopică sau deschisă; cea laparoscopică fiind recomandată în general. Rolul procedurii este acela de a scădea disconfortul, dar și de a preveni unele posibile complicații severe – strangulare sau încarcerare. În situația în care pacientul are hernie strangulată sau încarcerată, este necesar ca intervenția chirurgicală să aibă loc urgent în vederea recuperării intestinului din canalul inghinal.

hernie inghinală, hernia inghinală, hernia, hernie, centură pentru hernie inghinală,

Recuperarea după operația de hernie inghinală

În mod normal, pacienții sunt externați a două zi după operație. Pot începe să meargă din nou, să urce scări sau să conducă automobilul. Se recomandă să nu ridice greutăți mai mari de șapte kilograme, însă, după aproximativ o lună, pot face efort mai mare, chiar și alergări ușoare. După aproximativ două luni, organismul se reface și pacienții pot să revină la un ritm normal de viață.

Nu există posibilitatea de a preveni hernia inghinală congenitală, însă în situația persoanelor adulte sunt anumite recomandări de care e bine să se țină cont. De exemplu, este indicat să reducă pe cât posibil efortul și presiunea la nivelul musculaturii și al țesuturilor abdominale; să mențină o greutate corporală normală; să renunțe la fumat și să mențină o postura corectă a corpului atunci când ridică greutăți. De asemenea, regimul alimentar este bine să fie bazat pe alimente bogate în fibre (legume, fructe, cereale integrale), care să prevină constipația sau încordarea.

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.