
Norovirusul, cunoscut și sub denumirea de virusul Norwalk, este principalul agent etiologic de origine virală al gastroenteritei acute. Este extrem de contagios, infecția cu norovirus având un potențial ridicat de a provoca epidemii sezoniere, întrucât se răspândește rapid în comunitățile închise, în special spitale, creșe, grădinițe, școli, centre de îngrijire a vârstnicilor. Acest virus a fost descoperit prima dată în orașul Norwalk din Ohio, de unde și denumirea, în anul 1968. De cele mai multe ori, infecția virală prezintă caracter sezonier, cu un vârf epidemiologic mai ales în perioada noiembrie-aprilie. Infecția este frecvent autolimitată, dar pot apărea și complicații.
Ce este norovirusul (virusul Norwalk)?
Norovirusul este un virus ARN din familia Calciviridae, iar infecția se face responsabilă pentru peste 90% din cazurile de gastroenterită acută virală, non-bacteriană. Se caracterizează printr-o rată crescută de mutații, ceea ce face dificilă dezvoltarea unui vaccin eficient și contribuie la potențialul virusului de a provoca epidemii sezoniere. Virusul Norwalk este extrem de rezistent în mediul extern și poate supraviețui pe suprafețe contaminate timp de săptămâni. Mai mult, se pare că poate rezista și la temperaturi extreme – fiind stabil atât la îngheț, cât și la temperaturi mai ridicat –, motiv pentru care contaminarea și infecția alimentară sunt foarte frecvente.
Cât de frecventă este infecția cu norovirus?
La nivel mondial, infecția cu norovirus este una dintre principalele cauze ale gastroenteritei de natură virală. Potrivit Centrului pentru Prevenirea și Controlul Bolilor se estimează faptul că:
- infecția provoacă aproximativ 685 de cazuri de boală în fiecare an;
- infecția este responsabilă pentru aproximativ 200.000 de decese în întreaga lume, mai ales în rândul copiilor din țările în curs de dezvoltare.
În țările dezvoltate, infecția cu norovirus este principala cauză a focarelor de toxiinfecție alimentară și gastroenterită acută.
Cine este afectat cel mai des de norovirus?
Orice persoană poate contracta infecția virală, deși anumite categorii populaționale nu doar că au un risc mai mare de infecție, ci prezintă risc mai mare și de a dezvolta complicații asociate:
- copiii mici, în special cei cu vârsta sub 5 ani;
- vârstnicii;
- persoanele cu sistemul imunitar compromis (HIV/SIDA, chimioterapie, diabet și tratament pe bază de corticosteroizi);
- persoanele care trăiesc în comunități închise (persoane spitalizate, cămine de bătrâni, nave de croazieră).
Copiii mici poartă cea mai mare povară a bolii, estimându-se faptul că 66-90% dintre ei suferă de cel puțin o infecție cu norovirus înainte de vârsta de 3 ani. În țările dezvoltate, pentru că există acces rapid la îngrijiri medicale, rata mortalității este mult mai redusă decât în cele în care serviciile medicale sunt deficitare.
Care sunt cauzele și factorii de risc ale infecției cu virus Norwalk?
Infecția cu norovirus este determinată de ingestia particulelor virale din alimente, apă sau prin contact direct cu o persoană infectată. Factorii de risc majori sunt:
- consumul de alimente contaminate (fructe de mare crude, salate, alimente manipulate de o persoană infectată);
- consumul de apă contaminată (fântâni, lacuri, sisteme inadecvată de apă potabilă);
- contactul direct cu persoane infectate (îngrijirea unui pacient cu norovirus);
- igiena precară (spălarea insuficientă a mâinilor).
Dat fiind potențialul contagios și rata ridicată de transmisibilitate, infecția cu norovirus duce deseori la apariția epidemiilor.
Cum se transmite infecția cu norovirus?
Infecția cu norovirus se transmite astfel:
- pe cale fecal-orală: ingestia particulelor virale din alimente sau apă contaminată;
- prin contact direct: cu persoane infectate sau fomite (obiecte contaminate, cum ar fi lingura, lenjeria);
- prin aerosoli: particulele virale pot fi inhalate atunci când persoana tușește, strănută sau chiar atunci când vorbește sau vomită în proximitate.
Ingestia alimentelor contaminate reprezintă cea mai frecventă metodă de transmitere a infecției.
Care sunt principalele simptome ale infecției cu norovirus?
Simptomele infecției cu norovirus apar de obicei în 12-48 de ore de la expunere și se pot prezenta astfel:
Simptome comune
- greață și vărsături;
- diaree apoasă;
- dureri și crampe abdominale;
- stare generalizată de rău.
Simptome mai puțin frecvente
- febră (de obicei ușoară);
- dureri musculare;
- oboseală extremă;
- dureri puternice de cap.
Cât durează simptomele la pacienții cu norovirus?
De obicei, simptomele tind să dureze în jur de 48-72 de ore. Cu toate acestea, virusul continuă să fie eliminat în scaun chiar și până la 8 săptămâni după dispariția simptomelor. Drept urmare, este important să se adopte măsuri stricte de igienă pentru a preveni răspândirea infecției.
Care ar putea fi complicațiile infecției cu virus Norwalk?
În general, infecția cu virus Norwalk este autolimitată și nu se prezintă cu complicații. Totuși, în lipsa gestionării corespunzătoare și mai ales la pacienții imunodeprimați, riscul de apariție a acestora crește. Principalele posibile complicații secundare infecției cu norovirus sunt:
Deshidratarea
Este cauzată de diareea apoasă severă și vărsăturile asociate, care duc la pierderi masive de apă și electroliți. Principalele simptome sunt uscarea mucoaselor, hipotensiunea arterială, scăderea diurezei (volumul eliminat de urină), plâns fără lacrimi (în cazul copiilor mici).
Dezechilibre electrolitice
Pot apărea tot pe fondul diareei și vărsăturilor susținute, dezechilibrele electrolitice putând duce la aritmii cardiace și crampe musculare puternice.
Insuficiența renală acută
Se poate dezvolta în cazuri severe de deshidratare netratată.
Cum se stabilește diagnosticul infecției cu norovirus?
De cele mai multe ori, diagnosticul este pus pe baza simptomatologiei. Totuși, dacă există vreo incertitudine, se poate opta pentru teste specifice precum PCR-ul (detectarea ARN-ului viral), deși metoda aceasta nu este de rutină. Metoda ELISA ajută la detectarea antigenelor virale într-o probă de scaun, stabilind diagnosticul diferențial.
Care sunt tratamentele recomandate în infecția cu norovirus?
Nu există vreun tratament curativ al infecției. De altfel, infecția este autolimitată, dar este foarte important să se intervină în cazul în care apar complicații. Alternativele de tratament și o atentă gestionare a infecției includ:
Rehidratare orală sau intravenoasă
- soluții de rehidratare orală (SRO), băuturi pentru sportivi;
- în cazuri de deshidratare severă, soluțiile de rehidratare se administrează intravenos.
Dietă ușoară și suportivă
- evitarea consumului de produse lactate;
- consumul de alimente ușor digerabile (supe, piureuri).
Medicamente pentru ameliorarea simptomelor
Cu mențiunea că acestea nu sunt recomandate la copii:
- antiemetice (ondansetron);
- antispastice (butilscopolamină).
Odihnă și repaus
Se recomandă odihnă și repaus la pat, pentru ca organismul să își îndrepte cheltuielile energetice în vederea luptei împotriva infecției cu virus Norwalk.
Cum se poate preveni infecția cu norovirus?
Infecția cu norovirus poate fi prevenită prin adoptarea unor măsuri precum:
Măsuri de igienă personală
- spălarea riguroasă a mâinilor după folosirea toaletei, înainte și după manipularea diferitelor produse alimentare;
- evitarea contactului cu persoane infectate sau care prezintă semne de infecție.
Igiena alimentară
- prepararea termică adecvată a alimentelor consumate;
- evitarea consumului de alimente crude, cum ar fi fructele de mare și salatele;
- spălarea sub jet continuu de apă a fructelor și legumelor înainte de a fi consumate.
Dezinfectarea suprafețelor
Virusul, așa cum s-a menționat, poate supraviețui pe diferite suprafețe. Astfel, este recomandat ca suprafețele atinse frecvent (întrerupătoare, clanțe, blatul din bucătărie) să fie dezinfectate de preferat folosind o soluție pe bază de clor sau alcool.
Izolarea persoanelor infectate
Pentru a reduce riscul de transmitere a infecției cu norovirus, persoanele care au simptome ar trebui izolate, iar contactul persoanele sănătoase trebuie evitat. Se recomandă izolarea timp de până la 48 de ore după dispariția simptomelor. De asemenea, trebuie avut în vedere și faptul că virusul încă poate fi eliminat prin scaun și timp de 8 săptămâni după dispariția simptomelor.
Vaccinarea
În prezent, nu există un vaccin care să prevină infecția cu norovirus. Acestea sunt încă în fază experimentală.
Infecția cu virus Norwalk – concluzii
Infecția cu virus Norwalk este foarte frecventă în rândul populației, îndeosebi în rândul copiilor. Deși în general este autolimitată, în unele cazuri poate evolua spre complicații.
Importanța igienei în prevenirea infecției cu virus Norwalk
Norovirusul este extrem de contagios, iar prevenția prin igienă riguroasă a mâinilor și în special igiena alimentară rămâne cea mai eficientă metodă de protecție.
Când este cazul să mergem la medic?
Multe persoane nu au nevoie de spitalizare în cazul infecției cu norovirus, întrucât cel mai des simptomele sunt ușoare și autolimitate. Totuși, se recomandă consultul medical în cazurile în care:
- vărsăturile și diareea sunt persistente;
- apar semne de deshidratare severă.
Infecția cu virus Norwalk poate duce la deshidratare severă, care reprezintă o urgență medicală. Fără tratament, aceasta poate evolua spre insuficiență renală acută și, uneori, chiar deces.
Sfaturi pentru o recuperare rapidă
Pentru o recuperare rapidă și eficientă, este recomandată odihna adecvată, consumul de lichide în cantități mici, dar frecvent. Ar trebui să se mizeze pe alimente ușor digerabile, să se evite în special produsele lactate și, ulterior, se recomandă introducerea progresivă a alimentelor solide.
Foto: shutterstock.com