Revista care te menține sănătos

Știri

Munca in schimburi, asociata cu diabetul si cancerul

4 februarie 2014
Share

Munca in schimburi, care implica si lucrul in timpul noptii si perturba orarul normal de somn, poate afecta aproape 1.500 de gene, ceea ce ar explica de ce ea a fost asociata cu o serie de probleme de sanatate, inclusiv boli de inima, diabet si cancer (cel mai frecvent cancerul de san), arata specialistii de la Mail Online.

Cercetarea, efectuata pe 22 de subiecti, ar putea ajuta la intelegerea problemelor de sanatate asociate cu munca in schimbul de noapte. Peste 97% dintre genele cu ritm circadian sunt afectate si functioneaza defazat atunci cand ne este perturbat programul normal de somn, ceea ce explica de ce nu ne simtim bine dupa o calatorie lunga cu avionul sau atunci cand lucram in schimburi neregulate.

Organismul uman are circa 24.000 de gene, iar peste 1.400 dintre ele se pare ca ar fi vulnerabile la schimbarea ritmului de somn-veghe. Dupa cum explica specialistii, perturbarea programului de somn si de masa modifica procesele moleculare, determinand perturbari in ritmul acestor gene.

 

Cristina Ionescu
Sursa: Mail Online

#tags   \   , ,
Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.