Revista care te menține sănătos

Imunitate

Metode practice pentru intarirea sistemului imunitar

20 mai 2024
Share

Imunitatea reprezinta capacitatea organismului de a face fata agresiunilor externe infectioase sau toxice, altfel spus, de a-si pastra energia si sanatatea.

Imunitatea poate fi de doua tipuri: imunitatea innascuta (rezistenta organismului este nespecifica) si imunitatea dobandita (rezistenta organismului este specifica si se capata treptat, de-a lungul vietii).

Cand scade imunitatea?

Scaderea imunitatii nu poate fi sesizata decat prin urmarile ce apar secundar acestei scaderi. Sistemul imunitar ne apara de infectii, fiind, totodata, principalul luptator in caz de infectare. Asadar, scaderea imunitatii atrage dupa sine cresterea frecventei infectiilor. Din acest motiv, trebuie sa cunoastem metodele prin care ne putem intari imunitatea si cele mai importante masuri de tratament ale afectiunilor specifice sezonului rece, pentru a putea reduce la minimum impactul acestora asupra sanatatii noastre.

Sustinerea si intarirea imunitatii sunt unele dintre cele mai importante trepte in abordarea rezistentei la boli. Periodicitatea infectiilor cronice, chiar si o usoara raceala, ne indica scaderea imunitatii organismului.

 

Cauze care determina slabirea organismului si a imunitatii

Cele mai semnificative cauze ale scaderii imunitatii sunt:

  • Cauzele generale: oboseala cronica, stresul, lipsa somnului, carenta de vitamine, fumatul, obezitatea, dietele dezechilibrate (sarace in vitamine si minerale, dar bogate in lipide si carbohidrati). De asemenea, expunerea prelungita la temperaturi extreme si la factori climatici nefavorabili, poluarea, deshidratarea, chimicalele din alimentatie si, nu in ultimul rand, sedentarismul. In ultima perioada, automedicatia, prin administrarea necugetata de antibiotice fara acord medical, se impune ca factor demn de luat in considerare in scaderea apararii imune;
  • Cauzele specifice: bolile cronice, SIDA si cancerul, inclusiv chimioterapia si radioterapia.

 

Afectiunile virale, cele mai frecvente la inceput de toamna

In afara factorilor mentionati, si sezonul rece are o contributie in scaderea imunitatii. Instalarea acestuia aduce cu sine si o serie de boli ale aparatului respirator. Ele afecteaza atat adultii, cat mai ales copiii si varstnicii, prin faptul ca temperatura scazuta incetineste functionarea mecanismelor de aparare ale organismului contra infectiilor. Mai mult, copiii sunt victimele predilecte ale acestor boli de sezon, din cauza faptului ca mecanismul lor de aparare este imatur. Cele mai frecvente afectiuni semnalate in sezonul rece sunt cele virale.

 

Semne si simptome ale unei imunitati scazute

Afectiunile virale se caracterizeaza printr-o simptomatologie destul de neplacuta: dureri de cap, infundarea nasului, hipersecretie nazala, stare febrila pana la 38° C, durere in gat, raguseala, lipsa poftei de mancare si tuse predominant seaca. Nu toate afectiunile virale sunt insotite in mod obligatoriu de toate aceste simptome. Pot aparea doar unul sau doua dintre ele, dar care provoaca disconfort.

 

Tratati-le corect pentru a evita complicatiile!

Prin neglijarea sau tratarea necorespunzatoare, se pot produce si complicatii bacteriene. Exista, desigur, si afectiuni respiratorii bacteriene (microbiene) primare, dar frecventa acestora este mult mai mica decat a celor virale. Dintre bolile sezonului rece amintim: gripa, traheita, faringita, bronsiolita, pneumopatiile (cu etiologie virala), existand si cazuri de afectiuni bacteriene, cum ar fi faringoamigdalitele, bronsitele sau pneumoniile.

 

Stilul de viata activ ajuta la intarirea imunitatii

Metodele prin care ajutam organismul sa-si recapete vigoarea tin si de dorinta fiecaruia de a-si pastra sanatatea. De aceea, este importanta hotararea de a schimba un mod de viata sedentar cu unul activ, prin practicarea unui sport sau a mersului pe jos, de a respecta programul de odihna, de a avea o alimentatie echilibrata, bogata in fructe si legume, de a evita mancarurile tip fast-food sau cele bogate in conservanti, de a nu fuma si a nu bea alcool in exces.

 

Adresati-va medicului la primele semne de boala!

Tinand cont ca exista foarte putine mijloace de tratament impotriva virusurilor, vom lua masuri prin care sa prevenim instalarea unei asemenea boli, precum si masuri prin care sa ajutam organismul dupa ce s-a instalat boala. Dintre masurile de prevenire amintim imbracamintea calduroasa, dar adecvata activitatii. La primele semne de boala, este bine sa ne adresam medicului de familie care poate aprecia gradul de severitate al afectiunii si poate institui tratamentul adecvat.

 

Terapia pentru imunitate consta in tratarea simptomelor…

Tratamentul in afectiunile virale va avea doua obiective: tratarea simptomelor si prevenirea complicatiilor. Tratamentul se adreseaza simptomelor pe care le prezinta bolnavul si se bazeaza pe: antitermice pentru combaterea febrei, lichide din abundenta pentru prevenirea deshidratarii, dezobstructia nazo-faringiana cu picaturi in nas, tablete cu rol antiseptic si antiinflamator faringian pentru durerile de gat, inhalante pentru laringo-traheite, calmante ale tusei si/sau expectorante.

 

… si in prevenirea complicatiilor

Pentru realizarea celui de-al doilea obiectiv, este de dorit sa se izoleze bolnavul de mediile aglomerate pe perioada de evolutie a bolii si sa se respecte o igiena stricta a mediului inconjurator. Rareori se administreaza antibiotice pentru prevenirea instalarii suprainfectiilor respiratorii bacteriene la organismele cu deficit imunitar, bolnavi cronici sau copii in convalescenta dupa alte boli, cu predispozitie si susceptibilitate mai mare de a face aceste complicatii.

Ca mijloace terapeutice de crestere a imunitatii, recomandam suplimentarea alimentatiei cu doze mari de vitamina C (1000 mg zilnic) sau tratamentul cu preparate standardizate alopate.

 

Vaccinarea antigripala ofera o protectie de minimum 6 luni

O alta metoda prin care ne ajutam organismul si, totodata, prevenim instalarea gripei care ne va da batai de cap este vaccinarea antigripala. Aceasta se face cu vaccinurile recomandate de Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) pentru emisfera nordica, anual, categoriilor specifice: varstnici, bolnavi cronici sau cu afectarea aparatului respirator. Momentul ideal pentru vaccinare este toamna (octombrie-noiembrie), aceasta asigurand o protectie antigripala timp de minimum 6 luni, ceea ce acopera sezonul rece octombrie-martie.

Alte vitamine care stimuleaza imunitatea sunt: vitamina E – 200 unitati internationale (UI) pe zi, complexul de vitamine B si minerale (fier, zinc, seleniu). Pentru amatorii de plante medicinale, va propunem produse ce contin Echinacea purpurea, planta originara din America de Nord.

 

Ce ne recomanda specialistul?

Ca o concluzie, incurajarea unui stil de viata sanatos, modificarea comportamentului alimentar in sensul alimentatiei bio, limitarea consumului de chimicale (incepand de la cele utilizate in gospodarie pana la cele folosite in igiena proprie), alaturi de vaccinarea specifica sezonului rece sunt metode suficiente pentru ca organismul sa poata face fata cu succes tuturor provocarilor externe.

 

 

Dr. Gabriela Pasescu,

Medic primar medicina generala,

Centrul Medical Academica Aviatorilor,

www.academica-medical.ro

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.