Boli infecțioase

Din ce cauze se dezvolta infectiile intraspitalicesti

24 decembrie 2018
Share
Exclusiv online
Din ce cauze se dezvolta infectiile intraspitalicesti

Ignorate si de multe ori neraportate, infectiile intraspitalicesti au facut zeci de mii de victime in Romania ultimilor ani. Frecvent rezistente la antibiotice, aceste infectii teribile complica si mai mult viata unor pacienti care, de multe ori, atarna de un fir de ata.

In materialul urmator va prezentam situatia infectiilor nosocomiale din tara noastra, cu cifre oficiale, dar si informatii referitoare la acuratetea acestora in contextul in care foarte multe cazuri raman neraportate. Iata ce spun autoritatile, dar si ce solutii exista pentru imbunatatirea unei situatii care poate deveni rapid un pericol major pentru sanatatea romanilor.

Ce sunt infectiile nosocomiale

Infectiile nosocomiale sau intraspitalicesti sunt un tip de infectii dobandite de un pacient internat in spital. Practic, pacientul se interneaza pentru o afectiune si se imbolnaveste de alta, suplimentar. Conform normelor, este considerata infectie nosocomiala cea care se manifesta incepand de la 48 de ore de la internarea in spital sau in maximum 30 de zile de la externarea pacientului. De remarcat faptul ca cel mai frecvent mod de transmitere a acestor infectii este prin contact direct, iar in sectiile de anestezie si terapie intensiva, chirurgie si pediatrie exista numarul cel mai mare de imbolnaviri.

Intre anii 2010 si 2017: 93.000 de romani infectati in spitale

Pe 11 octombrie 2018, Ministerul Sanatatii a raspuns unei interpelari venite din partea unui deputat, oferind un numar ingrijorator de cazuri de infectii intraspitalicesti. In 7 ani, in spitalele din tara noastra, peste 90.000 de romani au suferit o infectie. Asa cum se poate vedea in imaginea de mai jos, din raspunsul Ministerului Sanatatii, din 2012 numarul acestor cazuri a crescut considerabil, de la 8.278 (in 2012), la 19.607 (in 2017). Infectiile digestive (8.019 cazuri), respiratorii (3.549 cazuri) si urinare (2.568 cazuri) se afla in topul bolilor „achizitionate” in spitale doar in 2017.

infectiile intraspitalicesti

Explicatie foto: Fragment extras din raspunsul Ministerului Sanatatii la interpelarea deputatului.

Statistici vs. realitate

Neraportarea cazurilor de infectii nosocomiale reprezinta o problema grava a sistemului de sanatate romanesc. Conform ministrului Sanatatii, Sorina Pintea, documentele arata ca avem o rata de 1,34%, in conditiile in care media europeana este de 5%. Practic, pe hartie, tara noastra are cea mai mica rata a infectiilor intraspitalicesti din Europa. Tot ministrul Sanatatii atrage atentia ca aceasta cifra extrem de mica este complet neadevarata si este cauzata de faptul ca spitalele din Romania nu raporteaza aceste cazuri. Concluzia este ca numarul real al pacientilor romani infectati in spitale poate fi mult mai mare.

Cele mai intalnite tipuri de infectii intraspitalicesti

Klebsiella – rezistenta la antibiotice, aceasta bacterie este una dintre cele mai importante din punct de vedere al infectiilor nosocomiale. Klebsiella poate provoca boli grave la plamani, iar pacientii cu un sistem imun slabit sunt cei mai predispusi.

Pseudomonas aeruginosa – multirezistenta la antibiotice, aceasta bacterie oportunista are ca tinta predilecta pacientii cu fibroza chistica, dar si cu arsuri.

Staphylococcus aureus – devenit celebru in Romania, mai ales in 2018, stafilococul auriu este o bacterie care, in forma MRSA (stafilococ auriu rezistent la meticilina), a devenit o problema mondiala, din cauza multirezistentei la antibiotice. Poate cauza infectii virulente la nivelul pielii sau al sistemului respirator.

Acestea sunt doar cateva dintre cele mai periculoase bacterii nosocomiale. Escherichia coli, Acinetobacter, bacilul Koch MDR sau boala legionarilor se incriu si ele pe lista infectiilor cu potential fatal.

Infectia cu E. coli: cum poate fi prevenita

Planul strategic impotriva infectiilor nosocomiale

Lansat in 2016 de Ministerul Sanatatii din Romania, Planul strategic de actiune privind imbunatatirea activitatilor destinate prevenirii si limitarii infectiilor asociate asistentei medicale, rezistentei antimicrobiene si reducerii consumului de antibiotice si-a propus o serie de tinte:

  • cresterea capacitatii de diagnostic, prevenire si limitare a infectiilor
  • realizarea unui sistem de raportare a infectiilor asociate asistentei medicale
  • imbunatatirea activitatii de supraveghere si limitare a rezistentei antibacteriene
  • reducerea consumului nejustificat de antibiotice

Cum poate fi redus numarul de infectii nosocomiale?

Conform specialistilor, numarul de infectii nosocomiale ar putea fi redus daca s-ar respecta o serie de protocoale, ce privesc purtarea uniformelor si a manusilor de catre cadrele medicale sau sterilizarea corecta a echipamentelor medicale. Cea mai importanta masura este insa spalarea corecta a mainilor, atat in cazul cadrelor medicale, cat si in cazul pacientilor sau vizitatorilor. De exemplu, statisticile arata ca, la nivel mondial, raspandirea infectiilor in spitale in cazul pacientilor imunocompromisi este cu 40% mai mare ca urmare a spalarii incorecte sau chiar a situatiilor in care cadrele medicale nu se spala deloc pe maini.

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.