Revista care te menține sănătos

Prevenție

Spalati-va pe maini! Evitati aparitia unor afectiuni serioase

26 octombrie 2018
Share

Suntem inconjurati si asaltati de o sumedenie de microorganisme. Unele sunt mai putin nocive, cu care traim practic zi de zi, insa altele pot duce la afectiuni extrem de serioase. Spalatul pe maini este o activitate pe care multi dintre noi au uitat-o.

Vorba celor care nu se spala pe maini – „lasa ca asa se fac anticorpii” – este cat se poate de gresita. Mersul in mijloacele de transport, sprijinitul si atinsul obiectelor pe care alte sute de maini au stat, manevrarea banilor si multe astfel de situatii cu care ne intalnim zilnic ne fac sa fim predispusi la o serie de afectiuni serioase, in cazul in care nu deprindem obiceiul de a ne spala pe maini. Va prezentam in continuare cele mai frecvente afectiuni provocate de lipsa acestei activitati.

 

·   Hepatita A sau boala mainilor murdare

Din pacate, multi copii se confrunta cu aceasta boala. Hepatita A este o afectiune virala extrem de contagioasa, care se transmite prin atingerea si utilizarea obiectelor persoanelor infectate. De regula, hepatita A apare in copilarie, aceasta fiind varsta la care spalatul pe maini nu este tocmai o prioritate, insa poate aparea si la adult. Ca orice obicei bun, spalatul pe maini se deprinde de acasa, astfel incat parintii trebuie sa fie extrem de persuasivi pentru a-i determina pe cei mici sa introduca acest obicei in rutina zilnica. Altfel spus, spalatul pe maini cu apa si sapun trebuie realizat de fiecare data cand se vine de afara, dupa utilizarea obiectelor altora sau dupa ce se face sport. De asemenea, sunt extrem de eficiente si solutiile antiseptice in situatiile in care apa si sapunul nu sunt la indemana.

 

·   Afectiunile virale

In general, sunt contagioase, iar rata de inoculare poate fi scazuta daca se tine seama de regulile stricte de igiena. Atat copiii, cat si cei mari sunt in egala masura afectati de microorganismele cu care vin in contact, iar spalatul mainilor este o modalitate la indemana oricui de a micsora sansele de imbolnavire. Sigur ca si in acest caz exista nuante, iar spalatul pe maini in graba poate rata zonele murdare si contaminate. Se pare ca spalatul pe maini trebuie sa dureze in medie 20 de secunde pentru a fi cu adevarat eficient. Nu este suficienta doar apa, fiind indicat sa se foloseasca sapun antibacterian pentru a fi siguri ca s-au distrus mare parte din germeni.

 

·   Virozele respiratorii

Germenii pot trai pe obiecte neinsufletite o perioada indelungata. Daca atingem suprafete contaminate, germenii se iau pe mainile noastre. Uneori ne atingem ochii, nasul sau gura, iar germenii patrund, pe aceste cai, in organism. De unde este cel mai probabil sa luam germeni? In topul listei se afla baia si tot ce este asociat cu ea, adica si WC-ul. Tastatura computerului, telefoanele, telecomenzile TV au si ele germeni pe suprafata, dar majoritatea bacteriilor si virusurilor prefera locurile calde, umede, precum prosopul de maini din baie.

 

Cum ne spalam corect pe maini

  • Umezirea mainilor cu apa calduta de la robinet este primul pas.Spalati-va pe maini! Evitati aparitia unor afectiuni serioase
  • Apoi se aplica sapun din abundenta.
  • Impreunarea degetelor si sapunirea lor foarte bine timp de 20 secunde.
  • Atentie la spalarea foarte bine nu doar a palmelor, ci si a spatiului dintre degete si sub unghii, dar si pe fata dorsala a mainilor.
  • Clatirea foarte bine a mainilor.
  • Uscarea lor folosind un prosop curat care se schimba saptamanal.

In cazul in care persoana nu are la dispozitie apa si sapun, din diferite motive, se recomanda spalarea mainilor cu un gel sanitar pe baza de alcool (intr-o proportie de cel putin 60%). Acest tip de gel antibacterian poate elimina cea mai mare parte a bacteriilor existente la nivelul mainilor.

 

Dr. Alin Popescu

Medic primar medicina sportiva

[email protected]

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.