Revista care te menține sănătos

Prevenție

Hidratarea si protectia impotriva ultravioletelor, secretele unui par sanatos

8 iulie 2021
Share
Hidratarea si protectia impotriva ultravioletelor, secretele unui par sanatos

Lung si buclat, cu breton sau fara, tuns asimetric sau nu, in culoarea lui naturala sau rezultat al imbinarii variatelor vopsele de par, podoaba capilara a avut mereu un important rol in conturarea stilului personal. Pentru a putea transmite mesajul dorit, este important ca parul sa fie in primul rand sanatos, indiferent de anotimp sau de modificarile climatice.

Vara este o treapta de incercare in pastrarea aspectului sanatos al parului si al pielii capului. Caldura in exces, radiatiile solare, praful si transpiratia pot deteriora aspectul parului si pot agrava o serie de dezechilibre. Fara o ingrijire corespunzatoare, parul devine mat, sensibil, cu varfurile despicate si aspect general deteriorat.

Este normal sa cada 20-30 de fire de par pe zi

Un fir de par sanatos are o grosime care difera, fiind cuprinsa intre 0,07-0,17 mm. In mod normal, acesta creste pana atinge o anumita lungime, dupa care cade, fiind inlocuit de un altul. In cazul unei persoane tinere sanatoase, este normala caderea zilnica a 20-30 de fire de par. Pentru persoanele mai in varsta, se poate ajunge pana la aproximativ 100 de fire. Vara, parul creste mai repede decat iarna, la fel si noaptea, comparativ cu ziua.

Rezervă online şi ridică din cea mai apropiată farmacie Catena produsele Naturalis pentru îngrijirea părului. Acestea sunt special create pentru a răspunde nevoilor podoabei capilare. Ele întăresc structura firului de păr, îi conferă elasticitate şi îi redau strălucirea şi volumul.

Cum ne spalam pe par vara?

Soarele, caldura, transpiratia si praful pot creste nevoia de a ne spala parul. Dincolo de anotimpul in care ne aflam, aceasta necesitate difera de la persoana la persoana, in functie de secretia de sebum, de mediul in care traieste si chiar de natura activitatilor pe care le desfasoara fiecare. Este foarte important samponul pe care il alegem. Acesta are rol in degresare si in curatarea impuritatilor. Folosirea lui excesiva (zilnica) poate duce la deteriorarea radacinii si la caderea parului. Pentru o curatare zilnica a impuritatilor, puteti clati parul doar cu apa sau cu produse special create pentru folosire frecventa. Produsele chimice continute de un sampon actioneaza ca factor agresor. De aceea, este indicat sa evitam aceste preparate.

Evitati apa fierbinte in spalarea parului in orice perioada a anului. Pe timp de vara, incercati sa evitati folosirea uscatorului de par, a placilor si ondulatoarelor, precum si a produselor de aranjare: spuma, gel, fixativ. Toate acestea agreseaza firul de par sensibilizat oricum in urma expunerii la soare.

Folositi masti hidratante!

Expunerea la razele ultraviolete si baile repetate in apa marii sau a piscinelor pot duce la o decolorare a parului, o modificare inestetica a nuantei. Desi culoarea parului este generata de factori interni (cantitatea de pigment), ea poate fi modificata de factorii externi, de modul de ingrijire si tratament, precum si de alte cauze accidentale sau profesionale. Pentru a proteja culoarea parului, trebuie sa protejati firul de par in general. Apelati la o vopsea de par cu factor de protectie, acoperiti parul cu palarii sau esarfe in momentul expunerii la soare si folositi masti hidratante care sa previna deteriorarea. Expunerea constanta si indelungata la razele ultraviolete poate grabi chiar incaruntirea.

Acoperirea parului pentru protejarea de razele ultraviolete este necesara, insa o folosire excesiva a palariilor sau sepcilor pe durata intregii zile si pe perioade lungi de timp poate duce la caderea lui excesiva. Folositi metode lejere care sa lase pielea capului sa respire si care sa nu opreasca circulatia sangelui.

Multe legume, fructe si produse lactate

Ingrijirea parului nu tine numai de metodele externe. O alimentatie corespunzatoare, bogata in calciu, iod, fier, sulf, vitamina B, in special vitamina B6, asigura necesarul pentru un par sanatos. Vara ne ofera in aceasta directie o mare variate de alimente: legume si fructe verzi, produse lactate si derivatele lor, peste etc.

Parul si apa, prieteni vs. dusmani

La mare sau la piscina, contactul parului cu apa este destul de frecvent. Aceasta interactiune este daunatoare parului, deoarece bulbul pilos se umfla, parul devine moale, friabil si cade usor. Dupa contactul cu apa din mare sau din piscina este importanta clatirea parului cu apa dulce. Apa bogata in sare sau cea cu o concentratie mare de clor duce la deteriorarea firului de par, la pierderea supletii si la decolorare. Caldura poate genera in cazul unora dintre noi o transpiratie excesiva la nivelul scalpului. In aceste conditii se recomanda o tunsoare scurta, care sa permita aerisirea parului, precum si spalarea frecventa a acestuia.

Cel mai important sfat pentru protejarea parului este insa evitarea expunerilor la soare in intervalul de timp 11.00-17.00. Respectarea acestei precautii protejeaza nu numai impotriva deteriorarii parului, ci si impotriva periculoaselor arsuri ce pot interveni la nivelul pielii.

Dr. Hatami Afshin,
Medic Specialist dermato-venerologie,
B-dul. Ferdinand I, nr. 12A, sect. 2, Bucuresti
Telefon: 0723 394 656

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.