Revista care te menține sănătos

Prevenție

Doneaza sange, salveaza o viata!

14 septembrie 2009
Share

Exista studii care au demonstrat ca nevoia de a-l ajuta pe cel de langa noi este o pornire ce tine de natura umana si nu de educatia primita. Ceea ce decidem sa facem din si pentru vietile noastre ii poate afecta sau ajuta deopotriva pe cei din jur. Sa luam de exemplu donarea de sange, practica umanitara ce nu are prea multi „simpatizanti” in Romania. Numarul insuficient de donatori din tara noastra are o cauza foarte importanta: lipsa informatiilor. Ce trebuie sa stim despre donarea de sange?

Cine poate deveni donator?
In tara noastra orice cetatean roman sau al unei tari din Uniunea Europeana, daca este domiciliat in Romania, are dreptul sa doneze sange. El trebuie sa indeplinesca o serie de conditii menite sa protejeze siguranta atat a celui care doneaza, cat si a celui care primeste. Astfel, donatorul trebuie sa aiba varsta cuprinsa intre 18 si 62 de ani, o greutate corporala normala si o tensiune arteriala mai mare de 110/60 mmHg. Potentialul donator trebuie sa nu sufere sau sa nu fi suferit de boli precum: sifilis, malarie, TBC, HIV/SIDA, hepatita virala, epilepsie, diabet, boli cardiovasculare si chiar boli de piele. Contraindicatie in donarea sangelui au si femeile insarcinate, cele in perioada menstruatiei sau de alaptare.

Nu puteti dona sange daca nu au trecut 6 luni de la o interventie chirurgicala, daca ati consumat bauturi alcoolice sau alimente bogate in grasimi, cu 72 de ore inainte de recoltare.

Donatorii au dreptul prin lege sa primeasca rezultatele analizelor efectuate si beneficiaza de o serie de controale medicale anuale: examen radiologic pulmonar, examen biologic si, in unele cazuri, examene cardiologice. Daca donarile repetate de sange duc la o scadere a nivelului normalul de fier sau la orice forma de anemie, medicul prescrie un tratament pentru remedierea problemei, pe care donatorul il poate achizitiona gratuit.

Ce beneficii are donatorul?
Dincolo de beneficiile morale pe care le poate obtine un donator de sange, exista si beneficii de ordin material. Astfel, acesta are dreptul sa primeasca la cerere 7 tichete de masa pentru produsele alimentare, o zi libera in ziua donarii la persoanele salariate, dar si in cazul elevilor si studentilor, gratuitate pentru transportul in comun in ziua donarii si reducere de 50% pentru abonamente timp de o luna.

Pregatirea inainte de recoltare
Pregatirea pentru procesul de donare de sange nu presupune multe restrictii. Recoltarea se face in cursul diminetii. Este indicat un mic dejun din legume si fructe. In niciun caz din grasimi. Fumatul inainte de recoltarea sangelui este interzis. Este bine chiar sa nu fumati o ora dupa recoltare. O recoltare presupune extragerea din organism a 450 ml de sange. Organismul reface volumul necesar in cateva ore, insa pentru o completa refacere celulara este nevoie de aproximativ 2 saptamani.

Nu exista pericole
Trusele utilizate in centrele de donare sunt sterile si de unica folosinta. Deci nu exista riscul contaminarii cu HIV sau orice alt tip de virus. Cazurile in care dupa recoltare pacientul se simte slabit, ametit sau lesina sunt destul de rare. Tocmai pentru a evita aceste neplaceri exista examenul medical. Desigur, rezultatele sunt comunicate doar donatorului.

Donatorii de sange traiesc mai mult
O serie de studii au demonstrat nu numai ca donarea de sange nu pune in niciun fel in pericol sanatatea individului, ci chiar ajuta la conservarea ei. Cercetatorii de la institutele de hematologie din cateva state membre ale Uniunii Europene au stabilit ca donatorii au o durata de viata mai lunga decat ceilalti. Prin regenerarea celulelor sangvine este prevenit infarctul cerebral si este fortificat sistemul imunitar. Donarea frecventa scade concentratia sangelui, iar presiunea imprimata la nivelul vaselor de sange este mai mica. Mai mult decat atat, testele de sange si controalele medicale duc la descoperirea precoce a unor boli care, nediagnosticate la timp, duc la scaderea calitatii vietii si chiar la deces: leucemie, afectiuni hepatice, HIV, anemie, reumatism, boli de colagen. Examenele pulmonare periodice sunt benefice mai ales fumatorilor care pot sesiza din timp o patologie la nivelul plamanilor.
Avantajele donarii de sange depasesc insa planul fizic. Ajutorul psihologic de care se bucura atat donatorul, cat si beneficiarul sunt incontestabile. Doneaza sange! Initiativa ta poate salva o viata.

Text: Irina Chelarescu
Consultant: Dr. Maria Deleanu,
Medic medicina de familie
Sursa: www.doneazasange.ro

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.