Revista care te menține sănătos

Dosar medical

Pasi simpli pentru un sistem imunitar puternic

28 noiembrie 2016
Share

Corpul uman trebuie sa se protejeze singur impotriva bacteriilor si virusurilor ce pot cauza diverse boli. Sistemul imunitar reprezinta metoda prin care organismul se poate apara de infectii.

Atunci cand corpul este agresat de virusuri, bacterii, fungi si paraziti, apare un proces de aparare impotriva infectiei, organismul avand abilitatea de a se autovindeca. Prin urmare, data viitoare cand corpul intalneste acelasi germen, veti fi imun. Acest lucru inseamna ca exista mai putine sanse sa dobanditi aceeasi boala. Dar daca acest lucru se intampla totusi, va fi mai putin severa. Un sistem imunitar sanatos protejeaza prin construirea unei bariere ce impiedica germenii sa patrunda in corp. Insa in cazul in care patrund, sistemul imunitar produce celule albe (leucocite), proteine si alte substante care ii ataca si distrug.

De ce este atat de important sistemul imunitar?

Cand imunitatea functioneaza normal, multiple afectiuni pot fi tinute la distanta, de la o simpla raceala pana la boli autoimune si cancer. Imunitatea este de doua tipuri:

  • Imunitatea innascuta (nativa) descrie barierele native ale corpului impotriva infectiei. Acestea includ pielea, aciditatea din stomac, saliva, lacrimile, mucusul de la nivelul nasului si al gurii, celulele din circulatia sangvina ce pot distruge germenii. Toate acestea sunt extrem de importante, deoarece reprezinta prima linie de aparare impotriva infectiilor, precum si de eliminare a acestora. Imunitatea innascuta nu este influentata de expunerile multiple la aceeasi infectie.
  • Imunitatea dobandita este bazata pe fenomenul de adaptare la lupta impotriva infectiilor cauzate de diverse bacterii si virusuri. In acest caz, corpul uman poate deveni imun in viitor la infectiile cauzate de acelasi germen. Aceasta adaptare reprezinta baza imunizarii. Exista mai multe celule ce pot „invata” sa aiba un raspuns in urma expunerii la o infectie. De exemplu, anticorpii (pot recunoaste anumite tipuri de bacterii si virusuri, se ataseaza de organism si previn infectarea) si macrofagele (celule specializate ce pot ataca si distruge direct un organism infectios, prevenind aparitia bolii).

Vaccinul declanseaza sistemul imunitar dobandit, prin stimularea producerii de anticorpi, pregatind astfel corpul pentru o potentiala infectie.

Semnele si simptomele imunitatii scazute

Sanatatea sistemului imunitar depinde mult de nivelul emotional al unei persoane, de stres, stil de viata, obiceiuri alimentare si statusul nutritional. Exista mai multe semne si simptome ce va pot face sa reflectati asupra starii de bine a sistemului imunitar. Acestea includ:

  • Oboseala aparuta in special dimineata la trezire.
  • Infectiile frecvente ale tractului urinar, tulburarile stomacului, inflamarea gingiilor, diareea repetata.
  • Frecventa crescuta a racelilor.
  • Alergiile,in special cand sunt multiple sau declansate cu usurinta.
  • Ranile care se vindeca cu dificultate.


Ce trebuie sa faceti pentru a va intari imunitatea

 

Nu exista o reteta anume pentru fortificarea sistemului imunitar, in schimb puteti apela la aceste modificari ale stilului de viata:

  • Faceti o plimbare.Sedentarismul va poate slabi sistemul imunitar, iar exercitiile fizice il pot intari. Chiar si o simpla plimbare zilnica de 20 de minute poate sa faca diferenta. Exercitiile fizice sunt asociate cu secretia de endorfine (hormoni naturali ce influenteaza in mod pozitiv functiile creierului), ce amelioreaza durerea si induc o stare de relaxare. Prin urmare, stresul dispare, iar somnul devine mai odihnitor, fenomene ce duc la cresterea imunitatii.decupat secundara dosar imunitate
  • Adoptati o dieta sanatoasa.Nutritia echilibrata este esentiala pentru un sistem imunitar puternic. O dieta bogata in calorii, dar fara nutrienti esentiali, poate duce la cresterea in greutate si la aparitia infectiilor. In plus, obezitatea este asociata cu numeroase alte boli cronice. Renuntati la zahar si alcool! In schimb, cautati sa consumati vitaminele pe care le gasiti in fructele si legumele de culoare verde inchis, rosu, galben si portocaliu. Nu uitati de usturoi, planta cu proprietati antivirale si antibiotice.
  • Dormiti suficient. Odihna insuficienta nu va face doar sa fiti obosit in timpul zilei, ci si vulnerabil la contractarea unor boli precum raceala, gripa si alte infectii. Pe termen lung, lipsa somnului a fost asociata cu cresterea riscului de aparitie a altor afectiuni – diabetul si obezitatea.
  • Invatati sa gestionati stresul. Atunci cand sunteti stresat in permanenta, sunteti mult mai vulnerabil la orice tip de boala, de la raceala la afectiuni mult mai grave. Acest proces este provocat de aparitia unei cascade de hormoni, precum cortizolul si adrenalina, ce slabesc sistemul imunitar. Stresul cronic este asociat cu boli cardiace si hipertensiune arteriala si poate avea, de asemenea, impact asupra functiilor globulelor albe (ce lupta impotriva infectiilor).
  • Vaccinati-va impotriva gripei!
  • Puteti apela cu incredere si la suplimentele alimentare. Indiferent ca optati pentru cele pe baza de echinacea, zinc, Omega-3, vitaminele C si D, care previn si combat in mod eficient raceala, este bine ca inainte de administrare sa cereti si parerea medicului. In functie de starea generala de sanatate si de celelalte probleme pe care le mai aveti, acesta va alege varianta cea mai potrivita pentru dumneavoastra.

Dr. Roxana Mateescu

Medic rezident geriatrie si gerontologie

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.