Revista care te menține sănătos

Știri

Menţinerea unei minţi ascuţite poate întârzia cu 5 ani apariţia bolii Alzheimer

Mădălina Cristea; sursă: sciencedaily.com
23 iulie 2021
Share
Menţinerea unei minţi ascuţite poate întârzia cu 5 ani apariţia bolii Alzheimer

Este bine cunoscut faptul că stimularea activităţii cerebrale este importantă pentru menţinerea sănătăţii creierului. Mai mult decât atât, există noi cercetări din care rezultă că activităţi precum lectura, jocul de cărți sau puzzle-urile, desfăşurate la vârsta a treia, pot întârzia cu până la cinci ani apariţia bolii Alzheimer. Concluzia aparţine unei echipe internaţionale de cercetători şi a fost publicată în Neurology, revista Academiei Americane de Neurologie.

“Niciodată nu este prea târziu să abordaţi activitățile ieftine și accesibile pe care le-am inclus în studiul nostru. Descoperirile pe care le-am făcut indică faptul că ar putea fi benefic să începeți să faceți aceste lucruri chiar și la 80 de ani pentru a întârzia apariția bolii Alzheimer.”, explică autorul cercetării, dr. Robert S. Wilson de la Centrul Medical al Universității Rush din Chicago.

Rezervă online şi ridică din cea mai apropiată farmacie Catena suplimentul alimentar Ginkgo biloba Naturalis, recomandat pentru: îmbunatăţirea circulaţiei la nivel cerebral şi îmbunătăţirea memoriei, protejarea celulelor de stresul oxidativ şi protejarea retinei.

Cât de des aţi citit cărţi în ultimul an?

Studiul a cuprins 1.978 de persoane, cu o vârstă medie de 80 de ani, care nu aveau demență la începutul cercetării. Oamenii au fost urmăriți, în medie, timp de șapte ani. Pentru a determina dacă au dezvoltat boala Alzheimer, participanților li s-au făcut examinări anuale, care au presupus teste cognitive.

Când a început studiul, oamenii au fost rugaţi să-şi evalueze, pe o scară de la 1 la 5, participarea la şapte activităţi. Iată câteva dintre întrebări: “Cât de des aţi citit cărţi în ultimul an?” şi “Cât de des aţi jucat jocuri de societate sau aţi rezolvat puzzle-uri în ultimul an?”.

Participanții au răspuns, de asemenea, la întrebări despre activitatea cognitivă din timpul copilărie, de la vârsta maturităţii şi de la vârsta a doua.

Cercetătorii au făcut apoi o medie a răspunsurilor date de fiecare persoană. Persoanele din grupul cu activitate cognitivă ridicată au obținut o medie de 4, ceea ce înseamnă activități desfăşurate de mai multe ori pe săptămână, comparativ cu un scor mediu de 2.1 pentru participanţii cu activitate cognitivă scăzută, ceea ce înseamnă activități desfăşurate de mai multe ori pe an.

Există multe cauze pentru problemele de memorie, nu doar boala Alzheimer

De-a lungul perioadei studiului, 457 de persoane, cu vârsta medie de 89 de ani, au fost diagnosticate cu boala Alzheimer. În medie, persoanele cu cele mai ridicate niveluri de activitate cognitiva au dezvoltat afecţiunea la vârsta de 94 de ani; persoanele cu cea mai mică activitate cognitivă, au dezvoltat boala la vârsta de 89 de ani. Aşadar, a fost remarcată o diferență de cinci ani. Rezultatele au fost similare atunci când cercetătorii s-au adaptat pentru alți factori care ar putea afecta riscul de demență, cum ar fi nivelul de educaţie si sexul.

Pierderile de memorie, început de Alzheimer?

Stimularea cognitivă întârzie apariţia bolii Alzheimer

Pentru a testa ideea că activitatea cognitivă redusă ar putea fi un semn precoce al bolii Alzheimer, nu invers, cercetătorii au analizat și creierul a 695 de persoane care au murit în timpul studiului. Țesutul cerebral a fost examinat pentru identificarea markerilor afecţiunii, cum ar fi depozitele de proteine ​​amiloid și tau. Cercetătorii nu au găsit nicio asociere între cât de activi cognitiv erau participanţii atunci când trăiau, markerii bolii Alzheimer și tulburările conexe din creier.

“Studiul nostru indică faptul că persoanele care se angajează în activităţi stimulatoare cognitiv pot întarzia apariţia bolii Alzheimer. Rezultatele sugerează că legătura dintre activitatea cognitivă și vârsta la care o persoană a dezvoltat afecţiunea este condusă, în principal, de activitățile pe care le indivizii le desfăşoară mai târziu în viață.”, a concluzionat Wilson.

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.