Revista care te menține sănătos

Știri

Glaucomul, hotul tacut al vederii

8 martie 2016
Share

In perioada 6-12 martie, se marcheaza Saptamana Mondiala a Glaucomului care urmareste sa atraga atentia asupra acestei afectiuni si sa convinga cat mai multe persoane sa mearga la medic. Glaucomul este o afectiune cronica oftalmologica, considerata a doua cauza de orbire ce poate fi prevenita la nivel mondial.

In Romania, sunt aproximativ 140.000 de pacienti diagnosticati cu glaucom, conform datelor Societatii Romane de Glaucom, insa conform statisticilor mondiale, 50% dintre pacienti sunt nediagnosticati.

In cazul pacientilor cu glaucom, presiunea intraoculara este crescuta (patologic), ceea ce duce, in timp, la distrugerea nervului optic, responsabil pentru transmiterea informatiilor de la ochi la creier. Pe masura ce nervul optic se deterioreaza, campul vizual al pacientului se ingusteaza, fapt ce duce la pierderea treptata a vederii si, in final, la orbire.

Factori de risc in aparitia glaucomului

Exista anumite categorii de persoane care prezinta un risc mai mare de a dezvolta glaucom. Factorii de risc sunt varsta (in cazul persoanelor peste 60 de ani riscul creste de 6 ori); persoanele peste 45 de ani cu rude de gradul I (parinti, frati, copii) diagnosticate cu glaucom prezinta o crestere de 4-9 ori a riscului; cele care sufera de afectiuni cardiace sau diabet; persoanele care au presiune intraoculara crescuta; cele cu miopie severa; cele care urmeaza un tratament cronic (prelungit) cu steroizi (sau cortizon) sau persoanele care au suferit un traumatism ocular. 

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.