Revista care te menține sănătos

Știri

Consumul de carne procesată poate duce la demență

Mădălina Cristea; sursă: sciencedaily.com
24 martie 2021
Share
Consumul de carne procesată poate duce la demență

Consumul de carne procesată este asociat unui risc crescut de a dezvolta demență. Ipoteza le aparține cercetătorilor britanici de la University of Leeds. Aceștia explorează o posibilă legătură între consumul de carne și apariția demenței.

Specialiștii britanici în epidemiologie nutrițională au făcut această descoperire în urma colectării datelor de la aproximativ 500.000 de persoane. Astfel, rezultatele obținute indică faptul că o porție de 25 grame de carne (echivalentul unei fâșii de bacon), consumată zilnic, crește cu 44% riscul apariției demenței.

De asemenea, din descoperirile cercetătorilor rezultă că includerea în alimentație a cărnii roșii neprocesate, cum ar fi carnea de vită, vițel sau porc, ar putea fi benefică. Participanții la studiu care au consumat 50 grame de carne roșie pe zi au prezentat un risc cu 19% mai mic de a dezvolta demență.

6 pasi pentru o minte brici

Există o legătură între carne şi demenţă

În cadrul demersului lor, oamenii de știință și-au propus să descopere dacă există o legătură între consumul de carne și dezvoltarea demenței. Această problemă de sănătate afectează între 5-8% dintre indivizii de peste 60 de ani din întreaga lume.

„La nivel mondial, prevalența demenței este în creștere, iar dieta, ca factor de risc modificabil, ar putea juca un rol. (…) Cercetările noastre vin în completarea dovezilor deja existente care leagă consumul de carne procesată de riscul crescut al dezvoltării unor boli care nu pot fi moștenite pe cale genetică.”, explică autorul studiului, Huifeng Zhang.

Echipa de cercetători a studiat datele furnizate de UK Biobank. Baza de date cuprindea informații genetice și de sănătate de la aproximativ jumătate de milion de indivizi din Marea Britanie, cu vârsta cuprinsă între 40 și 69 de ani. Informațiile au fost folosite pentru a investiga posibilele asocieri dintre consumul diferitelor tipuri de carne și riscul de a dezvolta demență.

Datele, colectate în perioada 2006-2010, indicau frecvența cu care participanții la studiu consumau anumite tipuri de carne, cu șase opțiuni de răspuns, de la niciodată la o dată, de mai multe ori sau zilnic. Studiul nu a evaluat, în mod specific, impactul unei diete vegetariene sau vegane asupra riscului de demență, dar a inclus și date furnizate de către persoanele care au spus că nu consumă carne roșie.

Cine se află în grupul de risc pentru dezvoltarea demenței

În rândul participanților, au fost identificate 2.896 de cazuri de demență, apărute de-a lungul a opt ani. Acești indivizi erau, în general, oameni în vârstă, fumători, cu niveluri scăzute de educație și situații financiare modeste. De asemenea, aceștia au fost înregistrați ca fiind cel mai probabil bărbați, sedentari, supraponderali sau obezi, cu antecedente de accident vascular cerebral și demență înregristrate în familie.

Care sunt factorii de risc

Datele au indicat faptul că unii oameni au fost de trei până la șase ori mai predispuși să dezvolte demență din cauza factorilor genetici. Chiar și așa, rezultatele sugerează că riscurile consumului de carne procesată au fost aceleași, indiferent dacă o persoană este sau nu predispusă genetic la dezvoltarea bolii.

La nivel mondial, există aproximativ 50 de milioane de cazuri de demență. În fiecare an, sunt înregistrate aproximativ 10 milioane de noi cazuri. Boala Alzheimer reprezintă 50% până la 70% dintre cazuri, iar demența vasculară în jur de 25% dintre ele. Dezvoltarea și evoluția demenței sunt asociate cu factorii genetici, alimentația, stilul de viață și mediul.

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.