Revista care te menține sănătos

Seniori

Femeile la menopauza, predispuse la obezitate

1 iunie 2008
Share

Una dintre cele mai importante probleme de sanatate din ultimii ani este obezitatea. La nivel mondial, o treime dintre femei si o cincime dintre barbati sufera de aceasta boala. Cu toate eforturile depuse de specialisti pentru a combate boala, in ultimul timp, aceasta a castigat proportii uluitoare. Excesul ponderal afecteaza tot mai multe femei, unul dintre motivele pentru care exista persoane obeze fiind menopauza.

75% din problemele de sanatate ale oamenilor moderni sunt provocate de sedentarism, alimentatie neechilibrata si surplusul de greutate. Obezitatea este o afectiune caracterizata prin cresterea excesului ponderal cu peste 20% fata de valorile normale ale mediei persoanelor de acelasi sex si aceeasi varsta.

De-a lungul timpului, s-a constatat ca femeile iau in greutate mult mai repede decat barbatii. Acest lucru se explica prin faptul ca barbatii consuma mai multa energie in repaus, in comparatie cu femeile, deci ard mai multe calorii, ceea ce-i ajuta la mentinerea greutatii corporale.

Femeile la menopauza au o rata metabolica mai scazuta

Odata instalata menopauza (perioada in care inceteaza definitiv activitatea glandelor sexuale la femei), persoanele de sex feminin au o rata metabolica mai scazuta; ard mai putine calorii. Tulburarile menstruale si scaderea fertilitatii la femei cresc incidenta obezitatii. De altfel, rata obezitatii este mai mare la femeile trecute de 50 de ani. Cu cat o femeie inainteaza in varsta, cu atat mai mult se expune riscurilor de a lua in greutate.

Manifestari clinice

Menopauza se manifesta clinic prin tulburari neurovegetative:
Bufeuri; Transpiratii; Tulburari ale tensiunii arteriale; Insomnii; Neliniste; Nervozitate. La menopauza au loc schimbari hormonale, in organismul femeii putand sa apara sau sa se agraveze obezitatea. Factorii psihologici influenteaza obiceiul de a manca. Se estimeaza ca aproximativ 30% dintre femeile care incearca sa se trateze de obezitate au probleme cu alimentatia in exces. Daca surplusul ponderal a fost castigat inainte de instalarea menopauzei, obezitatea poate duce la complicatii ale reproducerii. Deseori, la femeile supraponderale, ciclul menstrual este perturbat si insotit de lipsa ovulatiei, sterilitate si sindrom de ovare polichistice.

Dieto-terapia obezitatii la menopauza

Terapia obezitatii pune accent pe indepartarea problemelor pisho-fizice care apar in organismul femeii, la menopauza. Medicina alopata, care are la baza substitutia hormonala, poate avea unele efecte adverse, precum: cancerul de san (sau antecedentele familiale de cancer de san); fibromul voluminos; hemoragia genitala; cancerul de uter cu evolutie rapida; grave tulburari hepatice si chiar accidente vasculare.
Femeia aflata la menopauza trebuie sa consume multe fructe si legume crude. Dieta ei trebuie sa fie lacto-ovo-vegetariana. Este indicat sa consume zilnic 100 ml de suc proaspat de urzici. De asemenea, se recomnada:
Un remediu foarte vechi, dar extrem de eficient este vita-de-vie. Din 50 g. frunze de planta, adaugate la 1 litru de apa, se obtine un decoct din care se beau 3 cani pe zi, inainte de mesele principale. In cazul in care apar ameteli, este indicata infuzia de cimbrisor, preparata din 15 g planta la 1 litru de apa clocotita. Se consuma 3 cani pe zi. Pentru starile de iritabilitate, palpitatii, tulburari ale tensiunii arteriale, bufeuri, se recomanda paducelul. Se utilizeaza sub forma de infuzie, obtinuta dintr-o lingurita de planta, la 1 litru de apa. Timp de 20 de zile pe luna, se beau zilnic, maximum 2 cani; dintre care una, seara, inainte de culcare. Alimentatia trebuie sa asigure cantitatile de vitamine si saruri minerale microelementelor K, Ca, Mg, Na etc. necesare organismului. La cina se consuma alimente usoare, salate crude, dar nu in exces. Masa de seara nu trebuie sa fie bogata. Nu se mananca in fuga, ci relaxat. De asemenea, trebuie redusa cantitatea de sare din alimentatie.

Curele de aer
Pentru femeile obeze aflate la menopauza se recomanda miscarea in aer liber. Este bine sa se faca zilnic cure de aer cu gimnastica respiratorie si fizica. De asemenea, se recomanda climatul de altitudine medie si bioclimatul montan (700-800 metri). Sunt indicate statiunile: Vatra Dornei, Govora, Sovata, Tusnad. Seara trebuie sa se incheie cu o plimbare in aer liber. Atat tratamentele indicate, cat si concentratiile de vitamine si minerale le stabileste medicul, ele fiind diversificate de la un caz la altul. De aceea, terapia se incepe numai la recomandarea medicului specialist dupa investigatiile medicale de rigoare.

Ce spune specialistul?
„Obezitatea la menopauza este o dereglare hormonala. E o schimbare a constelatiei hormonale. S-a observat ca un procent ridicat dintre femeile aflate la menopauza au trecut prin fluctuatii in ceea ce priveste greutatea corporala. Preventia se poate face numai printr-o dieta sanatoasa si activitate fizica. Dar pentru ast, este bine sa se apeleze la un medic endocrinolog sau un specilist in dieta si boli de nutritie”, precizeaza dr. Bogdan Costin, medic de familie.

Text: Ionela Chircu
Consultant: Dr. Bogdan Costin
Medic specialist medicina de familie

#tags   \   ,
Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.