Revista care te menține sănătos

Seniori

Atentie la semnele false ale perimenopauzei!

25 august 2017
Share
Atentie la semnele false ale perimenopauzei!

Menopauza, o etapa fireasca in viata oricarei femei, are o serie de semne si simptome, ce apar cu cativa ani inaintea declansarii. Medicii atrag insa atentia ca semnele perimenopauzei pot fi inselatoare.

Bufeurile (valuri de caldura), sangerarile neregulate sau scaderea libidoului, semne specifice menopauzei, pot reprezenta, in anumite cazuri, simptome ale unor boli grave.

Valurile de caldura

Bufeurile sau transpiratiile nocturne apar la peste 80% dintre femeile in perimenopauza. Atentie! In anumite situatii, valurile de caldura pot fi un semn al unei tiroide hiperactive (hipertiroidism). Problemele tiroidei sunt insotite si de alte simptome, cum ar fi oboseala extrema, puls ridicat ori scaderea in greutate, astfel nu va alarmati decat daca le aveti si pe unele dintre acestea. In cazuri rare, bufeurile pot fi cauzate de limfomul Hodgkin, un cancer al sistemului limfatic. Boala Hodgkin poate fi recunoscuta dupa semne precum: marirea in dimensiuni a ganglionilor, scaderea rapida in greutate, oboseala permanenta, febra si frisoanele.

Glanda tiroida, dereglarile hormonale si afectiunile tiroidiene

Sangerarile neregulate si abundente

In perioada de perimenopauza, nivelul hormonilor sufera schimbari majore. Din aceasta cauza, pot sa apara sangerarile neregulate, ciclul menstrual prea scurt ori prea lung sau lipsa ciclului. Colegiul American de Obstetrica si Ginecologie avertizeaza ca sangerarile masive pot fi si semne ale unor boli grave, precum cancer cervical sau cancer uterin. Pentru siguranta, in cazul in care aveti sangerari abundente, mergeti la un control la medicul ginecolog.

Bataile neregulate ale inimii

Schimbarile hormonale in perioada de perimenopauza pot duce la palpitatii. Medicii avertizeaza, insa, ca acestea pot fi si semne ale unor probleme cardiace, in contextul in care atat acestea, cat si menopauza apar aproximativ la aceeasi varsta. Asadar, chiar daca sunteti in perimenopauza, mergeti la un cardiolog care va va spune daca bataile neregulate ale inimii sunt un semn al problemelor cardiace, cum ar fi fibrilatia atriala.

secundara_perimenopauza_inainte de SCHIMBARILE DE DISPOZITIE

Schimbarile de dispozitie

Modificarile hormonale, problemele de somn cauzate de transpiratiile nocturne, teama de imbatranire sau nemultumirea referitoare la modul in care aratati pot fi semne ale perimenopauzei, care provoaca probleme emotionale. In anumite cazuri, poate aparea chiar si depresia, ca urmare a declansarii iminente a menopauzei. In alte situatii, depresia poate sa nu aiba legatura cu perimenopauza. In cazul in care suferiti de schimbari bruste de dispozitie, de stari puternice de tristete si de o incredere extrem de mica in fortele proprii, mergeti la doctorul dumneavoastra, care va poate oferi solutia corecta din punct de vedere medical.

Sexul dupa menopauza: ce trebuie sa stiti

Scaderea libidoului

O dorinta sexuala redusa este un simptom firesc al instalarii perimenopauzei. Un studiu recent puncteaza faptul ca majoritatea femeilor ajunge in acest moment al vietii au un libido extrem de scazut. Dar, in anumite situatii, lipsa interesului sexual poate fi un semn al unei depresii puternice. Medicii atentioneaza ca depresia poate fi atat o cauza, cat si un rezultat al unor probleme sexuale. In cazul in care dorinta sexuala redusa este insotita de stari de tristete, care va fac sa aveti probleme sociale si care va afecteaza, in general, viata, este bine sa mergeti la un control specializat.

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.