Revista care te menține sănătos

Seniori

Diabetul si persoanele varstnice: ce trebuie sa stiti

Dr. Roxana Mateescu, medic specialist geriatrie și gerontologie, medicină estetică și anti-aging, [email protected]
26 aprilie 2022
Share
Diabetul si persoanele varstnice: ce trebuie sa stiti

Diabetul este o boala cronica in care nivelul zaharului din sange este prea mare. Glucoza provine din alimentele pe care le consumati. Insulina este un hormon care ajuta glucoza sa patrunda in celule, pentru a se transforma in energie. In cazul diabetului, corpul nu produce insulina sau nu o utilizeaza corespunzator. Fara insulina, glucoza se acumuleaza in corp si, in functie de valorile acesteia, puteti avea prediabet sau diabet.

Odata cu trecerea timpului, nivelul crescut de glucoza din sange poate cauza probleme serioase si poate afecta rinichii, ochii si nervii. De asemenea, persoanele care sufera de diabet au un risc crescut de accident vascular cerebral si infarct miocardic.

Rezervă online şi ridică din cea mai apropiată farmacie Catena suplimentul alimentar GlucoSuport, care este recomandat pentru menţinerea concentraţiilor normale ale glucozei din sânge.

Diabetul si senorii

In randul persoanelor varstnice, diabetul poate sa nu prezinte simptome specifice. Prevalenta diabetului in randul acestei categorii de varsta este in continua crestere si poate afecta semnificativ calitatea vietii, in special atunci cand nu este tinut sub control. Diagnosticarea si tratamentul persoanelor varstnice necesita o abordare flexibila si individualizata.

Exista numeroase schimbari fiziologice ce apar odata cu trecerea timpului. Persoanele varstnice cu un risc crescut de a dezvolta diabet sau care au deja aceasta boala pot sa nu experimenteze simptomele specifice. Schimbarile legate de varsta pot masca sau ingreuna identificarea anumitor simptome.

6 complicatii asociate diabetului zaharat de tip 2

Tratamentul, dificil in cazul varstnicilor

Tramentul diabetului in acest caz poate prezenta anumite provocari, neintalnite in cazul persoanelor tinere, deoarece varstnicii prezinta si alte dizabilitati, ce pot contribui la complexitatea si ingreunarea tratamentului si a tinerii sub control a diabetului.

Dizabilitatile fizice si alte tulburari aparute in randul seniorilor pot face dificila ajustarea unei rutine de ingrijire a diabetului. Mai mult, declinul cognitiv si tulburarile psihice pot fi, de asemenea, un obstacol.

Varstnicii sunt sensibili mai predispusi la imbolnavire. Acest lucru poate duce la aparitia complicatiilor diabetice si poate face mai dificil controlul acestora. In plus, exercitiile fizice si adaptarea la o dieta pentru diabet pot fi mai complicate pentru o persoana in etate.

Complicatiile cognitive ale diabetului sunt mai frecvente in acest caz, iar cele ulterioare pot include depresia subdiagnosticata, problemele de socializare, limitarea activitatilor fizice, precum si coexistenta altor probleme de sanatate.

Multe persoane varstnice sunt predispuse la hipoglicemie (complicatie grava a diabetului), in special din cauza lipsei responsabilitatii administrarii tratamentului si adoptarii unei diete adecvate.

Menopauza, alta provocare pentru femeile cu diabet

secundara_inainte de Ingrijirea unui varstnic cu diabet

Ingrijirea unui varstnic cu diabet

In timp ce unele persoane varstnice cu diabet au un control foarte bun asupra bolii, varsta poate schimba anumite aspecte de manageriere a acestuia.

Prezenta altor afectiuni, precum neuropatia (lezarea nervilor), retinopatia (lezarea retinei ochilor), osteoartrita sau boala Alzheimer, necesita ingrijire suplimentara si sprijin, pentru a face fata diabetului. Persoanelor varstnice le poate fi dificil sa recunoasca anumite simptome ale cresterii sau scaderii nivelului de zahar din sange, si atunci este important ca un membru al familiei sa fie capabil sa faca acest lucru, pentru a evita complicatiile ulterioare.

Hipoglicemia (scaderea nivelului de zahar din sange sub limita) poate fi periculoasa, in special in cazul persoanelor care urmeaza tratament cu insulina. Pe de alta parte, si nivelul foarte mare al glicemiei poate fi la fel de periculos si poate pune viata in pericol.

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.