Revista care te menține sănătos

Digestie

Despre hemoroizi

15 mai 2024
Share

In mod eronat, multi oameni trateaza acesta afectiune cu jena si rusine si se feresc sa o mentioneze atunci cand se prezinta in fata medicului de familie sau specialist pentru diferite probleme de sanatate. Bonavul de hemoroizi nu trebuie sa se neglijeze pentru ca boala poate trada afectiuni mult mai grave sau se poate complica.

 

Cine sufera de hemoroizi?

Aceasta este o afectiune extrem de raspandita, atat In randul femeilor cat si al barbatilor si foarte multe dintre persoanele care au trecut de varsta de 50 de ani, pot prezenta hemoroizi atat in faza necomplicata care nu deranjeaza, sau in faza complicata si care necesita obigatoriu tratament.

In timpul sarcinii, exista o predispozitie de a se forma hemoroizi, datorita presiunii pe care o exercita uterul gravid asupra vaselor hemoroidale si creeaza conditiile de aparitie a dilatatiilor venoase. Dupa nastere, insa, acestia dispar, deoarece dispare si conditia favorizanta.

 

Ce sunt hemoroizii?

Hemoroizii reprezinta dilatatia venelor de la nivelul canalului anal si a rectului inferior. Aceste dilatatii venoase se pot grupa in asa numitele pachete hemoroidale, ce pot ajunge la dimensiuni foarte mari, pot iesi prin anus si se pot complica cu sangerari, fisuri sau tromboze.
Din punctul de vedere al localizarii acestora, hemoroizii pot fi in interiorul canalului anal, asa numitii hemoroizi interni sau pot iesi in afara anusului-hemoroizii externi.

Cauze favorizante ale apartiei hemoroizilor:

sarcina si naşterea constipatia cronica (eforturi repetate) diareea cronica (duce la iritatia locala) alimentatia (foarte condimentata, alcool, exces de alimente uscate) bolile de ficat, hipertensiunea portala tumori ale rectului ce determina presiune la nivelul venelor si dilatarea acestora (de aceea trebuie sa mergeti la medic pentru a stabili cauza exacta). viata sedentara sau anumite sporturi precum ciclismul si motociclismul

 

Simptomele hemoroizilor

Hemorozii au manifestari diferite, precum durerea sau jena locala, senzatia de mancarime si mai ales sangerari la nivelul anusului, cu sange proaspat, care apare de obicei la sfarsitul defecatiei.

De asemenea acesta boala se poate manifesta prin complicatiile sale precum:
fisurile anale, ce provoaca dureri insuportabile si sangerari importante. abcese anale (adevarate colectii de puroi situate in regiunea anusului). fistule perianale (acestea reprezinta niste comunicari anormale intre rect sau anus si zona invecinata).
O complicatie frecventa a hemoroizilor este proccidenta lor, adica iesirea hemoroizilor interni la exterior, urmata de inflamarea acestora si trecerea foarte dificila inapoi, ducand la aparitia disconfortului si a durerii. De asemenea hemoroizii se pot complica cu trombozare si inflamare.

 

Diagnosticul si tratamentul hemoroizilor

Tratamentul acestei afectiuni difera in functie de simptome, stadiul bolii si complicatiile acesteia:

In cazul hemoroizilor de mici dimensiuni necomplicati, nu este nevoie de tratament ci mai ales de evitarea conditiilor favorizante.

In cazul inflamarii acestora, trombozei hemoroidale si iritatiei hemoroizilor tratamentul recomandat este in general aplicarea locala de unguente cu continut de substante antiinflamatoare, analgezice sau chiar substante anestezice.

In cazul hemoroizilor interni de dimensiuni mari, care ies prin orificiul anal, medicul va incerca reintroducerea lor in interiorul anusului, iar dupa episodul acut inflamator pacientul va face un nou control medical ce va reevalua leziunea.

Numai dupa ce dispar simptomele de inflamatie se poate interveni chirurgical practicandu-se scoaterea (excizia) hemoroizilor. Alta metoda care a inceput sa aiba succest este strangularea hemoroizilor. Astfel se evita eventualele complicatii ale unei operatii.

 

 

Ramona Constantinescu
Medic medicina de familie
alul Judetean Targoviste
[email protected]
0722.695.262

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.