Revista care te menține sănătos

Dermatologie

Cum ne afecteaza fumatul aspectul fizic?

Dr. Roxana Mateescu, medic specialist geriatrie și gerontologie, medicină estetică și anti-aging, [email protected]
9 martie 2021
Share
Cum ne afecteaza fumatul aspectul fizic?

Cu totii stim ca fumatul este daunator pentru intreg organismul, incepand cu pielea, pana la organele interne. Fumatul accelereaza imbatranirea (atat din punct de vedere estetic, cat si medical), producand schimbari la nivelul pielii, dintilor si al parului.

De asemenea, fumatul afecteaza totul, de la fertilitate pana la functionarea normala a inimii, plamanilor si a oaselor. Iata care sunt efectele adverse ale fumatului si cum ne afecteaza aspectul fizic:

Cearcanele

Cearcanele si pielea lasata de sub ochi sunt tipice fumatorilor si este unul dintre cele mai vizibile semne. Substantele nocive continute de tigari intra in corp si ne fac sa parem mai in varsta.

Paloarea tenului

Fumatul priveaza in mod cronic pielea de oxigen si nutrienti. Unii fumatori pot avea tenul palid, iar unii pot avea un ten colorat neuniform. Aceste schimbari pot sa apara la varsta fragede si progreseaza rapid.

Pielea flasca

Exista mai mult de 4.000 de chimicale in fumul de tigara, iar majoritatea distrug colagenul si elastina din piele. Acestea sunt fibre care ofera pielii elasticitate si fermitate. Fumatul, chiar si cel pasiv, afecteaza aspectul estetic al pielii prin lipsa de fermitate si riduri adanci.
De asemenea, fumatul nu distruge doar pielea fetei, ci si a bratelor si a sanilor. Cercetatorii au identificat fumatul ca fiind una dintre principalele cauze ale sanilor lasati.

Liniile din jurul gurii

Fumatorii folosesc anumite grupe de muschi din jurul buzelor pe care nefumatorii nu le folosesc. Aceasta, impreuna cu pierderea elasticitatii pielii, pot duce la riduri adanci in jurul buzelor.

Petele pigmentare de varsta

Petele pigmentare de varsta reprezinta colorarea maronie in pete a pielii de la nivelul fetei si al mainilor. Acestea pot sa apara frecvent la persoanele ce stau mult in soare, insa sunt mult mai frecvente la fumatori.

Distrugerea dintilor si a gingiilor

Ingalbenirea dintilor reprezinta cel mai frecvent efect pe termen lung al fumatului, insa distrugerea dentara nu se opreste aici. Persoanele care fumeaza sunt predispuse la boli ale gingiilor, respiratie urat mirositoare persistenta si alte probleme de igiena orala. Fumatorii au un risc de doua ori mai crescut sa-si piarda dintii, comparativ cu nefumatorii.

fumatul pielea

Ingalbenirea pielii degetelor

Daca fumati de ceva vreme, este posibil sa aveti la nivelul pielii degetelor si al unghiilor niste pete galbene (aceleasi care apar pe dinti). Vestea buna este ca aceste pete tind sa dispara in momentul in care renuntati la fumat.

Caderea parului

Atat in cazul femeilor, cat si al barbatilor, parul incepe sa se subtieze pe masura inaintarii in varsta, iar fumatul poate accelera acest proces.

Cataracta

Chiar si ochii sunt vulnerabili la fumat. Fumatul poate determina aparitia cataractei, pe masura ce inaintati in varsta. Aceasta se manifesta prin incetosarea vederii si impiedicarea luminii de a ajunge la retina. Daca aceasta cauzeaza probleme serioase de vedere, este tratata prin interventie chirurgicala.

Iata de ce trebuie sa renuntati imediat la fumat

Psoriazis

Psoriazisul este o afectiune cronica ce cauzeaza aparitia unor placi tegumentare ingrosate pe pielea de la nivelul genunchilor, coatelor, scalpului, mainilor, picioarelor sau al spatelui. Acestea pot fi de culoare rosie sau alba. Fumatorii au un risc mai crescut de a dezvolta psoriazis.

Ridurile din exteriorul ochilor: „laba-gastei“

Toate persoanele fac, la un moment dat, riduri in zona exterioara a ochilor, insa acestea apar mai devreme si mai frecvent in randul fumatorilor. Caldura de la tigari si fumul lor contribuie semnificativ la aparitia ridurilor. De asemenea, chimicalele din fumul inhalat cauzeaza leziuni interne ale straturilor pielii si a vaselor de sange din jurul ochilor.

Renuntarea la fumat va poate imbunatati aspectul fizic. Pe masura ce fluxul sangvin se imbunatateste, pielea incepe sa primeasca mai mult oxigen si nutrienti. De asemenea, veti observa cum petele de pe degete, unghii si dinti vor disparea.

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.