Revista care te menține sănătos

Wellness club

Cum să avem o primăvară plină de energie

Dr. Roxana Mateescu, medic specialist geriatrie și gerontologie, medicină estetică și anti-aging, [email protected]
13 aprilie 2022
Share
Cum să avem o primăvară plină de energie

Primăvara este un anotimp al tranziţiei, cu speranţe şi energii ale renaşterii, schimbării şi al posibilităţilor nelimitate. Dar pentru unele persoane, toate acestea sunt umbrite de astenia de primăvară şi de contextul actual al pandemiei de COVID-19. Iată care ar fi cele mai indicate soluţii pentru a trece mai uşor peste această perioadă.

Stare de oboseală nejustificată, scăderea capacităţii de concentrare şi a forţei fizice, somnolenţă sau insomnie, diminuarea sau creşterea poftei de mâncare, dureri de cap, iritabilitate, chiar o uşoară depresie. Ce au în comun toate acestea? Cel mai probabil sunt amprenta pe care anotimpul rece o lăsat-o asupra organismului, care şi-a pierdut din nutrienţii importanţi pentru buna funcţionare. Iar prin amprentă înţelegem alimentaţia din timpul iernii, zilele scurte, sedentarismul, schimbările (bruşte) de temperatură. La toate acestea se adaugă şi stările din ultima perioadă care ne încearcă pe fiecare, în mod diferit, ca urmare a izolării/carantinei. Aflaţi ce puteţi face pentru a vă recâştiga energia şi, de ce nu, pofta de viaţă.

Rezervă online şi ridică din cea mai apropiată farmacie Catena suplimentul alimentar Tonico Forte, care combate oboseala, întăreşte rezistenţa organismului şi sprijină procesul de învăţare şi memorare.

Vitaminizare

Este important să luaţi vitamine care vă menţin sănătoşi şi activi. Ele vă pot proteja de virusuri şi vă menţin sănătatea generală la un nivel optim. Vitamina A are proprietăţi antioxidante foarte puternice, care ajută sistemul imunitar şi funcţionarea normală a organelor, dar are şi rolul de a repara pielea după expunerea la soare.

Vitaminele B sunt necesare pentru prevenirea anumitor boli, menţinerea nivelului de energie şi gestionarea stresului.

Vitamina C ajută la menţinerea sănătăţii pielii şi susţinerea sistemului imunitar. De asemenea, aceasta este un antioxidant natural, ceea ce înseamnă că reduce stresul oxidativ.

Primăvara este important să vă expuneţi la soare cât mai mult şi să luaţi şi suplimente cu vitamina D. Lipsa ei afectează oasele, dinţii, muşchii şi imunitatea.

Şi vitamina E are numeroase beneficii. Îmbunătăţeşte rezistenţa fizică şi creşte nivelul de energie, dar încetineşte şi procesele care degradează celulele (este, la rândul său, un antioxidant).

Rezervă online şi ridică din cea mai apropiată farmacie Catena Multivitamine şi Minerale Naturalis, un mix de 17 vitamine şi minerale esenţiale pentru buna funcţionare a organismului.

Activitate fizică

Activitatea fizică este importantă pentru păstrarea stării generale de sănătate. Însă, este şi mai benefică atunci când vine vorba despre creşterea nivelului de energie. Asiguraţi-vă că faceţi mişcare cel puţin 30 de minute zilnic, minimum 5 zile pe săptămână.

Exerciţii fizice uşor de făcut acasă

Cât mai mult timp în aer liber

Aerul curat, exerciţiile fizice, plimbările în natură, picnicurile în familie, mersul cu bicicleta, grădinăritul sunt doar câteva dintre activităţile pe care le puteţi face în aer liber pentru un plus de energie primăvara.

În această perioadă în care recomandările autorităţilor sunt să ieşim din casă doar dacă este strict necesar, puteţi lua aer stând pe balcon, iar dacă nu aveţi balcon, aerisiţi cât mai des încăperea. Dacă staţi la casă şi aveţi curte, cu atât mai bine. Vă puteţi petrece majoritatea timpului afară. Aşa vă „luaţi” şi doza necesară de vitamin D. 

primavara, energie, vitamine, stres, odihna, activitate fizica,

Gândire pozitivă

Încărcarea sufletească cu energii negative nu vă face bine. Gândurile pozitive sunt necesare atunci când vreţi să aveţi parte de o schimbare şi să vă rezolvaţi problemele. Este indicat să gândiţi pozitiv şi să acordaţi atenţie activităţilor care vă fac plăcere şi să vă faceţi timp pentru ele. Îi puteţi implica şi pe cei dragi în hobby-urile dumneavoastră.

Odihnă suficientă

Este foarte important să dormiţi suficient şi să aveţi un somn de calitate, pentru a vă putea încărca bateriile. Indicat este să dormiţi minimum 7-8 ore pe noapte.

Cum să faceţi față singurătății în timpul pandemiei de coronavirus

Gestionarea stresului

Stresul este un factor major al scăderii calităţii vieţii în zilele noastre. Acesta duce la afectarea psihică, dar şi fizică a organismului. Din acest motiv, stresul vă poate face să vă simţiţi fără putere, trist sau neputincios. Este indicat să discutaţi despre aceste aspecte cu familia sau cu prietenii, pentru a găsi sprijinul necesar. Când acesta nu este suficient, apelaţi la un specialist. De asemenea, găsiţi activităţi recreative, practicaţi un sport, plimbaţi-vă sau uitaţi-vă la un film cu încărcătură pozitivă.

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.