Revista care te menține sănătos

Medicină alternativă

15 minute de ras zilnic, portia ta de sanatate

2 iunie 2010
Share

Pentru a ne mentine sanatosi, avem nevoie de 30 de minute de sport si 15 minute de ras pe zi, afirma Michael Miller de la Universitatea din Maryland, SUA. Atat surasul, cat si rasul reprezinta un bun mijloc de relaxare.

 

Rasul are efect tonic asupra intregului organism, cu precadere asupra plamanilor si circulatiei. Studii in domeniu arata ca o „portie” buna de ras echivaleaza cu un set de exercitii fizice, care pun sangele in miscare si degaja o stare de buna dispozitie. Mai mult, 20 de secunde de ras reprezinta echivalentul a 3 minute de mers in pas alert.

Rasul ajuta la cresterea imunitatii
Rasul joaca un rol considerabil in reducerea presiunii arteriale si cresterea tolerantei la durere. De asemenea, mareste nivelul de endorfine din organism si ajuta la cresterea imunitatii. S-a dovedit ca rasul protejeaza de anumite boli, elimina stresul si incetineste procesul de imbatranire. Femeile ar trebui sa stie ca rasul le face mai frumoase, si nu doar pentru ca barbatii prefera prin excelenta femeile vesele, ci si pentru ca rasul antreneaza muschii fetei, realizand un adevarat masaj facial care mentine tenul tanar.

Cum a aparut terapia prin ras?
In 1964, Norman Cousins, jurnalist american, a descoperit ca suferea de o boala misterioasa a colagenului, pe care medicii au considerat-o ireversibila. In aceste conditii, el a decis sa se ingrijeasca singur. Tratamentul a constat in casete video umoristice si preparate cu multa vitamina C. In cateva luni era complet vindecat, rezultatul fiind controlat si confirmat medical.

Cum decurge aceasta forma de terapie?

Terapia prin ras este o metoda de autovindecare la indemana oricui. Nu exista o schema standard de desfasurare a acestei terapii. De obicei, se desfasoara in grup si presupune diverse activitati si jocuri care au drept scop provocarea rasului. Se incepe cu exercitii de respiratie, apoi se rade la comanda. Intr-un final, intregul grup ajunge sa rada in hohote. Dupa cum se stie, rasul, ca si cascatul, este contagios. De preferat ca aceste sedinte sa se desfasoare dimineata, pentru a incepe si continua ziua plini de buna dispozitie. Pentru ca terapia sa aiba efect, este important sa radeti continuu pe toata perioada intalnirii.

Invatati sa va „dozati” rasul

In general, mai ales la primele sedinte de terapie, intalnim rasul nervos, ca modalitate de a elimina tensiunea psihica acumulata. Abia dupa ce membrii grupului incep sa se cunoasca si sa se relaxeze, rasul devine firesc. Aspectul cel mai important in astfel de sedinte este „dozarea” rasului, astfel incat sa nu devina epuizant in scurt timp.
In mod normal rasul nu are contraindicatii, dar este o mare diferenta intre a rade ocazional si a rade 30 de minute continuu.

Terapia prin ras nu are contraindicatii, dar persoanele aflate intr-una dintre urmatoarele situatii ar trebui sa consulte un medic inainte de a apela la acest gen de terapie:

Femeile insarcinate (in cazul unei sarcini cu probleme); Persoanele care sufera de glaucom, hernie abdominala, hipertensiune arteriala, afectiuni cardionavasculare, interventii chirurgicale abdominale. Reduce anxietatea, insomniile si arde caloriile
Rasul este de un real ajutor in vindecarea afectiunilor psiho-somatice. Tot prin intermediul rasului crestem rezistenta la stres, indepartam depresia, amelioram valorile crescute ale glicemiei, reducem anxietatea. De asemenea, imbunatatim performantele profesionale, crestem libidoul si ajutam la arderea caloriilor. Mai mult, studii recente arata ca rasul amelioreaza sau vindeca unele forme de cancer, nevroza, reumatismul, insomniile. S-a observat ca persoanele vesele se imbolnavesc mai rar.

Relatiile in care partenerii rad macar 10 minute sunt mai stabile
Rasul este binevenit oriunde, chiar si la serviciu, pentru ca este o modalitate care destinde atmosfera, imbunatatepte spiritul de echipa si relatiile dintre colegi, iar momentele vesele au si rolul de a spori randamentul. S-a demonstrat ca relatiile in care partenerii rad impreuna macar 10 minute pe zi sunt mult mai stabile si lipsite de certuri decat cuplurile cu parteneri „seriosi”. Totodata, copiii care cresc in familii unde se rade mult se dezvolta atat mental, cat si afectiv, mult mai repede. Capata incredere in ei si obtin rezultate scolare bune. Concluzionand, rasul ar trebui sa fie un accesoriu de care sa abuzam zilnic.

Loredana Ionascu,
Psiholog clinician,
[email protected]

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.