Revista care te menține sănătos

Medicină de familie

Cum ne afecteaza schimbarile de temperatura sanatatea

25 martie 2015
Share

Schimbarile bruste de temperatura, valurile de caldura sau de frig si furtunile au un efect direct asupra sanatatii. Zapada care cade atunci cand nici macar nu ne mai asteptam, caldura care se instaleaza prea repede nu ne pune in dificultate doar garderoba, fiindca nu mai stim cum se ne imbracam, ci ne afecteaza si organismul. Iata cum si de ce.

Schimbarile de temperatura pot atrage dupa sine, in cazul persoanelor care sufera de migrene, o criza migrenoasa. In urma unui studiu american realizat in anul 2009, s-a descoperit ca riscul de a avea migrene crestea cu 7,5% pentru fiecare 5° C in plus in termometru. Din pacate, nu putem face prea multe in ceea ce priveste vremea de afara, insa putem reduce riscurile acestor crize. Factorii care declanseaza durerile de cap sunt mai multi, asa ca ar trebui sa incercati sa-i evitati pe cat posibil. Consumul de cofeina, alcool, deshidratarea, oboseala, stresul, alimentatia dezechilibrata pot duce la aparitia migrenelor. Evitati sa luati analgezice mai mult de o data pe saptamana, iar daca problema persista, adresati-va medicului specialist.

Atacul de cord

Frigul creste, fara doar si poate, riscul de atac de cord. O scadere a temperaturii cu un grad Celsius este asociata cu 200 de atacuri de cord in urmatoarele 28 de zile, potrivit British Medical Journal. Atunci cand iesim in frig, vasele de sange se contracta si se pierde continutul de apa. Sangele se ingroasa si este mult mai probabil sa se coaguleze, totodata crescand riscul de atac de cord. Cu toate acestea, atacurile de cord pot aparea chiar si atunci cand afara este foarte cald. In timpul verii, apa se pierde prin transpiratie, ceea ce inseamna ca in sange ramane foarte putina apa, astfel incat este mult mai probabil sa se formeze cheaguri. Cel mai indicat ar fi sa purtati mai multe straturi de haine pentru a va putea adapta schimbarilor aparute. Consumati lichide pentru a evita deshidratarea, iar atunci cand este frig, ramaneti activi. Si nu uitati sa va faceti anual vaccinul impotriva gripei, deoarece gripa creste riscul atacului de cord la persoanele cu boli de inima.

Bolile de plamani vara

Persoanele care sufera de afectiuni la nivelul plamanilor, cum ar fi emfizemul sau bronsita cronica, sunt sensibile la modificarile de temperatura si nu numai frigul le pune la incercare. Respiram mai greu in sezonul cald, deoarece organismul are nevoie de mai multa energie si oxigen pentru a mentine o temperatura normala. Acest lucru va exacerba simptome precum tusea, respiratia suieratoare sau dificultatile de respiratie. Incercati sa mentineti aceeasi temperatura in camera in care dormiti, imbracati-va bine iarna si consumati multe lichide vara. Indiferent de anotimp, nu uitati sa ramaneti activi! Chiar si vara puteti raci si puteti face pneumonie.

Modificarile de temperatura si eczemele

schimbari-temperatura-sanatate-2Pentru multi dintre noi, venirea primaverii este o binecuvantare, dar pe masura ce temperaturile cresc, mancarimile cauzate de eczeme se agraveaza. Pielea este o parte importanta a mecanismului de control si reglare a temperaturii, insa in cazul persoanelor care sufera de eczeme, acest mecansim nu functioneaza la fel de bine, motiv pentru care li se face cald mult mai repede. Frigul si vantul nu sunt tocmai factori de bun augur, inrautatind simptomele. Schimbarile frecvente de temperatura, in special de la cald la frig pot cauza, de asemenea, mancarime. Casa trebuie sa fie in permanenta aerisita, nu trebuie sa fie nici prea cald, nici prea frig, cearsafurile sa fie confectionate din bumbac, la fel si lenjeria intima. Si este foarte important sa folositi produse emoliente.

Ruxandra Dumitrescu

Sursa: Mirror.co.uk

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.