Revista care te menține sănătos

Nutriție

Cum ajuta fibrele digestia

10 septembrie 2013
Share

Aparatul digestiv uman este una dintre cele mai importante structuri ale corpului. El se intinde din cavitatea bucala pana la anus si reprezinta „uzina” care asigura organismului combustibilul cu care functioneaza. Fiecare segment al sau are propriile sarcini de care trebuie sa se achite perfect, altfel apar tulburari metabolice grave.

Daca sarcinile respective sunt evidente pentru cavitatea bucala sau stomac, putini dintre noi stiu ce se petrece in detaliu mai departe. Astfel, desi consumam zilnic o varietate de alimente, ele nu au cum sa fie folosite ca atare si este rolul tubului digestiv sa le transforme in materii prime pentru metabolism. Numai ca aceasta transformare este extrem de minutioasa, pentru ca nu avem capacitatea de a absorbi sau utiliza proteine ca atare sau carbohidrati ori grasimi asa cum vin ele din alimente. Tubul digestiv le imparte, le marunteste pana la cele mai mici componente, dupa care se asigura ca ele ajung intr-o forma acceptabila in sange sau limfa.

 

Nu tot ceea ce mancam este absorbit

O parte importanta formeaza bolul fecal si este eliminata, dupa ce tot tubul digestiv se asigura ca nu a mai ramas nimic folositor acolo. Pe langa resturile din alimente, materiile fecale ne „scapa” si de celulele descuamate digestive, noxele din mediu, microbi si de o cantitate serioasa din colesterolul eliminat prin bila, secretia digestiva a colecistului. Ansamblul respectiv trebuie eliminat intr-un interval rezonabil din organism, altfel exista pericolul aparitiei unor fenomene cel putin neplacute. Constipatia este numai unul dintre ele, insotita de complicatii serioase: diverticuloza si diverticulita intestinale, hemoroizi, chiar cancer colorectal. Ultimul este favorizat de contactul prelungit al unor substante din materiile fecale cu peretele intestinal.

 

Dieta saraca in fibre, cauza frecventa a constipatiei

Flora microbiana de la nivelul peretelui intestinal nu are intotdeauna profilul adecvat (mai ales la marii consumatori de carne grasa), iar cand predomina flora de putrefactie sunt posibile degradari periculoase. In aceste conditii, se poate folosi cel mai bine termenul de „detoxifiere”, daca ne referim la eliminarea spontana, regulata si periodica a materiilor fecale din intestin. Pentru a combate constipatia si complicatiile ei, trebuie sa ne asiguram ca tubul digestiv este aprovizionat cu ceea ce este necesar pentru formarea unui bol fecal voluminos si de o consistenta medie sau mica, pe care sa il poata elimina rapid si cu usurinta. In acest scop, cele mai bune sunt fibrele alimentare, solubile sau insolubile.

Fibrele provin intotdeauna din alimente de origine vegetala: legume, fructe, seminte, cereale integrale (fibre se gasesc numai in tarate), leguminoase uscate. Alimentatia omului modern este mai degraba saraca in fibre, mai ales daca ne limitam la a consuma produse rafinate, cu o densitate nutritionala redusa. Necesarul de 25-30 g fibre pe zi este destul de greu de atins numai prin alimentatie.

 

Consumul de fibre poate scadea incidenta cancerului colorectal   

O alimentatie bogata in fibre a fost asociata, in toate studiile, cu scaderea marcata a incidentei cancerului de colon si rect. Fibrele determina si proliferarea florei de fermentatie in intestin, aceasta fiind considerata o flora „prietenoasa, sanogenetica”. Daca nu reusim sa ne adaptam alimentatia la necesarul amintit anterior, este deseori util sa completam cu un supliment care aduce fibre, rezolvand astfel o problema ce poate deveni, in timp, serioasa. Hidratarea este esentiala si, de multe ori, uitam cat este de importanta si pentru functionarea optima a intestinelor!

Indeosebi persoanele de varsta a treia, la care tubul digestiv are in mod fiziologic o activitate motorie redusa si care sufera frecvent de constipatie, trebuie sa se asigure ca mananca suficiente fibre sau ca isi suplimenteaza alimentatia cu asa ceva. Nu uitati: pentru ca fibrele sa poata actiona eficient, asigurati-va o hidratare corespunzatoare, pentru ca altfel chiar fibrele pot determina blocaje intestinale.

 

 

Dr. Corina-Aurelia Zugravu

Specialist igiena alimentatiei si nutritie

[email protected]

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.