Revista care te menține sănătos

Wellness club

Crăciun 2021. Principalele riscuri de îmbolnăvire

14 ianuarie 2022
Share
Crăciun 2021. Principalele riscuri de îmbolnăvire

Adevăratele provocări care gravitează în jurul Crăciunului nu sunt goana după cadouri sau pregătirea preparatelor tradiţionale. Ceea ce ne poate perturba cu adevărat sunt îmbolnăvirile, rănirile şi tulburările mintale. Atâta vreme cât întreaga familie este sănătoasă, ne putem bucura de Sărbătoare chiar şi fără a bifa toate tradiţiile şi obiceiurile cu care ne-am obişnuit.

Rezervă online şi ridică din cea mai apropiată farmacie Catena Bil-Ex de la Naturalis; un suplimentul alimentar care uşurează digestia şi reduce disconfortul abdominal ce poate apărea după mesele copioase.

Sărbătorile pot fi marcate de mese încărcate cu preparate tradiţionale. Aşadar, nu ar trebuie să ne mire dacă principalul risc de sănătate în această perioadă este supraalimentarea sau mâncatul în exces.

Ce se întâmplă, de fapt, atunci când sunt organismul primeşte mai multă mâncare decât are nevoie? Ei bine, stomacul se extinde pentru cuprinde toată hrana primită şi începe să preseze organele învecinate. Ficatul şi pancreasul depun eforturi suplimentare pentru a ajuta digestia, iar sucul gastric porneşte către esofag. Excesele alimentare pot favoriza apariţia disconfortului gastric, a balonării, flatulenţei, indigestiei sau a toxiinfecţiei alimentare. De asemenea, pot înrăutăţi valorile colesterolului rău (LDL), ale trigliceridelor şi ale glicemiei. Totodată, episoadele de supraalimentare pot creşte riscul obezităţii şi, implicit, al apariţiei unui infarct miocardic sau al unui accident vascular cerebral.

Este foarte important şi ceea ce faceţi la finalul unui ospăţ. Spre exemplu, sub nicio formă nu este indicată aprinderea unei ţigări sau consumul unui pahar suplimentar de vin. O mică plimbare în jurul casei este cel mai bun lucru pe care un gurmand îl poate face atunci când cade pradă unei mese copioase. Ideal ar fi să renunţaţi şi la ţigara de după-masă şi paharul de vin suplimentar. Nu uitaţi! Dacă aţi ţinut post, reveniţi la alimentaţia obişnuită treptat.

Sărbătorile: momente de răsfăţ, nu de excese!

COVID-19, Crăciun, depresie, Sărbători, risc,

Depresia şi anxietatea

Există mulţi oameni care, în preajma sărbătorilor de Crăciun, se confruntă cu anxietate şi/sau depresie. Factorii care pot duce la aceste suferinţe psihice sunt singurătatea; pierderea unei persoane dragi; situaţia familială; starea de sănătate; problemele financiare, mediul de lucru şi chiar reţelele sociale. Stigmatizarea anxietăţii, a depresiei şi a tulburărilor bipolare face ca bolnavului să-i fie aproape imposibil să ceară sprijin din partea unui specialist. Persoana care suferă de o boală mintală nu vrea să fie considerată slabă sau incapabilă să facă faţă vieţii de zi cu zi. Încercaţi, pe cât posibil, ca măcar în perioada Sărbătorilor să vă contactaţi rudele, prietenii şi vecinii. O simplă conversaţie telefonică, o felicitare sau o mică atenţie trimisă prin curier ar putea schimba în bine ziua cuiva.

Rezervă online şi ridică din cea mai apropiată farmacie Catena suplimentul alimentar StresControl, recomandat pentru combaterea efectelor stresului, reducerea anxietăţii şi îmbunătăţirea calităţii somnului.

Risc crescut de infarct miocardic

Rezultatele unui studiu observaţional, publicat în British Journal of Medicine, la care au participat peste 280.000 de persoane din Suedia, indică faptul că cea mai mare incidenţă a atacurilor de cord se înregistrează în perioada Sărbătorilor. Şi mai îngrijorător este că oamenii amână investigarea acestor episoade. Factorii de risc care pot cauza un infarct miocardic sunt: diabetul, hipertensiunea arterială, fumatul, colesterolul ridicat și vârsta. Pe lângă acestea, stresul, excesul de mâncare şi alimentele bogate în grăsimi şi sodiu pot favoriza apariţia problemelor cardioavsculare.

COVID-19, Crăciun, depresie, Sărbători, risc,

Căzăturile pe gheaţă, un risc ignorat

În România, Crăciunul vine cu temperaturi scăzute care favorizează apariţia îngheţului. O vizită la patinoar, în condiţii de siguranţă, echilibru şi pricepere, poate fi distractivă, însă o căzătură în faţa casei sau la întoarcerea de la cumpărături, nu. Oricine se poate alege cu un astfel de accident, însă cele mai vulnerabile sunt persoanele în vârstă. Seniorii prezintă un risc mai mare de cădere şi sunt mai predispuşi decât tinerii la entorse, fracturi osoase şi leziuni cerebrale.

Infecţia cu SARS-CoV-2

Cel mai frumos cadou pe care îl putem face de Crăciun este să avem grijă de noi şi de oamenii dragi. Chiar dacă ne-am vaccinat împotriva COVID-19, este esenţial să purtăm în continuare masca de protecţie; să păstrăm distanţarea fizică şi să ne spălăm pe mâini cu apă şi săpun. Din păcate, asta înseamnă şi că ar trebui să fim rezervaţi când vine vorba de a merge în vizite sau cu colindul.

#tags   \   , , , ,
Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.