
Secretul unei mese reusite de Sarbatori sta atat in bucuria de a gati acasa, in familie, cat si in priceperea bucatarului de a alege condimentele potrivite pentru fiecare preparat culinar. Iata cum sa aduceti savoarea in meniul mesei de Craciun cu ajutorul celor mai aromate condimente, care au multiple beneficii pentru sanatate.
Daca in trecut mirodeniile Orientului erau folosite mai mult ca plante de leac si erau rezervate celor privilegiati, fiind extrem de scumpe, in zilele noastre, piperul, scortisoara sau cuisoarele se numara printre cele mai cunoscute si raspandite condimente. Aceste mirodenii exotice dau savoare retetelor de sezon, dar au si efecte benefice asupra organismului, regland febra sau digestia si contribuind la combaterea microbilor.
Scortisoara
Scortisoara se remarca de departe printre mirodeniile populare in anotimpul rece, care ne duc cu gandul la Craciun si la mesele imbelsugate in familie. Adaugata in bauturi calde precum ciocolata sau vin fiert, in deserturi cu fructe si la fripturile de miel sau de pui, scortisoara nu poate lipsi din bucatarie pe timp de iarna. Pe langa aroma sa placuta, are si nenumarate proprietati antioxidante, antimicrobiene si antivirale, precum si un rol in reglarea glicemiei.
Cuisoarele
De asemenea in topul condimentelor cu aroma de Sarbatori, cuisoarele sunt nelipsite din turta dulce si prajiturile cu mere. In amestec cu scortisoara, in cantitati moderate, cuisoarele se potrivesc la aproape la toate preparatele, de la fripturi si legume gatite pana la deserturi. Un pont util: cuisoarele pot potenta in alimente gustul iute, asa ca folositi-le cu moderatie! Au rol in reglarea glicemiei, rol antiinflamator si protector gastric. Totodata, previn constipatia, imbunatatesc sanatatea aparatului respirator, stimuleaza circulatia sangvina si imbunatatesc sanatatea orala.

Piperul si ardeiul iute
Piperul se numara printre cele mai raspandite condimente din lume, datorita aromei puternice, proprietatilor benefice pentru organism si diverselor variante in care poate fi gasit, de la piper negru, alb sau verde pana la piper rosu sau roz. Valoarea nutritionala a acestei mirodenii este data de continutul de potasiu, mangan, vitaminele K si C, calciu, cupru, fier si crom.
Adaugarea piperului, bineinteles, cu moderatie, in alimentele preferate nu stimuleaza doar papilele gustative, ci ajuta si la imbunatatirea digestiei. Are efecte antioxidante, antiinflamatoare si antibacteriene. Ardeiul iute accelereaza metabolismul, ajuta la arderea grasimilor, scade colesterolul sangvin, imbunatateste digestia si circulatia periferica. Unguentele cu capsaicina din ardeiul iute pot fi utilizate in cazul afectiunilor reumatismale.
Condimente care tin de cald iarna
Turmeric sau curcuma
Curcuma este un condiment originar din India, cu multiple beneficii recunoscute pentru sanatate. Avand rol antioxidant, antiinflamator, antiimbatranire si anticancerigen, este eficient in tratarea si prevenirea reumatismului, artritei, tulburarilor digestive, bolilor cardiovasculare si neurodegenerative (precum Alzheimer sau Parkinson), dar si in cazul afectiunilor hepatice, renale si pulmonare. Exista diverse suplimente naturale pe baza de curcumin, substanta activa din turmeric, in combinatie cu piperina (extrasa din piperul negru).
Coriandrul
Aroma coriandrului isi gaseste locul in foarte multe preparate de pe masa de Sarbatori, oferind o savoare deosebita, dar si beneficii pentru sanatate. Carnea de porc, peste, de vita sau de pui, preparatele cu branza, omletele, supele, chiar salatele pot fi asezonate cu acest condiment. Coriandrul stimuleaza digestia si sistemul nervos, contribuie la prevenirea anemiei, are proprietati antiinflamatoare, antibacteriene si antiseptice. Toate acestea se datoreaza continutului bogat in uleiuri esentiale, minerale si vitamine.