Diabetul este o afectiune caracterizata printr-un exces de zahar care poate fi detectat prin analize biologice, in sange (glicemie) sau in urina (glicozurie). O persoana nu devine diabetica pentru ca mananca sau numai pentru ca mananca produse zaharoase, diabetul fiind mai degraba o boala cu predispozitie ereditara.
Fiecarui tip de diabet ii corespunde un regim alimentar adecvat. Un astfel de regim trebuie adaptat la fiecare caz in parte si este baza tratamentului afectiunii diabetice.
Dieta in cele doua tipuri de diabet
Diabetul neinsulinodependent sau de tip II este cel mai frecvent si afecteaza persoane in jurul varstei de 40 de ani cu greutate excesiva. In cazul acestui tip de diabet prima masura care trebuie luata este pierderea in greutate.
Diabetul se stabilizeaza daca va fi urmat un regim hipocaloric clasic cu minimum 55 grame proteine pe zi si cu suprimarea tuturor zaharurilor cu absorbtie rapida. Medicamentele care scad glicemia sunt recomandate uneori, dar ele nu pot inlocui regimul, care reprezinta tratamentul de baza.
Diabetul insulinodependent sau de tip I se caracterizeaza printr-o carenta a secretiei de insulina si survine de obicei la persoane fara exces de greutate. Acesta implica nu numai urmarea unui regim hipocaloric cu eliminarea zaharurilor cu absorbtie rapida, dar si un tratament pe baza de insulina, pentru a corecta excesul de zahar din sange si a modera deficitul de secretie al pancreasului. In acest caz, regimul depinde de modalitatile de administrare a insulinei.
Unui diabetic cu greutate normala nu ii va fi recomandat un regim restrictiv hipocaloric, ci o alimentatie diversificata. In general, trebuie sa ia trei mese pe zi, asociate cu una sau doua gustari. Mesele vor fi luate la ore regulate si in functie de injectiile cu insulina. Componenta meselor este hotarata dinainte stiindu-se numarul de grame de carne, legume verzi, amidon, fructe, produse lactate si materii grase. Gustarile vor fi luate intre cele doua mese principale. Diabeticul mananca in general cu doua ore inainte de varful de actiune al insulinei. De exemplu, daca acest varf se atinge la pranz, diabeticul va lua gustarea la ora 10.
Educarea diabeticului pentru regim este esentiala, impreuna cu controlul permanent al glicemiei si glicozuriei. Dietoterapia va trebui sa asigure o repartitie echilibrata a consumului de alimente in 24 de ore, corespunzator din punct de vedere al calitatii si cantitatii. Zaharul pur va fi exclus din alimentatia curenta, fiind rezervat doar tratarii hipoglicemiei.
Dietoterapia pentru diabetul zaharat
Alimente ce pot fi consumate fara restrictie:
• carne slaba sau degresata la tava sau cuptor;
• toate tipurile de peste;
• oua, nu mai mult de cinci pe saptamana;
• branza slaba;
• legume fara amidon (morcovi, varza, spanac, fasole verde, praz, andive, rosii, salata verde). O cantitate de 400-500 grame pe zi, cantarite inainte de preparare este suficienta.
Alimente de mancat cu moderatie:
• fructe proaspete: 300 grame pe zi;
• paine si derivatii sai (cornuri, briose): 200 grame pe zi;
• cartofi, cereale, paste fainoase: 300 grame pe zi;
• unt, nu mai mult de 130 grame pe saptamana: 15-20 g/zi;
• ulei, nu mai mult de ½ litru pe luna: 15-20 ml pe zi;
• margarina vegetala: 15-20 g/zi.
Absolut interzis este zaharul sub toate formele de absorbtie rapida: dulciuri, ciocolata, dulceata, miere, bauturi zaharoase, biscuiti, produse de patiserie.
Echivalente glucidice recomandate persoanelor cu diabet
Echivalentele glucidice ale alimentelor cu amidon:
25 grame glucide sunt echivalente cu: |
|||
– 50 grame paine – un baton – un corn – 5 pesmeti |
– 35 g faina – 35 g orez – 35 g gris – 35 g paste – 35 g legume uscate
|
– 120 g cartofi |
– 130 g mazare – 130 g fasole uscata |
Echivalente glucidice ale fructelor:
15 g glucide sunt echivalente cu: |
|||
– 75 g banana – 75 g struguri – 75 g smochine uscate |
– 100 g piersici – 100 g fructe oleaginoase – 100 g cirese – 100 g pere |
– 130 g caise – 130 g kiwi – 130 g mure – 130 g ananas – 130 g portocale – 130 g mandarine |
– 200 g capsuni – 200 g zmeura – 200 g pepene galben – 200 g pepene rosu – 200 g grepfrut |
Exemplu de regim pentru un diabetic
Micul dejun:
cafea, ceai sau lapte; 3 felii paine (45 g) sau 3 pesmeti cu 15 g unt; o felie de branza telemea sau un ou fiert.
Pranz:
1/2 grepfrut; 150 g friptura slaba la tava; 120 g cartofi sote cu 2 rosii; o felie de branza cu usturoi si verdeata; ¼ l vin.
Gustarea de la ora 16:
o cafea cu lapte cu indulcitor daca este nevoie sau cacao cu lapte fara zahar + 2 pesmeti cu unt.
Cina:
ciorba de legume; pulpa de pui fara piele la tava; salata verde asezonata; 30 grame de branza; un mar.
Este foarte important ca diabeticul sa aiba un cantar de bucatarie si sa invete sa dozeze cantitatile de amidon, de legume si fructe, asa cum i-a recomandat medicul nutritionist.
Dr. Laura Bara
Medic medicina sportiva
ce regim alimentar trebuie urmat de o persoana cu diabet si tromboflebita?
Regimul alimentar are importanta doar pentru ca aveti diabet zaharat- tratamentul de baza al diabetului zaharat este de fapt regimul alimentar. In cazul unei tromboflebite nu are importanta regimul alimentar urmat.
Pentru a urma un regim corect daca sunteti diabetic, trebuie ca un medic diabetolog sa va faca o schema. In general fara glucide prea multe: paine, fructe dulci, zaharuri rafinate( dulciuri de orice fel).
Dr. Alin Popescu
buna ziua. bunicu meu are 63 de ani si de 16 ani are diabet zaharat tip 2, din luna august a ajuns la spital cu glicemia 400 si a fost trecut pe insulina. in tot acest timp starea lui s.a inrautatit, a facut o arterita la picioru stang degetu 4 si trebuie pansat in fiecare zii cu betadina si acid boric. i’a fost recomandat si un antibiotic (augmentin) . as dori sa’mi spuneti si mie cateva retete clare pentru regim, deoarece nu prea respecta regimu si nici nu’si cantareste mancarea. i’am comandat azi un cantar de bucatarie si vreau sa ma ocup personal de el. va multumesc si multa sanatate la toata lumea.
Buna ziua,
Pentru efectuarea unui regim corect e necesar sa stiu ce regim de insulina are bunicul si cate unitati face. In functie de asta va voi atasa pe mail un regim.
Dr. Alin Popescu
Buna ziua, Pentru diabetul de tip 2 exista numeroase plante cat si o dieta adecvata in acest sens. Acestea insa trebuiesc adaptate fiecarui pacient in parte in functie de caracteristicile starii de sanatate pe care le prezinta.Puteti urmari recomandarile mele cu privire la aceasta afectiune in ziarul Formula As sau imi puteti scrie pe adresa (email ascuns) Adrian Udrea-fitoterapeut, nutritionist-Timisoara
Buna ziua,
As dori sa ma ajutati si pe mine cu un regim alimentar pe baza tuturor alimentelor,legumelor etc existente la tara in mediul rural,daca se poate.Sunt cu diabet tip 1 insulino dependent,mai exact cu 6 mese pe zi dintre care 4 insuline ultima fiind la ora 22:30.
Buna ziua,
Pentru diabetici regimul alimentar este unul special motiv pentru care va recomand sa mergeti la medicul diabetolog care va poate face un regim personalizat luand in considerare existenta (sau nu) a complicatiilor acestei boli.
Dr. Alin Popescu
Buna ziua!!ma intereseaza daca exista in romania vreo unitate hoteliera dedicata diabeticilor si familia lor.pentru ca ne este foarte greu cand mergem intr-un concediu sa tinem glicemiile sub control
http://herbacom.ro/shop/diabetil/
https://uploads.disquscdn.com/images/067001ff9a8be339a0fa4e9dfa481f1823f9fbfb1447533b29c6805292825ed2.png