Revista care te menține sănătos

Raceală și gripă

Ce trebuie să ştiţi despre imunitate şi sistem imunitar

7 ianuarie 2021
Share
Ce trebuie să ştiţi despre imunitate şi sistem imunitar

Sistemul imunitar este scutul invizibil al organismului nostru, în permanenţă activ dacă avem grijă să îi acordăm atenţia de care are nevoie prin furnizarea alimentelor şi suplimentelor relevante pentru a se menţine în formă maximă.

Acesta are capacitatea de a dezvolta imunitatea, prin care ne protejează organismul de bacterii, virusuri, toxine sau corpuri străine ce ne pot periclita sănătatea. Doar atunci când este în perfectă stare, acesta le poate identifica, ataca şi înlătura, putând chiar să le diferenţieze de ţesuturile sănătoase ale organismului. În cele ce urmează, vom vedea de ce anume trebuie să ţinem cont în păstrarea unei bune imunităţi şi cum putem să ne ţinem departe de răceli şi gripe, mai ales în acest sezon.

Despre imunitate şi sistem imunitar

Sistemul imunitar nu este la fel ca celelalte sisteme din organismul nostru, care pot fi palpabile, fizice şi recunoscute cu uşurinţă; acesta este, mai degrabă, un ansamblu de structuri şi interacţiuni complexe, care implică diferite organe, structuri şi substanţe. Elementul-cheie al sistemului imunitar este reprezentat de globulele albe din sânge, care au capacitatea de a se mişca independent în fluxul sangvin şi pot chiar trece prin pereţii celulelor, ajungând rapid în locul infecţiilor sau al rănilor.

În alcătuirea sistem ului imunitar intră, de asemenea, sistemul limfatic, compus din splină, timus, amigdale şi nodulii limfatici, şi limfă, care împreună au rolul de a menţine „curat” corpul la nivel celular şi de a elimina elementele şi substanţele dăunătoare din ţesuturi. Celulele T care populează splina secretă citokine, esenţiale pentru viaţă. Măduva osoasă are şi ea un rol important în funcţionarea sistemului imunitar şi produce practic toate celulele sistemului imunitar, printre care şi celulele stem, tot un fel de globule albe, care au o capacitate aparte, de a se maturiza în orice tip de celulă şi de a susţine şi a veni în ajutorul sistemului imunitar.

Imunitatea poate fi de mai multe feluri. Aceea înnăscută, adică cea cu care ne naştem, dar care se maturizează şi se perfecţionează odată ce organismul învaţă să se apere împotriva pericolelor la care este expus încă de la debutul vieţii. Cea de-a doua imunitate este cea adaptativă, pe care o dobândim prin vaccinare sau contactul cu un antigen.

Care sunt complicaţiile scăderii imunităţii?

Un sistem imunitar slăbit poate duce la numeroase complicaţii, care, în primă fază, nu ne duc cu gândul la cauzele principale ale acestora. Câtă vreme imunitatea noastră scade pe fond nervos, din cauza stresului, a oboselii şi a poluării din mediul în care trăim, este foarte probabil să ne confruntăm fie cu diverse alergii, fie cu răceli dese sau infecţii de tot felul (de tract urinar, infecţii cutanate sau modificări ale tranzitului intestinal). Chiar şi apariţia herpesurilor sau a candidozei este un semn al unei imunităţi scăzute. Pe de altă parte, şi rănile sau vânătăile care nu se vindecă repede ar trebui să ne dea de gândit în acest sens. 

Un aspect foarte important şi de luat în calcul este faptul că, în cazul unor persoane, semnele scăderii imunităţii sunt deseori confundate cu simptomele unor afecţiuni. Trebuie să fim foarte atenţi şi să ne fortificăm imunitatea şi să ne schimbăm stilul de viaţă, deoarece dezechilibrele de acest gen pot duce la apariţia unor tumori sau boli grave, de care cu greu putem scăpa.

Este necesar să luăm suplimente pentru întărirea imunităţii?

Pe lângă adoptarea unui stil de viaţă sănătos, care să se bucure de mişcare şi activitate sportivă, de plimbări în aer liber, odihnă suficientă şi o bună stare de spirit, avem nevoie să ne stimulăm imunitatea, mai ales în sezonul rece, când suntem predispuşi la viroze.

Suplimentele vin deseori în ajutorul nostru pentru a completa micronutrienţii de care organismul nostru are nevoie, dar pe care nu îi poate obţine doar din dieta zilnică. Este important să menţinem un nivel optim de micronutrienţi, ajutând organismul să funcţioneze eficient şi ţinându-l departe de dezechilibrele nutriţionale care îi pot genera o funcţionare defectuoasă, şi apoi, implicit, boli şi afecţiuni.

Naturalis ImunoSuport Forte vă ajută în problemele legate de imunitate scăzută

Daca vă confruntaţi cu o imunitate scăzută, ImunoSuport Forte de la Naturalis vă poate ajuta să o fortificaţi şi, astfel, să ţineţi departe problemele ce afectează frecvent un sistem imunitar slăbit. Datorită combinaţiei echilibrate de vitamina C, vitamina D şi zinc, imunitatea va fi stimulată prin acţiunea sinergică a ingredientelor. Acest supliment se bazează pe o tehnologie specială prin care ingredientele active sunt eliberate prelungit şi treptat, iar organismul se poate folosi de ele eficient, atunci când are nevoie. Organismul uman poate absorbi o anumită cantitate de vitamine, într-o anumită perioadă de timp, după care surplusul este eliminat. Aici intervine marele avantaj al formulelor cu eliberare prelungită. Vitaminele sunt eliberate în corp treptat, ceea ce înseamnă că organismul poate asimila exact cantităţile de care are nevoie, de mai multe ori, în cantităţi mici.

Vitamina C, cu valenţele ei bine-cunoscute în suportul imunităţii, iar zincul şi vitamina D, care contribuie la procesul de diviziune celulară, vor fi benefice organismului în perioadele în care imunitatea este ameninţată de viroze.

Bucuraţi-vă de o imunitate puternică mai mult timp şi ţineţi-vă departe de inamicii acesteia, apelând la Naturalis ImunoSuport Forte!

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.