Revista care te menține sănătos

Imunitate

Complicațiile gripei și prevenirea lor

Adelina Mariş; Surse: who.int, ecdc.europa.eu, nhs.uk
19 octombrie 2022
Share
Complicațiile gripei și prevenirea lor

Gripa debutează brusc cu stare generală de rău ce se manifestă prin simptome precum febră, tuse, dureri de cap, dureri musculare și articulare, dureri în gât și nas curgător. Tusea poate fi severă și poate dura chiar și peste două săptămâni. Cu toate acestea, trebuie știut de la început că gripa poate provoca complicaţii severe ce pot duce chiar și la deces în grupurile cu risc ridicat. Iar pentru a preveni acest uriaș risc, diferența dintre viață și moarte o poate face de cele mai multe ori prevenția. Există o metodă foarte la îndemână de a evita neplăcerile cu care vine gripa la pachet, imunizarea prin vaccin antigripal.

Rezervă online şi ridică din cea mai apropiată farmacie Catena Naturalis BronhoSuport. Datorită substanţelor active, naturale, siropul are un efect calmant, dar şi unul expectorant, ceea ce îl face potrivit atât pentru tusea productivă, cât şi pentru cea seacă.

Gripa, informații importante

Gripa sezonieră este cel mai adesea cauzată de virusurile gripale de tip A sau B. Are un debut brusc cu febră, tuse – de regulă uscată, dureri de cap, dar și musculare și articulare, dureri în gât și secreții nazale. Cu toate acestea, la majoritatea persoanelor, simptomele gripei se ameliorează în decurs de o săptămână fără a necesita îngrijiri medicale speciale. În alte cazuri, tusea severă poate ține și două sau mai multe săptămâni. Este important de reținut faptul că, anumite categorii de persoane au risc crescut de a dezvolta complicaţii severe în caz de gripă, care poate duce chiar la deces. De aceea, se recomandă anual un vaccin antigripal.

Epidemiile sezoniere de gripă apar în principal la începutul sezonului rece; din octombrie până în mai în emisfera nordică și din aprilie până în septembrie în emisfera sudică. În țările tropicale și subtropicale, sezonul gripelor poate ține pe tot parcursul anului.

Rezervă online şi ridică din cea mai apropiată farmacie Catena suplimentul alimentar ViroProtect Rapid; care conţine 9 ingrediente active, ce contribuie la menţinerea sănătăţii sistemului imunitar.

gripa, vaccin antigripal, gripă, vaccinare, febră, complicaţii severe, virusul gripal, imunizarea prin vaccin antigripal,

Care sunt principalele simptome ale gripei?

Cele mai întâlnite simptome ale gripei sunt:

  • febră sau senzație de febră/frisoane;
  • tuse;
  • dureri de gât;
  • nas curgător sau înfundat;
  • dureri musculare sau corporale;
  • dureri de cap;
  • oboseală fizică;
  • unele persoane pot manifesta vărsături și diaree, deși acest lucru este mai frecvent la copii decât la adulți.

De reținut, nu toate persoanele care suferă de gripă vor trece prin episoade de febră.

Cine riscă să dezvolte o formă complicată de gripă?

Oricine se poate îmbolnăvi de gripă, iar problemele grave pot apărea la orice vârstă. Dar unele persoane prezintă un risc mai mare de a dezvolta complicații grave dacă contractează virusul gripal:

  • femeile însărcinate (indifferent de stadiul sarcinii);
  • copiii mai mici de 5 ani;
  • persoanele peste 65 de ani;
  • persoanele cu afecțiuni medicale cronice, cum ar fi astm, diabet, boli de inimă și plămâni, HIV/SIDA;
  • persoanele cu risc crescut de expunere la gripă, inclusiv personalul din domeniul sănătății.

Pentru persoanele care nu fac parte dintr-un grup de risc, tratamentul se concentrează pe ameliorarea simptomelor gripei, cum ar fi febra. Persoanele care știu că fac parte dintr-un grup cu risc crescut de a dezvolta complicaţii severe trebuie să solicite asistență medicală. Ele ar trebui să fie tratate cu medicamente antivirale cât mai curând posibil. De asemenea, sunt primele care primesc recomandare pentru imunizarea prin vaccin antigripal.

Diabetul şi gripa: ce riscuri există?

gripa, vaccin antigripal, gripă, vaccinare, febră, complicaţii severe, virusul gripal, imunizarea prin vaccin antigripal,

Cum să recunoașteți semnele unei episod gripal însoțit de complicații?

Majoritatea persoanelor gripate se vor recupera în câteva zile până la mai puțin de două săptămâni. Dar unii oameni vor dezvolta complicații ca urmare a gripei, dintre care unele pot pune viața în pericol și pot duce la moarte.

Infecțiile sinusurilor și ale urechii sunt exemple de complicații moderate ale gripei, în timp ce pneumonia este o complicație gravă, care poate rezulta fie din infecția cu virusul gripal, fie din co-infecția cu virusul gripal și bacterii.

Alte posibile complicații grave declanșate de virusul gripal pot include inflamația inimii –miocardită; a creierului – encefalită; a țesuturilor musculare – miozită, rabdomioliză; dar și insuficiență multi-organică, spre exemplu – insuficiență respiratorie și renală.

Infecția cu virusul gripal poate declanșa un răspuns inflamator extrem în organism și poate duce la sepsis sau septicemie, răspunsul organismului la infecție.

Iar gripa poate agrava problemele medicale cronice. Spre exemplu, persoanele cu astm bronșic pot avea atacuri de astm în timp ce au gripă. Iar persoanele cu boli cronice de inimă pot prezenta agravări ale afecțiunilor de care suferă.

O modalitate mai sigură de a scăpa de problemele date de virus este administrarea unui vaccin antigripal la inceputul sezonului rece.

Vaccinarea antigripală: adio, gripă sezonieră! 

gripa, vaccin antigripal, gripă, vaccinare, febră, complicaţii severe, virusul gripal, imunizarea prin vaccin antigripal,

Vaccin antigripal – prevenție prin vaccinare

Gripa se manifestă sub diverse forme și este important să se ceară sfatul medicului de familie de la primele semne de îmbolnăvire, mai ales când vine vorba de persoanele cu risc crescut de complicaţii severe. Un vaccin antigripal efectuat anual este cel mai eficient mod de prevenție al gripei sezoniere, atât la copii, cât și la adulți.

Virusurile gripale evoluează constant, de două ori pe an, Organizația Mondială a Sănătății (OMS) face recomandări de actualizare a compozițiilor vaccinurilor. Mai exact, experții în sănătate recomandă în fiecare an care sunt tulpinile virale ce trebuie utilizate în vaccinurile antigripale din sezonul respectiv.

Tot la recomandarea OMS, se va prioritiza imunizarea prin vaccin antigripal a grupurilor cu risc ridicat, ce includ și persoanele ce lucrează în domeniul sănătății.

În mod ideal, oamenii ar trebui să apeleze la vaccin antigripal chiar înainte de începerea sezonului de gripă pentru cea mai eficientă acoperire, deși vaccinarea oricând în timpul perioadelor cu cazuri frecvente de gripă poate ajuta totuși la prevenirea infecțiilor gripale.

Poate dura de la 10 până la 14 zile pentru ca organismul să fie imunizat după administrarea unui vaccine antigripal.

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.