Revista care te menține sănătos

Boli infecțioase

Rujeola. Evoluția bolii la copiii vaccinați vs copiii nevaccinați. Complicaţii

Dr. Georgiana Cosneanu, medic primar Medicină de Familie, Clinica Medikali
16 ianuarie 2024
Share
Rujeola. Evoluția bolii la copiii vaccinați vs copiii nevaccinați. ComplicaţiiRujeola - evolutia bolii la copiii vaccinati vs. copiii nevaccinati

Importanța imunizării copiilor cu vaccinul ROR, care protejează împotriva rujeolei, rubeolei și oreionului, a revenit în actualitate la sfârșitului anului trecut, când Ministerul Sănătății a declarat epidemie de rujeolă, după înregistrarea a 2.000 de cazuri la nivel național. Pojarul, cum este numită popular rujeola, poate fi fatal pentru copiii nevaccinați, fiind periculos în special la grupa de vârstă sub 5 ani.

Sunt foarte rare cazurile în care un copil imunizat cu vaccinul ROR face rujeolă, iar dacă se întâmplă, vorbim despre o formă extrem de ușoară și de un copil necontagios.

În schimb, un copil nevaccinat infectat cu virusul rujeolei poate transmite pojarul altor 18 persoane și există riscul să facă o formă gravă a bolii.

De reţinut că rujeola este extrem de contagioasă și e periculoasă, e păgubos să gândim că este o simplă boală a copilăriei și să ignorăm riscurile la care ne supunem copiii nevaccinându-i. La 30% dintre pacienți pot apărea complicații, iar între aceste complicații sunt și unele severe, precum pneumonia sau encefalita, care pot duce la deces.

Rezervă online şi ridică din cea mai apropiată farmacie Catena suplimentul alimentar Imunovit, care contribuie la funcționarea normală a sistemului imunitar la copii, datorită combinației de vitamina C și zinc. Recomandat începând cu vârsta de 4 ani.

Rujeola la copilul nevaccinat. Complicaţii

Ce complicații pot apărea la un copil nevaccinat care se îmbolnăvește de rujeolă:

  • infecții ale urechii – de regulă, otita medie;
  • diaree severă;
  • bronșită, laringită;
  • pneumonie – afectează 1 din 20 de copii cu pojar și poate fi fatală în cazul bebelușilor;
  • encefalită – afectează 1 din 1.000 de copii cu pojar și poate provoca leziuni cerebrale ireversibile și pierderea auzului;
  • panencefalită sclerozantă subacută – o complicație care apare tardiv, la 7-10 ani după infectarea cu virusul rujeolic, și care este fatală. Riscul acestei complicații este mai crescut la copiii care au făcut pojar înaintea vârstei de 2 ani.

Din 1.000 de copii care se îmbolnăvesc de rujeolă, între 1 și 3 mor din cauza complicațiilor respiratorii și neurologice. Ultima statistică a Organizației Mondiale a Sănătății, pe anul 2021, arăta 128.000 de decese din cauza rujeolei la nivel mondial, majoritatea în rândul copiilor sub 5 ani nevaccinați sau vaccinați cu schema incompletă. Același raport evidenția și eficiența vaccinului ROR. În 2000, înainte ca OMS să desfășoare o campanie globală intensivă de vaccinare, s-au înregistrat 761.000 de decese din cauza rujeolei. Scăderea numărului de decese la 128.000, în 2021, înseamnă o reducere a mortalității cu 83%, prin imunizare.

În România, conform Ministerului Sănătății, acoperirea vaccinală cu schema completă este de 62% în rândul copiilor eligibili și se situează pe un trend descrescător de mai bine de 10 ani.

Rezervă online şi ridică din cea mai apropiată farmacie Catena Acadeaua Bombovit împotriva durerilor în gât. Are gust plăcut de zmeură şi contribuie la calmarea şi protecţia mucoasei gâtului, laringelui şi gurii, în cazul gripelor şi răcelilor.

Vaccinare rujeolă, concluzii

Trebuie să ne imunizăm copiii și trebuie s-o facem cu schema completă, ca să fim siguri că sunt feriți de complicații. Chiar dacă nu vorbim de complicații din cele mai grave, ci de o otită, să zicem, copilul își poate pierde auzul! Iar diareea severă duce la deshidratare semnificativă și în acest caz, ajungem cu el la Urgențe! De reţinut: rujeola nu este o boală ușoară, ca o răceală. Deja am avut decese în rândul copiilor, în actuala epidemie. Oamenii trebuie să înțeleagă că vaccinarea poate face diferența între viață și moarte.

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.