Revista care te menține sănătos

Boli infecțioase

Tratati virozele respiratorii cu vitamina C si multe lichide!

21 mai 2024
Share

Viroza respiratorie este una dintre cele mai comune afectiuni. Care sunt cauzele aparitiei? Modul de transmitere? Cum se manifesta? Care este tratamentul si cum poate fi prevenita? Sunt intrebari la care vom incerca sa va raspundem.

O statistica efectuata in SUA arata ca, la nivelul intregii tari, se inregistreaza anual 1 miliard de viroze respiratorii! Incidenta maxima a acestei afectiuni este atinsa in intervalul septembrie- aprilie. In Romania, se inregistreaza in aceasta perioada un numar important de cazuri si, nu de putine ori, se instituie carantina.
Cauze si susceptibilitate
Dupa cum sugereaza si denumirea, boala este de origine virala. Cel mai frecvent incriminat in producerea virozei respiratorii este rhinovirusul (unul dintre cele peste 100 de serotipuri identificate), ce face parte din familia Picornaviridae. Alte virusuri care pot declansa o viroza respiratorie sunt: coronavirus, virusul respirator sincitial, adenovirusurile, enterovirusurile etc. Prezenta polipilor nazali, a rinitei alergice, privarea de somn (sub 7 ore de somn in 24 de ore) sau stresul prelungit, sunt factori ai caror prezenta cresc riscul de aparitie a acestei afectiuni. Tabloul clinic si modul de transmitere
Principalele semne si simptome ale virozei respiratorii sunt reprezentate de: Inflamatia faringelui („rosu in gat”) cu dureri la inghitire;
Cefalee (dureri de cap);
Rinoree (secretii nazale abundente), congestie nazala, senzatie de nas infundat;
Tuse si stranut;
Febra musculara, oboseala;
Scaderea apetitului;
Uneori pot fi prezente febra si frisoanele, simptome frecvent intalnite in cazul gripei.
Tabloul clinic poate fi mai sever in cazul sugarilor si copiilor.
Manifestarile clinice apar la 2-3 zile de la infectie si dureaza intre 2 si 14 zile. Peste doua treimi dintre bolnavi se vindeca in cel mult o saptamana.
Ca si mod de transmitere, in functie de tipul viruslui, sunt descrise mai multe cai:
Inhalarea particulelor relativ mari ale secretiilor respiratorii care ajung in aer pentru scurt timp sau inhalarea picaturilor suspendate in aer care pot persista un timp indelungat;
Prin contact direct cu secretiile respiratorii infectate (obiecte contaminate).
Perioada contagioasa este intre a doua si a patra zi de la contactarea bolii, cand nivelul virusului in secretii este cel mai ridicat.

Cum tratam viroza respiratorie?
Netratata, viroza respiratorie trece in 7-10 zile, dar unele simptome pot persista pana la 3 saptamani (exemplu: tusea). Tratamentul este simptomatic, avand drept scop cresterea confortului pacientului si prevenirea complicatiilor, dar nu reduce durata bolii. Este recomandat repausul la pat, consumarea a cat mai multe lichide (aproximativ 2l pe zi: apa plata, ceaiuri, sucuri naturale), vitamina C, decongestionante nazale, dupa caz antitusive, acid acetilsalicilic si paracetamol, in caz de cefalee si/sau febra.

Se poate preveni viroza respiratorie?
Din cauza existentei unui numar foarte mare de virusuri si a faptului ca fiecare virus contine propriul antigen, plus mutatiile frecvente, sinteza unui vaccin este putin probabila. Cel mai bun mod de a preveni viroza respiratorie ramane evitarea contactului apropiat cu persoanele deja infectate si mentinerea unei igiene corecte (spalarea corecta si regulata a mainilor). Dr. Alin Popescu,
Specialist medicina sportiva

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.