Revista care te menține sănătos

Ghid practic

Alergie sau raceala? Aflati cum le deosebiti!

8 decembrie 2011
Share

Desi aparitia alergiilor este asociata cu sezonul cald, cand polenul incepe sa impanzeasca aerul, problema alergiilor exista indiferent de sezon. De cele mai multe ori insa, acestea sunt confundate cu virozele respiratorii (raceala comuna) si nu sunt tratate corespunzator. Pe langa alergiile de interior (cele la acarieni, mucegaiuri sau animale de companie), care persista tot timpul anului, exista alergii de exterior care se manifesta si in sezonul rece.

Alergie vs. raceala

„Toamna si iarna dau nastere sau acutizeaza alergiile de tip respirator, respectiv rinitele alergice si astmul bronsic”, a precizat dr. Poliana Leru, medic primar alergologie. Nu trebuie deci sa credem ca frigul tine alergiile la distanta, ci, dimpotriva, sa fim constienti ca frigul scade rezistenta organismului si calitatea de filtru a nasului, lucru care favorizeaza dezvoltarea reactiilor alergice. De asemenea, umezeala creste cantitatea de mucegaiuri si polenuri din aer. Adesea, suntem tentati sa credem ca reactiile alergice la acesti factori sunt de fapt simple raceli de sezon.

 

Cum deosebim alergia de raceala?

Exista cateva lucruri pe care trebuie sa le stiti pentru a face diferenta intre viroza si alergie:

  • Alergiile au simptome care persista mai mult de 7-10 zile, cat dureaza de obicei raceala banala sau comuna;
  • Secretiile nazale sunt abundente si transparente in cazul alergiilor, pe cand in raceala sunt consistente si capata o culoare galbuie;
  • Simptomele sunt mult mai severe in anumite locuri sau intr-un anotimp, atunci cand sau acolo unde substantele alergene sunt prezente din abundenta;
  • Simptomele alergiilor se instaleaza treptat si includ accese de stranut, prurit (mancarime) ocular, nazal sau al cerului gurii;
  • Virozele sunt insotite de febra, dureri musculare, stare de rau general, semne care nu sunt prezente de obicei in cazul alergiilor.

1 din 4 europeni sufera de alergie fara sa stie, potrivit unui studiu. Iar numarul este in crestere, tinand cont ca un copil ai carui parinti sunt alergici are un risc de 70-80% sa fie alergic la randul sau. In Europa, riscul de atopie (predispozitie genetica de a dezvolta alergii) este de 20-25%.

 

Pot fi tratate alergiile?

Consultarea medicului atunci cand banuim ca am putea suferi de alergie este cel mai important lucru, pentru ca doar depistata la timp poate fi tratata. In urma unor teste complexe, medicul poate stabili care este tratamentul potrivit. Exista posibilitatea de a face imunoterapie alergenica, daca problema este depistata la timp. Este practic singura metoda curativa si trebuie urmata o perioadaindelungata, de obicei intre 3 si 5 ani. Se poate administra sub forma de tablete, picaturi orale sau injectabil.

 

Cum scapam de raceala?

Din fericire, majoritatea virozelor se vindeca in aproape 7-10 zile, cu sau fara tratament. Pentru durerile care acompaniaza starile febrile, se administreaza preferabil antiinflamatoare nesteroidiene si analgezice. Decongestionantele nazale sunt utile pentru eliberarea mucoasei nazale, insa doar temporar. Antitusivele pot fi utile daca tusea este suficient de severa incat sa duca la tulburari de somn sau de vorbit.

O alergie netratata se poate transforma in timp in rinita alergica sau astm bronsic, ce ne poate chinui toata viata. Tratamentele pentru cresterea imunitatii nu ajuta prea mult la ameliorarea simptomelor alergiilor si trebuie recomandate cu multa prudenta. De aceea, singura solutie pentru alergii, pe langa tratamentele simptomatice antialergice, pare sa ramana imunoterapia alergenica, dar numai daca descoperim alergia la timp.

 

Text: Bianca Badescu

#tags   \   , ,
Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.