Cancerul la gat sau cancerul laringian se caracterizeaza prin cresterea anormala a celulelor laringelui. Laringele este un organ de aproximativ 5 cm, ce se afla la nivelul gatului si are doua benzi de muschi ce formeaza corzile vocale. Cartilajul din fata laringelui mai este cunoscut si sub numele de marul lui Adam.
Laringele se deschide sau se inchide pentru a ne ajuta sa respiram, sa vorbim sau sa inghitim. Laringele protejeaza plamanii de lichid si de mancare. Atunci cand inghitim, o clapa, denumita epiglota, acopera deschiderea laringelui pentru a tine departe de plamani mancarea si lichidele, dirijandu-le spre esofag.
Ce este cancerul la gat?
Cresterea anormala a celulelor determina aparitia tumorilor benigne sau maligne. Tumorile maligne (cancerul) pot pune viata in pericol, insa pot fi tratate sau scoase, dar pot creste la loc, pot invada tesuturile si organele invecinate si se pot imprastia in alte parti ale corpului.
Cancerul la gat se poate imprastia prin desprinderea de tumora, iar acest proces se numeste metastazare. Celulele canceroase pot traversa vasele limfatice spre ganglionii limfatici din apropiere. De asemenea, acestea se pot imprastia si prin vasele de sange si pot ajunge la plamani, oase sau ficat. Dupa metastazare, celulele canceroase se pot atasa de alte tesuturi si cresc, formand astfel alte tumori ce afecteaza aceste tesuturi.
Cine este la risc pentru a face cancer la gat?
Atunci cand vi se pune un diagnostic de cancer la gat este normal sa va intrebati care sunt cauzele. Doctorii nu pot explica intotdeauna de ce unele persoane fac cancer la gat, iar altele nu. Oricum, se stie ca persoanele cu anumiti factori de risc au mai multe sanse de a face cancer la gat fata de alte persoane.
Cel mai frecvent si puternic factor de risc este fumatul. Fumatorii invederati, in special cei care au fumat o perioada mare de timp, sunt cei mai expusi la cancerul de gat.
De asemenea, si alcoolul este un factor de risc foarte important. Persoanele care consuma alcool in cantitati mari si pe o lunga perioada sunt mai expuse la cancerul de gat comparativ cu persoanele care nu beau deloc. Cel mai mare risc insa il au persoanele care concomitent fumeaza si consuma alcool in cantitati mari. Insa nu toti cei care fumeaza sau consuma alcool vor dezvolta aceasta boala.
Renuntarea la fumat este foarte importanta si benefica in orice moment. In cazul persoanelor care au deja cancer la gat renuntarea la fumat poate reduce sansele de reaparitie a cancerului dupa tratament, precum si sansele de aparitie a altor tipuri de cancer cauzate de fumat, precum cancerul pulmonar, cel esofagian sau oral.
Care sunt simptomele cancerului la gat?
Simptomele cancerului la gat depind de dimensiunea si localizarea tumorii. Cele mai frecvente simptome includ:
- Vocea ragusita sau alte schimbari ale vocii ce dureaza mai mult de 3 saptamani;
- Durerea in gat sau problemele la inghtire ce dureaza mai mult de 6 saptamani;
- O excrescenta in gat;
- Problemele de respiratie;
- Tusea care nu dispare;
- Durerea de ureche ce nu dispare.
Aceste simptome pot fi cauzate de cancerul la gat sau de alte probleme de sanatate. Persoanele care prezinta aceste simptome trebuie sa consulte un medic cat mai curand posibil.
Cum este diagnosticat cancerul la gat?
Daca aveti simptome ce sugereaza cancerul la gat, medicul va examina gatul pentru a identifica umflaturi, noduli sau alte probleme. Testele ce se pot efectua pentru certitudine includ:
- Laringoscopie indirecta. Medicul se foloseste de o oglinda pentru a vizualiza interiorul gatului si laringele. Se vor urmari corzile vocale, daca se misca normal atunci cand produceti anumite sunete.
- Laringoscopie directa. Medicul foloseste un tub cu lumina (laringoscop) pentru a vizualiza gatul si laringele.
- Biopsie. Se preleveaza, sub anestezie, o parte din tesut pentru a fi examinata la microscop. Aceasta este singura metoda prin care se pot vedea cu certitudine celulele canceroase.
Dr. Roxana Mateescu
Medic rezident geriatrie si gerontologie