Revista care te menține sănătos

Oncologie

Glioblastomul: simptome si tratament

Dr. Roxana Mateescu, medic specialist geriatrie și gerontologie, medicină estetică și anti-aging, [email protected]
18 aprilie 2022
Share

Glioblastomul-1

Glioblastomul este o un tip de cancer al creierului si este una dintre cele mai frecvente forme de tumori maligne in randul adultilor. Acest tip de cancer este foarte agresiv si se poate dezvolta si raspandi foarte rapid. Desi nu poate fi tratat, exista tratamente care pot usura simptomele.

Glioblastomul isi face propria rezerva de sange, ceea ce intervine in cresterea rapida a acestuia, putand invada cu usurinta tesutul cerebral sanatos. Cancerele creierului nu apar frecvent, insa majoritatea sunt glioblastom. Acesta apare mai frecvent la sexul masculin si sansele de aparitie cresc odata cu varsta.

Rezervă online şi ridică din cea mai apropiată farmacie Catena suplimentul alimentar Tonico Forte, care are rolul de a susține activitatea sistemului nervos și buna funcționare a organismului.

Care sunt simptomele glioblastomului?

Din cauza faptului ca glioblastomul poate creste rapid, simptomele apar mai mult din cauza cresterii presiunii la nivelul creierului. In functie de localizare, pot aparea urmatoarele simptome:

  • dureri de cap constante;
  • convulsii;
  • varsaturi;
  • tulburari de gandire;
  • tulburari de dispozitie sau de personalitate;
  • vedere incetosata;
  • tulburari de vorbire.

Glioblastomul-2

Diagnostic si tratament in glioblastom

Diagnosticul de glioblastom este stabilit de medicul neurolog, pe baza unui examen fizic amanuntit si a unor teste imagistice, precum tomografia computerizata sau rezonanta magnetica nucleara (RMN). Medicul poate cere si alte investigatii, daca este necesar.

Tratamentul glioblastomului urmareste incetinirea si controlarea cresterii tumorii si imbunatatirea calitatii vietii. Exista mai multe tipuri de tratament:

  • Interventia chirurgicala. Acest tip de tratament este de prima intentie. Chirurgul va incerca sa indeparteze o parte cat mai mare a tumorii. In zonele cu risc crescut ale creierului, este posibil ca interventia chirurgicala sa fie imposibila.
  • Aceasta este folosita pentru a distruge cat mai multe „resturi” de-ale tumorii dupa interventia chirurgicala. De asemenea, radioterapia poate incetini progresia tumorilor care nu au putut fi indepartate in urma operatiei. 
  • Aceasta poate fi, de asemenea, de ajutor. Temozolomida este cel mai frecvent medicament chiomioterapic folosit pentru glioblastom. Chimioterapia poate cauza aparitia unor efecte adverse pe termen scurt. 
  • Terapia cu campuri magnetice. Aceasta utilizeaza campuri magnetice care vizeaza celulele-tinta din tumora, fara a distruge celulele sanatoase. Pentru a realiza acest lucru, medicul va pozitiona electrozii conectati la un dispozitiv direct pe scalp.

Aceste tratamente pot ameliora simptomele si chiar remite cancerul, in cazul unor persoane. In perioada de remisie, simptomele pot fi mai usoare sau pot disparea o vreme.

De cele mai multe ori, insa, glioblastomul revine. Daca acest lucru se intampla, atunci poate fi tratat prin interventie chirurgicala si alte forme de chimio- si radioterapie.

Ingrijirea paliativa (de faza terminala) poate fi foarte importanta pentru persoanele care sufera de boli grave sau incurabile. Aceasta include grija fata de durerea si emotiile pe care le experimentati, precum si fata de continuarea tratamentului.

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.