Revista care te menține sănătos

ORL

Amigdalita – 3 manifestari surprinzatoare

Dr. Oana Maria Stanciu, medic specialist geriatrie și gerontologie; [email protected]
14 iulie 2017
Share
Amigdalita – 3 manifestari surprinzatoare

Amigdalita este una dintre cele mai intalnite afectiuni in randul copiilor, insa nici persoanele adulte nu sunt ferite. Amigdalele sunt aglomerari de tesut limfoid, situate in partea posterioara a limbii, cu rol in mecanismul de aparare a organismului impotriva infectiilor cauzate de virusuri si bacterii.

Inflamarea amigdalelor poate fi cauzata de un virus sau de o bacterie. Potrivit datelor publicate de Academia Americana a Medicilor de Familie (AAFP), intre 15 si 30% din numarul de cazuri de amigdalita au drept cauza o infectie bacteriana, cel mai des cu streptococ de grup A beta-hemolitic. Principalii factori de risc sunt: sistemul imunitar scazut, varsta, contactul cu o persoana infectata si contagioasa, congestia nazala, fumatul. Forma acuta este numita si angina acuta, frecvent intalnita la copii, pe fondul unui sistem imunitar mai scazut.

Manifestari atipice

Printre simptomele amigdalitei se numara roseata in gat si durerile la nivelul faringelui, ce iradiaza de multe ori spre urechi si dinti, ganglioni palpabili la nivelul gatului. Dar amigdalele pot avea si simptome surprinzatoare:

1. Halitoza sau respiratia urat mirositoare

Respiratia urat mirositoare este un simptom intalnit la mai mult de jumatate din populatia globului, conform unor date publicate de National Institutes of Health (SUA). In majoritatea cazurilor, afectiunile din sfera buco-dentara, cum ar fi o igiena orala inadecvata, reducerea cantitatii de saliva sunt principalele cauze de aparitie a halenei. O atentie deosebita trebuie acordata si amigdalelor. Prezenta criptelor si afectarea functiei de drenaj a lacunelor face ca amigdalele sa fie locul ideal pentru acumularea de resturi alimentare sau de inmultire a bacteriilor, favorizand aparitia respiratiei urat mirositoare. Practic, daca vreti sa scapati de respiratia urat mirositoare, mai intai trebuie sa aveti o igiena orala corecta: periajul dintilor, folosirea apei de gura si consultarea medicului specialist ORL in cazul in care acest simptom nu dispare.

Amigdalita – 3 manifestari surprinzatoare

 2. Dificultatea la inghitire

Inflamarea amigdalelor afecteaza deglutitia, producand dificultate la inghitire, mai ales dimineata, care poate fi insotita de durere. In cazul in care prezentati durere la inghitire, este recomandat: sa evitati efortul vocal, sa cresteti cantitatea de lichide consumate (apa, ceaiuri, sucuri naturale etc.), utilizarea unor solutii speciale pentru gargara, renuntarea la fumat si evitarea consumului de bauturi alcoolice, deoarece sunt substante care irita membrana mucoasei.

Amigdalita, adesea provocata de virusuri si bacterii

3. Sforaitul

Aparitia sforaitului si a tulburarilor respiratorii in timpul somnului poate fi cauzata de diferite patologii ale tractului respirator superior, cum ar fi amigdalita cronica hipertrofica – prezenta in special la copii si adolescenti. De asemenea, unele persoane adulte care sforaie si care sunt diagnosticate cu apnee de somn obstructiva prezinta si amigdalita cronica (amigdalele sunt marite in volum). Pentru a scapa de sforait, medicul va poate recomanda o interventie chirurgicala pentru extirparea amigdalelor (amigdalectomie).

In urma cu 30 de ani, aproape 90% dintre amigdalectomii se efectuau pentru tratarea infectiilor recurente. In prezent, doar 20% dintre operatii mai au acest scop, restul de 80% au ca obiectiv rezolvarea problemelor obstructive de somn.

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.