Revista care te menține sănătos

ORL

Amigdalita, adesea provocata de virusuri si bacterii

6 februarie 2012
Share

Cunoscuta de multi ca o „boala a copilariei”, amigdalita apare si in randul adultilor. Este drept ca atunci cand afecteaza persoanele aflate la o varsta mai inaintata, simptomatologia nu este atat de „zgomotoasa” ca in randul celor mici, dar pot prezenta febra de 38-39˚ Celsius, frisoane sau chiar insuficienta respiratorie.

Amigdalele sunt situate de o parte si de alta a gatului, iar amigdalita este inflamatia acestora, provocata frecvent de virusuri sau bacterii (streptococul beta-hemolitic grup A).

 

Durerea cauzata de amigdalita iradiaza de multe ori spre urechi si dinti

Printre simptomele afectiunii, se mai numara roseata in gat si dureri la nivelul faringelui, ce iradiaza de multe ori spre urechi si dinti, dificultati la deglutitie, ganglioni palpabili la nivelul gatului si respiratie urat mirositoare. De asemenea, pot aparea si complicatii, precum flegmonul periamigdalian (inflamatie a tesutului conjunctiv).

 

In caz de amigdalita, consumati alimente care stimuleaza sistemul imunitar

Pana veti ajunge la medic, este indicat sa controlati simptomele. Consumati neaparat cat mai multe lichide calde, eventual luati antialgice si odihniti-va. Totodata, pentru a va simti mai bine, instalati un dezumidificator in camera in care va aflati, iar alimentatia trebuie sa fie usoara, bazata pe legume si lichide: broccoli, miere, iaurt, morcovi, usturoi, dovleac, nuci, portocale, ardei gras, spanac, dar si „antiinflamatoare” precum ananas, mere, peste gras, ghimbir si ceapa. Toate acestea stimuleaza sistemul imunitar. Evitati, in schimb, laptele!

Atentie! Daca simptomele persista mai mult de 24 de ore, sau daca pe amigdale apare un depozit alburiu, trebuie consultat medicul in cel mai scurt timp. In aceasta situatie, specialistul va prescrie antibiotice. In timpul tratamentului cu antibiotic, ce dureaza de regula cateva zile, este recomandat repausul la domiciliu.

 

Se poate ajunge la amigdalectomie

Operatia de amigdalectomie la adult este indicata atunci cand au loc mai mult de trei pusee de amigdalita acuta pe an sau in momentul in care la rezultatele analizelor reiese ca ASLO, proteina C reactiva, VSH, fibrinogenul si factorul reumatoid sunt crescute. De asemenea, este indicata interventia chirurgicala atunci cand apare un flegmon periamigdalian la trei saptamani de la puseu.

 

Si remediile naturale pot fi de folos in caz de amigdalita

Iata si cateva remedii naturale care va pot ajuta sa reduceti durerile provocate de amigdalita pana veti ajunge la medic. Inghititi incet cate o lingurita cu miere, de cateva ori pe parcursul unei zile sau faceti gargara cu o lingurita de miere si una cu otet dizolvate intr-un pahar cu apa calda.

Mai puteti face gargara si cu zeama de la o lamaie sau cu apa si sare. De asemenea, este indicat sa aplicati pe gat o compresa cu otet de mere sau sa beti un ceai preparat din: o lingurita de cuisoare, una cu anason, o lingurita cu lemn-dulce si jumatate de lingurita cu ghimbir pisat, peste care turnati un sfert de litru de apa fierbinte. Lasati cinci minute la infuzat si beti cate o ceasca de cateva ori pe zi. Aceste sfaturi sunt valabile in prima, cel mult a doua zi in care prezentati dureri, insa daca nu va reveniti, este absolut necesar sa va prezentati la medic.

 

 

Text: Cristina Ionescu

Sursa: Cezara Danciu,

Medic primar ORL,

Spitalul Clinic „Coltea”, Bucuresti

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.