Revista care te menține sănătos

ORL

Dopul de cerumen – nu neglijati urechile

Dr. Carmen Padure, medic primar ORL, Centrul Medical Medsana, www.medsana.ro
9 octombrie 2019
Share

Omul nu traieste izolat de mediul care il inconjoara. El este mereu in contact cu lumea din afara, iar cunoasterea realitatii o realizeaza cu ajutorul celor cinci simturi: vazul, auzul, mirosul, pipaitul si gustul. Cu ajutorul auzului, oamenii iau cunostinta de diferitele sunete care ii intampina in viata de fiecare zi.

Organul auzului si echilibrului, urechea se compune din trei parti: externa, mijlocie si interna. In timp ce urechea externa este vizibila cu ochiul liber, celelalte doua (urechea medie si urechea interna) sunt situate profund in interiorul cutiei craniene, in osul temporal.

Urechea externa este segmentul aparatului auditiv care culege si concentreaza undele sonore din mediul inconjurator spre timpano-osicular. Este formata din pavilionul auricular si conductul auditiv extern. Pavilionul este o formatiune fibrocartilaginoasa de forma ovalara care se insera pe peretele lateral al craniului si care are doua functii importante: auditiva propriu-zisa si de orientare auditiva in spatiu. Pavilionul se continua cu cel de-al doilea segment al urechii externe, reprezentat de conductul auditiv extern. Acesta are forma unui cilindru usor aplatizat antero-posterior si un traiect in forma de S in plan orizontal. Conductul auditiv extern este format dintr-o portiune fibrocartilaginoasa externa si o portiune osoasa interna. Invelisul cutanat din portiunea fibrocartilaginoasa prelungeste din afara spre interior pielea pavilionului si este acoperit de foliculi pilosi, glande sebacee, glande aprocrine (glande sudoripare modificate), numite glande ceruminoase. Secretiile acestor glande si produsi de descuamatie ai tegumentului formeaza o substanta pastoasa, cu aspect ceros (cerumenul) cu pH acid, higroscopica, cu rol in protectia urechii.

Cerumenul este singurul produs uman ce contine cupru
In compozitia cerumenului se gasesc apa, proteine, acizi grasi, colesterol, acid cerotique (responsabil de existenta speciala a cerumenului). Intalnim, de asemenea, saruri minerale de sodiu, magneziu, potasiu, calciu, fosfor, dar si cupru. Cerumenul este singurul produs uman continand cupru in cantitati notabile. Rolul cerumenului nu este inca bine clarificat si ofera inca multe discutii. Cresterea sau scaderea secretiei de cerumen depinde de o serie de factori: oscilatii de temperatura, stimulari mecanice si medicamentoase, traumatisme emotionale, reactii psihice.
La unele persoane cerumenul se acumuleaza in conduct formand un veritabil dop, de consistenta si culori variabile. Cerumenul proaspat este de consistenta moale, avand o culoare galbena, deschisa sau maro-deschisa, iar cel vechi este compact si dur, cu o culoare galben-inchisa, maro-inchisa. Dopul nu se formeaza deodata, ci in timp. Acesta este bine suportat atat timp cat exista un spatiu intre masa sa si peretele conductului, pentru a permite o auditie normala. In aceste situatii el este depistat in cursul unui examen sistematic. Alteori, spontan sau nu, apare scaderea de auz (hipoacuzie de transmisie), senzatia de plenitudine, zgomote auriculare, autofonie, uneori vertij si foarte rar durere. Niciodata cerumenul nu trebuie scos de catre persoane neavizate, prin diverse manevre si cu diverse obiecte care pot sa-l impinga spre timpan si sa produca leziuni, sangerari, infectii.

Aveti mare grija de urechile dumneavoastra!
Desi tratamentul dopului de cerumen este simplu, se recomanda sa se faca intr-un serviciu de specialitate. Dopul ceruminos se poate elimina prin spalatura auriculara cu apa calda (37° Celsius), daca pacientul nu a prezentat anterior perforatii ale membranei timpanice sau nu are in prezent un proces supurativ acut. Dopurile vechi si uscate se indeparteaza fie prin extragere cu carlig de corp strain, fie prin spalatura auriculara efectuata dupa inmuierea acestora. Ramolirea dopurilor ceruminoase se obtine instiland in conductul auditiv extern putin ulei cald sau apa oxigenata.
Desi o profilaxie veritabila a dopului de cerumen nu exista, se poate recomanda totusi evitarea stagnarii apei in ureche si curatarea intempestiva a conductului auditiv extern.

Nota pentru articolul «Dopul de cerumen – nu neglijati urechile»:3.40/ 5 (5 voturi)
#tags   \  

4 comentarii pentru articolul “Dopul de cerumen – nu neglijati urechile”

 1. C**s** spune:

  Buna ziua.Am o problema de aprox 2 saptamani cu urechea stanga.La inceput era infundata    ,simteam asta ,nu ma durea dar de vreo 2-3 zile  este infundata in proportie mai mare si a aparut si un miros neplacut din ureche.Mentionez ca in prezent sunt in Anglia pentru inca 3 luni.Voi merge la medic..dar as fi interesat sa stiu despre ce e vorba?daca e grav?va multumesc.

  1. farmaciata spune:

   Buna seara,
   Cred ca in cazul dumneavoastra din cele relatate este vorba despre un dop de cerumen (depozit de ceara la nivelul urechii). Acest cerumen are un rol important reprezentand o bariera naturala impotriva murdariilor si a bacteriilor ce pot prolifera la acest nivel. Ueori insa acesta este in cantitate mai mare realizand o obstructie la nivelul canalului auditiv fiind nevoie de catre interventia medicului ORL-ist. Indepartarea dopului de cerumen nu este o interventie grea sau suparatoare. Ceea ce va recomand este sa mergeti negresit la medicul ORL-ist deoarece acesta este singurul care poate spune cu certitudine daca este vorba despre un blocaj realizat de un dop de cerumen sau daca este vorba despre altceva.
   Dr. Alin Popescu

 2. M**ie spune:

  Buna seara! De câteva zile am o problema la urechea dreapta, la început am avut ușoare dureri, însă acum in spatele urechii, in dreptul mușchilor gâtului ma doare foarte tare si simt o umflatura sensibilă la atingere. As vrea sa aflu despre ce poate fi vorba. Va multumesc!

  1. farmaciata spune:

   Buna ziua,
   Va recomand sa mergeti la un medic ORL-ist pentru un consult si o ecografie de parti moi.
   Dr. Alin Popescu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Utilizam datele tale in scopul corespondentei si pentru comentarii online. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.

Sunt de acord cu politica de confidentialitate

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.

Sunt de acord cu politica de confidențialitate