Revista care te menține sănătos

ORL

Cum puteti identifica afectiunile limbii

18 februarie 2016
Share

Limba reprezinta un grup de muschi si are rol in gust, inghitire, masticatie si vorbire. In mod normal, limba este de culoare roz si este acoperita de un strat fin albicios. Cele mai frecvente probleme ale limbii sunt reprezentate de decolorare, cresterea in volum, anomalii de suprafata, excrescente, durere, tulburari de gust si de mobilitate.

Exista mai multe cauze ce duc la afectiuni ale limbii, unele mai usoare, altele mai severe. O afectiune congenitala a limbii poate sa nu reprezinte un pericol, in timp ce o afectiune mai grava (cancerul limbii) poate fi cauzata de fumat si de consumul de alcool. In plus, o afectiune a limbii poate fi rezultatul unei afectiuni de baza. In functie de afectiune, factorii de risc pot include fumatul, consumul de alcool, igiena orala deficitara, infectiile virale, un sistem imunitar scazut si stresul.

 

Limba de culoare alba 

O limba de culoare alba poate fi cauzata de o placa bactariana sau de o infectie fungica. Candidoza orala este cauzata de cresterea unei ciuperci la nivelul gurii. Anumite afectiuni, medicamentele, stresul si tratamentul cu antibiotic pot determina schimbarea culorii limbii.

 

Limba de culoare rosie

Unele alimente pot colora limba in rosu, precum capsunile sau alte alimente rosii. Uneori, unele alimente acide pot cauza roseata temporara si disconfort. Afectiunile care pot determina colorarea limbii in rosu includ deficitele de vitamine, boala Kawasaki (boala sistemica, ce se caracterizeaza prin inflamarea vaselor de sange) sau o infectie cu streptococ.

 

Limba de culoare neagra

Limba de culoare neagra este, de obicei, o conditie usoara, si poate sa fie determinata de anumite medicamente, fumat, igiena orala deficitara sau de sindromul de gura uscata. Este necesar sa se renunte la fumat si sa fie imbunatatita igiena orala.

 

Cresterea in volum sau umflarea limbii

Umflarea sau cresterea in volum a limbii (macroglosia) poate fi cauzata de alergii, medicamente (pentru tratarea hipertensiunii sau antiinflamatoarele) sau leziuni. Tratarea afectiunii de baza favorizeaza si tratarea macroglosiei. Afectiunile care duc la macroglosie includ infectia cu virus herpetic, cancerul, acromegalia (gigantismul), hipotiroidismul, sarcoidoza si boala Kawasaki.

 

Excrescente la nivelul limbii

Anchor Carcinomul cu celule scuamoase este cel mai frecvent cancer oral. Factorii de risc pentru cancerul oral este varsta (mai mare de 40 de ani), fumatul si consumul de alcool. La persoanele mai tinere, aceste este asociat cu prezenta virusului HPV. Pot aparea noduli si ulceratii, pe masura ce cancerul avanseaza. Tratamentul include interventie chirurgicala, chimioterapie, radioterapie.

 

Anomalii ale suprafetei limbii

Anumite probleme legate de suprafata limbii pot fi in legatura cu anumite leziuni (de exemplu, arsuri) sau cu deficitele nutritionale (fier, acid folic sau vitamina B12).

Fisurarea limbii este caracteristica persoanelor in varsta, insa aceasta apare si in anumite afectiuni, precum psoriazis, sindromul Sjögren (boala autoimuna caracterizata prin uscaciunea ochilor si a gurii), sindromul Down si acromegalie.

 

Durerea la nivelul limbiires-secundara-afectiuni limba

Durerea la acest nivel poate fi asociata cu anemia, herpesul oral, cancerul, nepotrivirea placilor dentare sau iritatii.

 

Tulburarile de gust

Tulburarile de gust apar din cauza unor medicamente, a tratamentului pentru cancer, gurii uscate, afectiunii gingiilor si a gripei. In plus, fumatul poate afecta, de asemenea, gustul. Daca acest fenomen este rezultatul unei afectiuni de baza, acesta se amelioreaza odata cu rezolvarea acesteia. Saliva artificiala si suplimentele cu zinc pot ameliora aceste tulburari.

 

Tulburarile de mobilitate

Aceste tulburari apar in mod frecvent din cauza lezarii nervilor (post accident vascular cerebral sau dupa o interventie chirurgicala). Acestea pot afecta masticatia, inghitirea si vorbirea. In functie de tipul de leziune, fizioterapia poate ameliora tulburarile de mobilitate ale limbii.

 

Dr. Roxana Mateescu

Medic rezident geriatrie si gerontology

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.