Revista care te menține sănătos

Psihologie

Al doilea Crăciun în pandemie. Sfaturi pentru Sărbători fericite!

Psihoterapeut Viorel Nedelcu, Centrul Medical Bellanima
5 ianuarie 2022
Share
Al doilea Crăciun în pandemie. Sfaturi pentru Sărbători fericite!

Oricât de apăsătoare ar fi situaţia, sfârşitul de an este o perioadă în care bucuriile nu vor lipsi, dar vor fi trăite mai curând într-o austeritate emoţională, cu sentimente de frustrare, nelinişte, tristeţe şi revoltă pe fondul celui de-al doilea an de pandemie. Atmosfera marcată de absenţa evenimentelor specifice accentuează o stare de spirit diferită de cum eram obişnuiţi în alţi ani.

Rezervă online şi ridică din cea mai apropiată farmacie Catena suplimentul alimentar StresControl. Este recomandat pentru combaterea efectelor stresului, reducerea anxietăţii şi îmbunătăţirea calităţii somnului.

COVID-19 se dovedeşte a fi o cursă lungă a cărei linie de sosire pare tot mai îndepărtată, în ciuda efortului cu care este făcut fiecare pas spre finalizarea ei. Epuizarea şi uzura sunt evidente. Sărbătorile de iarnă pot fi privite ca un armistiţiu în care optimismul şi speranţa să-şi facă loc timid într-o atmosferă marcată de pierderi. Nu putem să ne gândim că în conformitate cu statisticile oficiale, mai mult de 20.000 de familii au pierdut pe cineva drag în 2021, în consecinţă, la masa de Crăciun vor rămâne locuri goale, cadouri nedesfăcute, bucurii şi îmbrăţişări neîmpărtăşite.

Să nu trecem cu vederea singurătatea accentuată trăită de cei care, dintr-un motiv sau altul, nu au un partener şi nici posibilitatea de a trăi această perioadă în familie

Crăciun 2021. Principalele riscuri de îmbolnăvire

pandemie, Crăciun, sfaturi,

Siguranţa vs. falsa siguranţă

Al doilea an de Crăciun în pandemie ne regăseşte cu reflexele formate. Sentimentul de siguranţă în microgrupuri este întărit acum de măsurile de protecţie exersate în tot acest timp. În cazul celor vaccinaţi, aceştia au o şansă în plus de a fi mai în siguranţă diminuând riscul şi putând extinde întâlnirile cu cei dragi. Timpul scurs poate să vină cu un risc adiţional major: subestimarea bolii prin negare sau evitarea pericolului prin sentimentul de omnipotenţa care rezidă din „fentarea” bolii.

Rezervă online şi ridică din cea mai apropiată farmacie Catena suplimentul alimentar Naturalis ImunoSuport ULTRA. Acesta contribuie la funcţionarea normală a sistemului imunitar, datorită combinaţiei de vitamina D, vitamina C şi zinc, care acţionează sinergic.

pandemie, Crăciun, sfaturi,

Sfatul specialistului

Dar fiind o perioadă atât de importantă din an, într-un fel foarte pragmatic, avem opţiunea să parcurgem aceaste momente în avantajul nostru chiar dacă:

  • Ne simţim trişti şi singuri – este important să nu negăm sentimentele copleşitoare; să nu alunecăm într-o adevărată gaură neagră; ci mai degrabă; să identificăm sub raport cauzal sursa trăirilor şi astfel să fie evitată alunecarea în scenarii catastrofice care să amplifice dispoziţia afectivă negativă.
  • Opţiunile de călătorie sunt relativ limitate – este totuşi o perioadă potrivită pentru relaxare. Încărcarea profesională din această perioadă este considerabil mai scăzută şi de aceea poate fi un prilej de a profita de aceste momente pe deplin, căutând compania celor apropiaţi sau făcând lucruri pentru sine. Citiţi; faceţi mişcare; relaxaţi-vă; dormiţi; căutaţi o lectură bună pentru care nu găsiţi suficientă tihnă de-a lungul anului; căutaţi filme bune pe care aţi vrea să le revedeţi. Nu umpleţi acest timp suplimentar cu muncă, ci cu relaxare!
  • Ne simţim dezamăgiţi – dar cu toate acestea putem fi îngăduitori cu sine şi cu ceilalţi. Evitaţi presiunea de a crea un Crăciun perfect pentru sine sau alţii. Alocaţi resurse de timp şi de bani, atât cât este posibil, evitând extravaganţe dezamăgitoare. Alegeţi să petreceţi timp de calitate şi fiţi selectivi, mai ales în circumstanţele date. Gesturile cu sens şi valoare simbolică sunt apreciate.
  • Ne lipsesc perspectivele – totuşi lipsa perspectivelorpoate însemna oportunitatea unora noi şi, de ce nu, este un moment bun pentru a reflecta la cele vechi şi de a privi înainte la conturarea unor perpective noi, care să ia forma prin planuri concrete. Aspectele redundante din viaţă pot fi inventariate şi eliminate în favoarea unor perspective noi.

A dărui şi a primi este poate esenţa spiritului Crăciunului. O vorbă bună, un cadou, chiar şi simbolic sau personalizat, înseamnă foarte mult. Lucrurile simple, dar cu valoare simbolică sunt simţite de ceilalţi. Astfel, vă puteţi alimenta starea de bine din confortul psihic pe care îl oferiţi.

#tags   \   , ,
Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.